Recept Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty

Úvod

„Æggekage“ se vyslovuje „egekéje“. Æg= vejce; kage (vyslov „kéje“ = kolác. A nejen to. Slovo „kage“ má v dánstine více významu.

Postup

Na suché pánvi opecte slaninu dochrupava a dejte ji na papír který z ní odssaje tuk.
Vejce spolu rozslehejte. Maizenu rozmíchejte v mléce, pridejte rozslehaná vejce, osolte a opeprete.
Na pánvi rozehrejte trochu oleje, na nej nalejte vajecnou hmotu a pri nízké teplote opékejte az hmota ztuhne. Pri opékání nadzvedávejte paletovým nozem.
Rajcata nakrájejte na plátky a rozdelte je spolu s opecenou slaninou a pazitkou na vajecný kolác.

Recept je z kategorií: Omelety

Nahlásit recept

  • 17.08.10 vloženo
  • 3534x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 125 g plátku slaniny
  • 8 vajec
  • 2 KL maizeny
  • 1,5 dl mléka
  • 1 KL soli
  • pepr
  • 3 rajcata
  • 2 PL nakrájené pazitky
  • olej

Doporučená příloha

  • Tmavý zitný chléb.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4479 příspěvků 16.12.10 20:12

Dámy :-)
autor, možná aby splnil plánované množství svých receptů, tak si trošíííčku pomohl přes kopírák :mrgreen:
Podobně jako tady:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
 http://www.labuznik.com/…ych-trnek-2/

To se stane raz dva…Chybička se vloudí :-)

 
jaga13
399 příspěvků 14.12.10 19:31

teď jsem koukla a spiser tu byl dnes ráno, možná nás potěší a ozve se :-) já mám hodně spiserových receptů vytištěných, všechny jsou velice jedlé a co se týče šparglu, tak opravdu gurmetské

 
jaga13
399 příspěvků 14.12.10 19:26

…tak to bude vědět spiser, ale ten sem už tak moc nechodí, občas ano, ale bohužel se už nevyjadřuje a nedává nové recepty… a 4 vejce jsou moje měsíční spotřeba, ať už jako omeleta nebo míchaná vajíčka.
Alis, zkus to udělat a snězte to ve 4, ale fakt bych v tomto případě přidala slaninky, zvláště teď v zimě :-)

 
Alis
2617 příspěvků 14.12.10 17:44

jaguško babuško :-) 125 g slaniny mě tolik nepřekvapuje, ale čtyři vejce pro jednoho ano :-) Už jsem na toto téma taky někde diskutovala, u nás jsou porce asi nějaké menší. U nás bylo od nepaměti počítáno s dvěma vejci na osobu, snídaně, oběd, večeře nebo třeba omeleta :-)
Ale pořád nevím, proč je tu recept dvakrát od úplně stejného autora a s druhou číslovkou… Proto jsem se ptala, myslela jsem, že jde o omyl :-)

 
jaga13
399 příspěvků 14.12.10 16:47

Alis,
myslím, že z diskuze pod receptem se kousek vytratil, buď že ho někdo smáznul, či se nepřevedl z minula, je to i u některých dalších příspěvků, a mám pocit, že tu velice podobný recept měla i babi, kdoví co se děje tam, co lítají éterem naše řeči :-) a porce? Když koláč, tak bez chleba a 125g slaniny pro dva? zvládla bych to i sama :-)

 
Alis
2617 příspěvků 14.12.10 11:46

Mám dva dotazy: Jaký je rozdíl mezi výše popsaným receptem a tímto: http://www.labuznik.com/…a-rajcaty-2/, že byl označen číslem 2?
A druhý dotaz se týká počtu porcí - opravdu se jedná o dvě osoby? Nebo o dva dánské dřevorubce? :-) :-) :-)

Příspěvek upraven 14.12.10 v 15:05

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.08.10 00:59
Æggekage - jaga13

@ jaga13

Nejsi sama. Autentický recept je mi mnohem milejší než nějaký několikrát překládaný. Vždy když čtu recepty s údaji typu 114 g vajec, 452 ml mléka, 371 g mouky, 26,5 mm vanilky … a podobné nesmysly, tak je mi jasné, že někdo překládal originální, zde třeba dánský recept do angličtiny včetně měr a vah. Překlad nazpět do metrické soustavy je krásná fraška.

Už sis nechala někdy přeložit nějakou větu překládacím robotem z jednoho jazyka do druhého a potom nazpět? Zkus to, pobavíš se královsky.

Já jsem se taky pobavil, když jsem četl, co se z věcné kritiky vyvinulo. Je to lepší než Všechnopárty :)

Tak ať pokračují, jednou by z toho mohla být krásná knížka. Šla by na dračku.

 
jaga13
399 příspěvků 18.08.10 23:56
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

Tenhle recept, stejně jako autor, jsou mi mnohem sympatičtější… vyzkouším, tedy ten recept :)
zdravím do Dánska

 
spiser
717 příspěvků 18.08.10 20:04
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

Díky Svato! Správne má být 125 g uz to opravím.

 
sbohemrozume
41 příspěvků 18.08.10 02:45
Re: Starosvětský dánský æggekage - mjam

po rozkliknutí odkazu od tebe jsem rozpolcená osobnost:

Obal bude nejspíš pravý, jestli i obsah, to už nevím. Intuitivně se přikláním spíš k druhý variantě :-)

 
svato
1417 příspěvků 18.08.10 02:26
Re: Starosvětský dánský æggekage - Wolfg,

aj pri tenko nakrájanej slanine, 125 plátkov je 125 plátkov…

Spiser, prosím, nenaštvi sa, nemyslela som to zle.

 
sbohemrozume
41 příspěvků 18.08.10 01:48
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

škoda, že jsme těm našim palačinkám a omeletám nedali nějakej exotickej název, mohli jsme mít světový omelety se slaninou a tlustý palačinky nasladko.

 
Wolfg
583 příspěvků 18.08.10 01:19
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

Nebuď jedovatej. Když je slanina lisovaná s plastem, aby ze čtyřiceti kil bůčku zmákli metrák výrobku, plátek tloušťky desek sešitu neukrojíš

 
casino
4479 příspěvků 18.08.10 01:01
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

Ale, ale :) Dokonce i tloušťkou plátku se liší od té naší?

 
Wolfg
583 příspěvků 18.08.10 00:51
Re: Starosvětský dánský æggekage se slaninou, pažitkou a rajčaty.

Podle obrazku, Dane bych rekl, že pouzita slanina je prava skandinavska a ta je na hony vzdalena te nasi. Vzhledem, chuti, obsahem masa i tloustkou platku

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.08.10 23:58
Spiser dík ... za receptík ...

Děkuji moc! Abych pravdu řekl, přikláním se intuitivně spíše Tvému receptu než receptu od babi. Odvolávání se na umělce jako autority ve vaření nepřidá receptu věrohodnosti ani za mák, tak proč to?

http://i236.photobucket.com/…cook_700.jpg

Rád vyzkouším, hned jakmile spotřebuji čerstvé hříbky a žaludek se ohlásí :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz