Recept Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Úvod

Bordelais oblasti se jí ústřice s uzaninami. Tento recept je s crépinettes, malou, trochu zploštělou čerstvou klobáskou, obalenou mikrem¨(sádelné vazivo střevní, které vypadá jako potrhaná krajka). Stolovník nejdříve spolkne celou ústřici, zakousne se do krajíce chleba a plnou pusu klobásky a to vše zapíjí bílým vínem. Říkají, že význam horké klobásky je v tom, že vyčistí chuť pro další sousto ústřice. Ona totiž každá ústřice má trochu jinou chuť, tak aby se ta chuť rozeznala od té předchozí a byla plně vychutnána. Purista nikdy nepodává k ústřicím citronovou šťávu, nebo ocet. Tak jako podává ústřice vychlazené, ale ne na ledě.

Postup

Crépinettes: Rozehřát lžíci sádla a osmažit na něm cibuli a později česnek do sklovita. Nenechat zhnědnout! V míse smíchat libové maso s tučným dohromady. Zamíchat dovnitř vychladlou cibuli s česnekem. Přimíchat petrželku, pálivý pepř, černý pepř, sůl, bobkový list, tymián, a muškátový oříšek. Rozdělit na 16 dílů a na ty poskládat po plátku lanýže. Zabalit vše do osušeného míkru, kterého jsme rozkrájeli na kousky veliké natolik, aby se do něj daly zabalit klobásky. Klobásky trochu zploštit, potřít je zbylým sádlem a položit je na plech. Ten položit pod gril a klobásky po obou stranách ogrilovat. Podávat s vychlazenými ústřicemi a chlebem s máslem. P.S. Crépinettes se kdysi pekly v popeli ze dřeva zabalené do máslem pomaštěného papíru.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 04.12.04 vloženo
  • 10353x zobrazeno

Ingredience

  • Na jednu osobu počítáme s
  • 1 tucet ústřic
  • 2 grilované crépinettes
  • 2 plátky chleba hodně pomazaného máslem
  • hodně bílého kvalitního vína jako je Graves, nebo Entre-Deux-Mers (nebo podobného)
  • Crépinettes pro 8 stolovníků:
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 posekaná cibule
  • 2 posekané stroužky česneku
  • 680g libového vepřového masa pomletého
  • 230g tučného vepřového masa pomletého
  • 3 lžíce posekané petrželky
  • malý rozdrcený bobkový list
  • 1/4 lžičky pálivého pepře
  • 1 lžička černých pepřů rozdrcených
  • 1 lžička soli
  • špetka tymánu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lanýž nastrouhaný na plátky (nemusí být)
  • míkr, namočený ve studené vodě, na zabalení klobásek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

cookie123
253 příspěvků 16.12.09 00:40
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Díky Martine, já si to myslela. Vidím to, když jedu k otci do Zlína na zabíjačku. Maso v tom pečené je považováno za pochoutku.:)))

martin_etzl
280 příspěvků 16.12.09 00:26
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Cookie, to je předstěra, omentum. Kuchaři tomu říkají pobřišnice a někdy také bránice. Vepřová. Znají to ještě někteří řezníci a někteří to i prodávají.

cookie123
253 příspěvků 15.12.09 23:44
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Babi, prosím, co je mikr? Vypadá to hezky

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíčku, děkuji za přidání obrázku...
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz