Recept Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Úvod

Bordelais oblasti se jí ústřice s uzaninami. Tento recept je s crépinettes, malou, trochu zploštělou čerstvou klobáskou, obalenou ¨mikrem¨(sádelné vazivo střevní, které vypadá jako potrhaná krajka). Stolovník nejdříve spolkne celou ústřici, zakousne se do krajíce chleba a plnou pusu klobásky a to vše zapíjí bílým vínem. Říkají, že význam horké klobásky je v tom, že vyčistí chuť pro další sousto ústřice. Ona totiž každá ústřice má trochu jinou chuť, tak aby se ta chuť rozeznala od té předchozí a byla plně vychutnána. Purista nikdy nepodává k ústřicím citronovou šťávu, nebo ocet. Tak jako podává ústřice vychlazené, ale ne na ledě.

Postup

Crépinettes: Rozehřát lžíci sádla a osmažit na něm cibuli a později česnek do sklovita. Nenechat zhnědnout! V míse smíchat libové maso s tučným dohromady. Zamíchat dovnitř vychladlou cibuli s česnekem. Přimíchat petrželku, pálivý pepř, černý pepř, sůl, bobkový list, tymián, a muškátový oříšek. Rozdělit na 16 dílů a na ty poskládat po plátku lanýže. Zabalit vše do osušeného míkru, kterého jsme rozkrájeli na kousky veliké natolik, aby se do něj daly zabalit klobásky. Klobásky trochu zploštit, potřít je zbylým sádlem a položit je na plech. Ten položit pod gril a klobásky po obou stranách ogrilovat. Podávat s vychlazenými ústřicemi a chlebem s máslem. P.S. Crépinettes se kdysi pekly v popeli ze dřeva zabalené do máslem pomaštěného papíru.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 04.12.04 vloženo
  • 10251x zobrazeno

Ingredience

  • Na jednu osobu počítáme s
  • 1 tucet ústřic
  • 2 grilované crépinettes
  • 2 plátky chleba hodně pomazaného máslem
  • hodně bílého kvalitního vína jako je Graves, nebo Entre-Deux-Mers (nebo podobného)
  • Crépinettes pro 8 stolovníků:
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 posekaná cibule
  • 2 posekané stroužky česneku
  • 680g libového vepřového masa pomletého
  • 230g tučného vepřového masa pomletého
  • 3 lžíce posekané petrželky
  • malý rozdrcený bobkový list
  • 1/4 lžičky pálivého pepře
  • 1 lžička černých pepřů rozdrcených
  • 1 lžička soli
  • špetka tymánu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lanýž nastrouhaný na plátky (nemusí být)
  • míkr, namočený ve studené vodě, na zabalení klobásek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Specialita z Francie na vánoční stůl - ústřice s Crépinettes

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
cookie123
253 příspěvků 16.12.09 00:40
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Díky Martine, já si to myslela. Vidím to, když jedu k otci do Zlína na zabíjačku. Maso v tom pečené je považováno za pochoutku.:)))

martin_etzl
280 příspěvků 16.12.09 00:26
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Cookie, to je předstěra, omentum. Kuchaři tomu říkají pobřišnice a někdy také bránice. Vepřová. Znají to ještě někteří řezníci a někteří to i prodávají.

cookie123
253 příspěvků 15.12.09 23:44
Re: Absolutní specialita z Francie na vánoční stůl.

Babi, prosím, co je mikr? Vypadá to hezky

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pepíčku, děkuji za přidání obrázku...
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz