Recept Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Postup

Omyté a osušené stehenní řízky si dáme do mísy. Přidáme petrželku, šalotku, okořeníme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Zakápneme olivovým olejem. Přilijeme bílé víno a řádně promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme přes noc do chladu. Porcelánovou nebo jinou formu vytřeme vepřovým sádlem, vyložíme ji plátky slaniny, na kterou postupně rozkládáme kuřecí maso s marinádou vždy kůží dolů a vrstvíme až po samý okraj formy. Každé patro masa ještě jednou opepříme, osolíme a uzavřeme zbylými plátky slaniny, na které položíme bobkový list s větvičkou tymiánu. Takto připravenou terinu zabalíme celou i s formou do potravinářské fólie, řádně stáhneme, utěsníme. Vaříme v troubě ve vodní lázni na 90 °C pozvolna zhruba dvě hodiny. Hotovou terinu vyndáme z vody, necháme vychladnout a poté uložíme do chladu.

Postup na marmeládu:
V hrnci popustíme máslo, přidáme cukr a necháme krátce rozvařit. Přilijeme balsamikový ocet s červeným vínem a přidáme koření. Přivedeme k varu. Přidáme cibuli a teplotu mírně stáhneme. Cibuli mícháme tak dlouho, až se vše skoro odvaří a cibule zůstala na skus měkká. Nakonec přidáme likér Cassis, trochou limetkové šťávy a stáhneme z plotny. Odstraníme koření a ještě průběžně mícháme až do úplného vychladnutí. Cibule by měla být pevná, ne úplně rozvařená.

Ze studené teriny odstraníme fólii, bobkový list, tymián a vyklopíme. Krájíme ji na 1 cm silné plátky, které opatrně potřeme olivovým olejem, opepříme a osolíme. Jako doplněk uděláme s pomocí dvou polévkových lžic noček z cibulové marmelády.

Ve Francii v hotelu Biarritz kuchaři střed teriny prokládaly plátky černých lanýžů a nejen, že to vypadalo skvostně, ale i výborně to chutnalo.

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.06.17 vloženo
  • 560x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vykostěných celých kuřecích stehenních řízků s kůží
  • 150 g anglické slaniny nakrájené na silnější plátky
  • 1x polévková lžíce olivového oleje
  • 1x kávová lžička vepřového sádla na vymazání formy
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1x středně velká jemně pokrájená šalotka
  • 3x větvičky jemně nakrájené ploché petržele
  • 2x bobkový list s celou větvičkou tymiánu
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • Cibulová marmeláda:
  • 2x velké červené cibule rozkrojené na půlky a pokrájené na silnější plátky
  • 2x polévková lžíce třtinového cukru
  • 1x lžíce změklého másla
  • 200 ml červeného vína
  • 2x polévková lžíce balsamikového octa
  • 1x lžíce rybízového vína (Cassis)
  • 1x kávová lžička limetkové šťávy
  • kousek celé skořice s badyánem
  • 2x hřebíček

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Terina z kuřecích stehýnek s cibulovou marmeládou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz