Recept Slovenské pesto

alena45 Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slovenské pesto

Postup

V miske zmiešame obidve vňate spolu s nasekaným cesnakom, soľou a pokvapkáme olejom. Necháme asi 2 hodiny odležať, niekoľkokrát premiešame, aby soľ obalila všetku vňať a plníme malé poháriky tým spôsobom, že utláčame zmes lyžičkou, ak je zmes suchá, pokvapkáme ju olejom a pokračujeme plnením. Utláčaním zmesi odstraňujeme vzduchové bubliny a vytláčame olej navrch. Uložíme do chladničky, kde vydrží niekoľko mesiacov. (mne nie). Používam tak, že na spodok taniera dám asi tretinu čajovej lyžičky zmesi a zalejem vriacou polievkou. Dá sa použiť aj do marinád, napr. doplnením citrónovou šťavou a pod. a je to vynikajúci spôsob uchovania krásne zelenej vňate na zimné mesiace.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 19.07.09 vloženo
  • 14436x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minút

Ingredience

  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 hrsť nasekanej zelerovej vňate
  • 1 - 2 celé cesnaky (podľa veľkosti a sily)
  • 2 čajové lyžičky soli
  • rastlinný olej alebo olivový olej (1-2 lyžice)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 23.7.11 18:01

Diskuse k receptu Slovenské pesto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slovenské pesto

Alis
2617 příspěvků 25.7.11 08:20

Alenko, můj otec si dával vegetu, maggi, fondor, a všechny potvory podobného typu na všechno… I mně to zachutnalo… Myslím, že umřu na cokoli, ale glutamát to nebude…Asiati se smějou, co tady řešíme…

alena45
588 příspěvků 24.7.11 17:45

Alis, môj otec si dával do polievky maggi, ako snáď každý chlap kedysi, ale ja som ho nikdy neochutnala, zato sestra ho bola schopná vypiť. Takisto s Vegetou, pred 25 rokmi, možno aj viac som ju dostala a po mnohých rokoch vyhodila, lebo mi nechutila. Ale cesnak milujem v akomkoľvek množstve, kde ide strúčik, dám hlavičku, žiadne ryby mi nesmrdia, naopak, no čo mám robiť ? Ligurček som mala na záhrade, lebo ho mal každý, aj som ho občas do polievky pridala, ale vždy som to oľutovala. Teraz nemám, ale určite zoženiem a budem skúšať ďalej, možno tá chuť naskočí…

anickav
2904 příspěvků 24.7.11 17:21

Ali, ja som sa s libečkom - ligurčekom zoznámila presne pred 35 rokmi, doniesla som domov kúsok koreňa ako veľkú vzácnosť, v našich končinách sa nepestoval. Potom sa nám rozrástol a košatel, mamka ho začala používať veľmi opatrne a len do určitých vecí (fazuľa, kapustnica, držková a pod.). Otec miloval tekuté korenie Maggi, takže bol veľmi spokojný. Teraz si ho pestujem zas, ale tiež musím opatrne, nie každému vyhovuje ani teraz. Včera som pridala do jogurtovej marinády na mäso spolu s petržlenovou vňaťou, chutilo.
Toto pesto sa chystám vyskúšať tiež, ale až keď budem vyberať zeler a petržlen.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 17:08

Ja si glamo myslim, ze az to budes moct vyzkouset prakticky, neni od veci hrst lupeni hodit do mixeru, pak polit olejem a posolit (ne prosolit) . A uvidis jake to bude v jidle. A take nemusis dat do celeho kastrolu, ale vyndat na talirek lzici a dat do toho trochu toho pesta a ochutnat.
Jinak ja nedelam uplne kase.
A jestli mas misto v mrazaku, pak to udelej do sklenice (normalne olejove pesto) a vraz do mrazaku a vzdycky si jen odeberes do sklenicky do lednice.
Az mi kamoska priveze, vyzkousim to take :roll:
Uzivej peci ! :-P

Příspěvek upraven 24.07.11 v 17:10

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 16:54

No vidíte, jak je to s libečkem…! Právě proto, že je tak výrazný a aromatický, tak právě proto se ptám, jak s ním..
Určitě ho použít méně a k němu jakou nať, která bude lepší, či jak namíchat..?
Hned bych to zkusila, ale nemohu. Jsem cca 100 km od své kuchyně a je mi vařeno (na zdravotnické zařízení dost dobře!)
Tak si tu tak tiše představuji a teoretizuji..

Alis, pochybuji, že by někdo vyřazoval přírodní libeček, přestože lidově zvaný mj. magovník, jen pro ten název… On je ale vážně tak výrazný, že každému sedět nemusí.
Moje máma kdysi měla libečkové období, kdy ho prala kam se dalo a v gigantickém množství, že jsem pak určitou dobu libeček vůbec nemusela :-D Naštěstí mi to nevydrželo a dneska ho miluju.
Přesto, když už přerůstá výšku cca jednoho metru, manžel ho surově ošmiká a já pak roznáším svazky větví a prosím, aby si ho někdo vzal a nemusel se vyhodit.
Vyrobit z něj pesto je tudíž nápad přímo ženiální!

A tady je Libečkové koření
:mrgreen:

Příspěvek upraven 24.07.11 v 17:01

Alis
2617 příspěvků 24.7.11 15:41

Škoda, že čeština nevymyslela pro tyhle bylinkové a zeleninové pasty vlastní název… :-(

Koupila jsem kdysi kdesi rajčatové s parmazánem a bylo absolutně geniální. :-)

Usmívám se nad tím, jak mnoha lidem přestal chutnat libeček… že by masáž kvůli zatracovanému maggi? :lol:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 14:53

Ale koukam Aleno na ty odkazy, ty mozna i vyzkousim ! Hezky to vypada .
A nemusi se to vlastne ani delat do zasoby. Susena rajcata mam bezne doma, mixnu s olivama, cesnekem a uvidim. Diky za typ!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 14:51

Aleno vidis a mne to rajcatove (koupene) zrovna vubec nechutna.
Libecek take moc nemusim, ale v malem mnozstvi do velkeho jineho mam rada. Az ho glama vyrobi, treba nam da ochutnat, nebo kazdemu malou sklenicku, vid glamo ? :mrgreen:

alena45
588 příspěvků 24.7.11 14:18

Glama, libeček (u nás ligurček alebo maggi) má veľmi výraznú arómu, mne nie je vôbec príjemná, takisto koriander vňať mi zapácha, ale semiačka nie, tak určite by som použila viac petržlenovej vňate, ktorú mám veľmi rada.
Keďže sa považujem za predpojatú voči libečku, počúvaj Wydru, ta mi robí chute,a nad tým mätovým tiež rozmýšľam, len neviem kde ho použiť. A tu na Labe je aj tomatové pesto, len ho pohľadať.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 09:23

glamo, pesto si muzes udelat uplne ze vseho zelenyho, cetla jsem na nejakem en webu i pesto z listku redkvicek ! A urcite jsem cetla i pesto libeckove.
Namixovat libecek a nejake orechy a syr.
Ja bych to udelala uplne samotne, jako to matove.
Ale vyzkousej a uvidis !

Urcite do polivek to bude vyborne a cestou varenim te napadne jiste i dalsi vyuziti az to ochutnas.

A jeste me napadlo, uvarit oloupana rajcata (nebo tu pixlu sekanych) a do toho bych dala to libeckove pesto a do spaget, testovin , to musi byt dost dobre :potlesk:

Příspěvek upraven 24.07.11 v 09:28

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.11 09:19

Mám velké množství libečku… Aleno, jak bys to viděla s jeho použitím..??

Běžně si dělám sama houbové koření. Usušené houby rozmixuji společně se sušeným libečkem a přidám sůl. Pak sypu všude možně. Jídlo není houbové, jen je chuť krásně zvýrazněna a ovoní to :-)

dag
543 příspěvků 23.7.11 21:54

To je pěkný nápad, moc pěkný.
Vlivem nepříjemného deštivého počasí mám příjemně velké množství naťové petržele i celeru.
Děkuji Aleno.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.11 18:11

Aleno, výborný recept !

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.11 18:01

Wydra koupila v Lidlu krasny, mlady celer s nati a nahodou pak cetla tenhle recept. Z celeru uvarila Medove kure s celerem a nat usekala, pridala olej, cesnek a dnes dosekla k nati jeste petrzelovou. Cesneku pridala jen tolik, aby to bylo pozivatelne a dala do lednicky ve sklenicce. Ohlasila se na vecer navsteva a tak honem co na stul, sladke ne. A tak jsem vyrobila muffiny s toho cerstveho pesta … copyrigt wydra , famosni a jeste pak rozkrojene tim pestem potirat… vsakne se do testa olejicek a … no fakt uz se tesim co na to hosti ! :-)
Pesto je vyborne :potlesk: urcite je mozne ho delat casteji a to take delat budu stejne jako to matove

alena45
588 příspěvků 19.7.11 22:30

hlavne pre Bedlu : aj mne minulý rok chytilo pleseň, ale už viem ako na to. Hovorila som s pánom, čo robí mletú čerstvú pálivú papriku v soli. Vysvetlil mi, že ju robí tak, že zamieša 15 dkg soli na 1kg pomletej papriky a 24 hodín len premiešava. Až potom plní do pohárov. (toto je vlastne recept na Eros Pistu) Povedal, že soľ by inak klesla na spodok a vrch by chytil pleseň, lebo by nebol dosť zakonzervovaný. No on robieva iné množstvá, na toto stačia asi len tie 2 hodiny, ktoré som dnes opravila v recepte. Pôvodne som mala len 10 minút.

Labužník luka02
1 příspěvek 22.7.09 13:37
Re: Slovenské pesto

Ďakujem za tip. Na:,–(ila som na záhrade toěko celeru, že som sa strachovala, ako ho spotrebujem. Už viem využitie.

blanca.xy
647 příspěvků 21.7.09 04:42
Re: Slovenské pesto

Hotové pesto už je v lednici, část v polévce, je vynikající, díky za recept :-).

alena45
588 příspěvků 20.7.09 18:16
Re: Slovenské pesto

Bedla, ten olej len po kvapkách. Keď dáš viac, tak sa tá najlepšia šťava sa Ti vyleje, keď to budeš chcieť zavrieť. Aj ja ďakujem za vtipné komentáre.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.7.09 18:12
Re: Slovenské pesto

Esme tu petrželku kupuji na trhu, občas v marketech a tak se bojím, aby to nebylo něčím stříknuté. Ale pěchuji Aleno, zalévám olejem. Vyzkouším znovu, kdo nic nedělá nic nezkazí. Díky děvčata.

alena45
588 příspěvků 20.7.09 17:09
Re: Slovenské pesto

Esme, ja to robím ručne ! To som tak zaostala… …plácnu to o schody… no to ma rozosmialo. Na chalupe schody nemám, a v paneláku by mali ďalšiu podívanou, asi ako keď parkujem. haha.

esmeralda
4813 příspěvků 20.7.09 17:02
Re: Slovenské pesto - Aleno,

určitě je to tak.
Přiznám se že olej neměřím. Do sekacího robotu dám napřed česnek (ani ten neměřím), pak přidám petrželku a ostatní suroviny. Dám do chodu a pomalu přilívám olej.
Na tu polévku se těším.

Bedlo, asi neporadím proč to chytlo plíseň.
Já nic neomývám. Zahrádka je pravidelně zalitá pitnou vodou, tak si myslím že je to dost čisté. Než přinesu pugét petržele do kuchyně plácnu s tím párkrát o schody aby vypadl případný hmyz.
Možná že na to má vliv množství česneku. ;-))

alena45
588 příspěvků 20.7.09 16:26
Re: Slovenské pesto

Ahoj, Bedla, aj ja tie listy umývam, nechám trochu preschnúť a nechytilo to pleseň. Možno je dôležité to vytláčanie vzduchu ako som popísala a to, že vrch by mal byť zakrytý olejom. V chladničke mám od apríla toto isté z medvedieho cesnaku a je v poriadku.
Do polievky dávam len trochu, ale aj tak to dodá výbornú chuť. Podstatná je tá horúca polievka, aby sa uvoľnili chute a vône. Ja s mojím tlakom by som vôbec nemala soliť.
Pekný deň

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.7.09 16:15
Re: Slovenské pesto

Tento recept ve stejnémm znění jsem našla na českých webových stránkách jako příspěvek v rozhlasovém vysílání.
Jen jsem někde udělala chybu a pesto po měsíci začalo v chladničce chytat plíseň. Nemohlo to být třeba tím, že jsem listy před použitím umyla ve vodě? I když jsem je nechala mírně oschnout?
Pokud se pesto používá do polévky, tak pozor na solení, pesto je poměrně slané.

alena45
588 příspěvků 20.7.09 14:53
Re: Slovenské pesto

Esme, rozdiel medzi marinádou a týmto pestom je asi v tom, že na toto množstvo zmesi idú len asi 2 necelé lyžice oleja. A obsah skoro celej misky, zostalo len veľmi málo do menšieho pohárika sa zmestil do toho jedného pohára. Recept aj na ochutnanie som dostala od kolegyne a nazvala som ho takto, lebo ho najviac pripomína, chýbajú len tie píniové semiačka.
pekný deň.

esmeralda
4813 příspěvků 20.7.09 08:32
Re: Slovenské pesto

Zase mi někde uteklo „o“.
Mám ještě od léta sklenku v lednici. Opravdu to vydrží dlouho.
Udělala jsem do zásoby když jsme měli hodně petrželky.

S tou polévkou to musím zkusit. To je moc dobrý nápad.

esmeralda
4813 příspěvků 20.7.09 08:00
Re: Slovenské pesto

Tohle slovenské pest mají rádi v Argentině. Říkají mu Chimichurri. Je to moc dobré na marinování steaků nebo jen na přelití.

alena45
588 příspěvků 20.7.09 06:11
Re: Slovenské pesto

to ja ďakujem, Pepíčku.

pepicek
1309 příspěvků 20.7.09 06:01
Re: Slovenské pesto - přidán obrázek

díky Aleno :)

anickav
2904 příspěvků 20.7.09 03:36
Re: Slovenské pesto

NÁDHERA!!! :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz