Přečetla jsem si Vaši nadšenou diskusi ohledně nádobí Le creuset a
ráda bych poprosila o radu. Okukovala jsem velky litinový wok od této firmy,
dostatečně dlouho.Po roce kochání za výlohou jsem si wok celá štastná
přinels domů a stal se šperkem celé kuchyně.
Bohužel ale nejsem schopná na woku uvaři jídlo - nevzdávám se, nechávám
wok na indkuční desce dostatečně rozehřát, natírám ho olejem, ale
výsledek je stále potrhané maso, kašovitá zelenina, vše se mi u dna
připíká, pokud chi jen opéci bramory se zeleninou , vznikne mi téměř
kaše. Byla jsem zvyklá, že suroviny po woku klouží a tedy nerozbijí se.
Nemáte nějaký tip jak toho docílit i u tohoto krásného woku le creuset??
nevzdávám to, jen už nevím jak na něj…
...
Jediná rada je zahodit litinový wok, což je nesmysl, a pořídít si ocelový wok a pořádný otevřený plynový hořák. To je podmínka pro práci s wokem, jinak se děje to, co se děje tobě. Wok musí velice rychle reagovat na ztlumení plamene a zas se musí okamžitě rozpálit, že ti obsah chytne plamenem, když krajem woku nad plamenem přejedeš, a pokličkou to pak uhasíš. Tohle ti ani litina, ani indukce nikdy neumožní.
Musím to trochu projasnit.
Nesmysl je wok z litiny, z hliníku, s tlustým dnem, s tefalovým povlakem,
wok na elektriku a pod. Otevřený plamen plynu nebo starého sporáku
s litinovými tály s vyndavacími kroužky je pro docílení konečného
efektu bezpodmínečně nutný.
je jako Rolls Royce. Předražený po celém světě.
Platíš za prestižní značku, ale je to stále volant a čtyři kola.
Ostatní už napsal Maňána.
No předpokládám, že radu, že máš wok (a sporák) vyhodit, jsi slyšet nechtěla… Já mám také litinový wok a používám ho vcelku s úspěchem (jako originál to není, ale jíst se to dá bez připomínek:-). Babská rada zní, abys zkusila ve woku svařit trochu mléka s vodou v poměru 1:1, neměl by se pak tak připalovat. Jinak radím rozpálit olej až kouří, poté vhodit suroviny a usilovně je míchat a prohazovat. Po použití a umytí wok vymaž olejem. Snad se ti začne dařit, takový pěkný kus nádobí by neměl zahálet…
Na 100% se řiď radami Maňany. Wok - pouze ocel bez jakékoliv povrchové úpravy, zdroj tepla - pouze otevřený regulovatelný oheň. Rychlo ten „skvost“ prodej nebo daruj, zbytečně se budeš trápit. Mezi námi, i když se Ti to nějak podaří uvést do činnosti, budeš mít po třech obědech z té váhy „tenisový“ loket.
… takže Nicol má teda vyhodit wok i sporák (tedy investici za cca 25000:-( Hmmm, rada k nezaplacení…
nebylo by lepší se poradit před pořízením tak drahých věcí a ne až
po jejich koupi? Zejména, chce-li někdo pracovat s wokem, což v našich
krajinách zrovna moc běžné není. Připadá mi to, jako kdyby někdo, kdo si
koupil mikrovlnku, se ptal, jak v ní osmažit řízky.
Nicol tím se nechci do tebe trefovat, je to odpověď burákům. Litinový wok
je bohužel opravdu jen na jednu věc. No, přesně na tu.
Taky jsem kdysi dávno pořídila litinový. je na dvě věci - ta první je
všeobecně známá a ta druhá je: perfektně se v něm smaží koblihy a ne
jen ty, všechno kde je potřeba hodně tuku. Takže jsem ho nevyhodila, ale
střežím ho Mějte se! D.
… po bitvě je každý generálem aneb rady typu radši to vyhoď a pořiď
si… umí udílet každý, taky jich mám dost v zásobě:-)
Dando: Na koblihy je super, a dobře žes to připomněla, už nám zase
začíná koblihová sezóna, tedy čas ukládání hřejivého sádla na
zimu:-)
já být tebou, řídila bych se radou Dandy. K pořádnému woku jsem se
taky dostala sérií pokusů a omyslů, takže sice nemám litinový wok, ale
zato dva teflonové - malý a velký, které s úspěchem používám na
věškerá jídla, kde použiješ kastrol, ale je to pohodlnější - guláš,
ptáčky, dušená masa i zeleniny. A pak mám dva tradiční z černého
plechu. Dokonce jsem k nim musela pořídit i propanový vařič, protože tam
kde žiju prostě plyn není a nebude. A světe div se - i při dodržení
všech níže uvedených rad a přestože ty černé woky vypdají úplně
stejně - jeden smaží přesně tak, jak má a vyrábí úžasné asijské
pokrmy; no a ten druhý se připaluje snad ještě hůř než ten tvůj
litinový. On wok je totiž vždycky tak trochu sázka do lutrie. Ten ale
vyhodím, kuchyň není nafukovací.
Ty svůj nádherný francouzský litiňák ale nevyhazuj a používej ho jako
pánev i jako kastrol a můžeš v něm i péct v troubě. Krom toho si
pořiď obyčejný z černého plechu a k tomu taky obyčejný
jednohořákový, propanový vařič. Trochu kostrbaté řešení, ale lepší
mě nenapadá.
jak vás tak všechny sleduji, nemám to lehké. Obyčejného ocelového woka sháním již delší dobu. Také jsem byla nalomena krásou toho litinového, leč poučena zkušenostmi Manany a Esme vytrvám a budu shánět jen ten obyčejný … ale ať dělám co dělám nemohu ho sehnat. Nemáte někdo ponětí kde se dopídit zdroj prodeje? Díky.
problém je v tom, že v Praze se nevolí a na nás mrtvoly si každý
vzpomene jen na dušičky. Ale že by s plynem? Tak leda se svíčkou. To jen
ty teplomilné v krematoriu, ale ty ho mají zase až moc.
Houbičko, Ikea má woky z černého plechu.