Recept Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Postup

Omyté a osušené stehenní řízky si dáme do mísy. Přidáme petrželku, šalotku, okořeníme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Zakápneme olivovým olejem. Přilijeme bílé víno a řádně promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme přes noc do chladu. Porcelánovou nebo jinou formu vytřeme vepřovým sádlem, vyložíme ji plátky slaniny, na kterou postupně rozkládáme kuřecí maso s marinádou vždy kůží dolů a vrstvíme až po samý okraj formy. Každé patro masa ještě jednou opepříme, osolíme a uzavřeme zbylými plátky slaniny, na které položíme bobkový list s větvičkou tymiánu. Takto připravenou terinu zabalíme celou i s formou do potravinářské fólie, řádně stáhneme, utěsníme. Vaříme v troubě ve vodní lázni na 90 °C pozvolna zhruba dvě hodiny. Hotovou terinu vyndáme z vody, necháme vychladnout a poté uložíme do chladu.

Postup na marmeládu:
V hrnci popustíme máslo, přidáme cukr a necháme krátce rozvařit. Přilijeme balsamikový ocet s červeným vínem a přidáme koření. Přivedeme k varu. Přidáme cibuli a teplotu mírně stáhneme. Cibuli mícháme tak dlouho, až se vše skoro odvaří a cibule zůstala na skus měkká. Nakonec přidáme likér Cassis, trochou limetkové šťávy a stáhneme z plotny. Odstraníme koření a ještě průběžně mícháme až do úplného vychladnutí. Cibule by měla být pevná, ne úplně rozvařená.

Ze studené teriny odstraníme fólii, bobkový list, tymián a vyklopíme. Krájíme ji na 1 cm silné plátky, které opatrně potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Jako doplněk uděláme s pomocí dvou polévkových lžic noček z cibulové marmelády.

Ve Francii v hotelu Biarritz kuchaři střed teriny prokládaly plátky černých lanýžů a nejen, že to vypadalo skvostně, ale i výborně to chutnalo.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.06.17 vloženo
  • 597x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vykostěných celých kuřecích stehenních řízků s kůží
  • 150 g anglické slaniny nakrájené na silnější plátky
  • 1x polévková lžíce olivového oleje
  • 1x kávová lžička vepřového sádla na vymazání formy
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1x středně velká jemně pokrájená šalotka
  • 3x větvičky jemně nakrájené ploché petržele
  • 2x bobkový list s celou větvičkou tymiánu
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Cibulová marmeláda:
  • 2x velké červené cibule rozkrojené na půlky a pokrájené na silnější plátky
  • 2x polévková lžíce třtinového cukru
  • 1x lžíce změklého másla
  • 200 ml červeného vína
  • 2x polévková lžíce balsamikového octa
  • 1x lžíce rybízového vína (Cassis)
  • 1x kávová lžička limetkové šťávy
  • kousek celé skořice s badyánem
  • 2x hřebíček

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz