Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hraju si se zrním. Osoba, která chce být IN, by řekla: experimentuje s cereáliemi. Ujetý, ale furt lepší než to samé provádět se svojí orientací. Kdekdo tady přísahá na celozrnné pečivo, ale kdybychom zapátrali hlouběji, dovíme se, že kupuje “to tmavší”. Zašmátral jsem v hnědých potravinářských barvivech, která používají výrobci pečivových směsí i sami pekaři. Hrůza. Kdyby šálený spotřebitel věděl(a), nedotkne se celozrnné housky ani kleštěmi. Ale klidně ji zbodne. A tím celá selekce pečiva hasne. Pindy psané na zboží mě neoslní, chci vidět, sáhnout, skousnout. Jak slíbil můj pacoš, tak zčerstva donesl pytel žitného šrotu. Snadno se pozná od pšenice. Žitná zrna jsou štíhlá, dlouhá a mají jakoby stříbřitý povrch. Když se rozbijí, výsledený výrobek má našedlou barvu. Pšenka je nažloutle okrová.
Vytvoříme kvásek, polovinu žitné mouky nahradíme šrotem. Za dvě a víc hodin šrot nabobtná, změkne lépe než pšenice a dostává neobvykle dobrou obilnou chuť. Kvas samozřejmě musí oživnout. Dřív než za čtyři dny nebude dospělý, tady MW nepomůže. Nebudu diskriminovat ty, co pekárnu nemají. Pořád ještě zbývají zdravé ruce, na něž je spoleh. Tedy na vlastní. Rozumní lenoši čapnou šlehač s háky a totálně ho nasadí do akce, dokud nebude zavánět přehřátou izolací. Nebude na škodu vpašovat rozdrobený včerejší chleba, nejvýše 1/4 váhy sypkých surovin. Těsto má mít tužší konzistenci a vykyne na teplém místě do dvou hodin. Uplácáme bochník nebo šišku dle obliby. Kdo to chce mít rychleji za sebou, zvládne bagety a jejich povrch šikmo nastříhne. Budou upečené za poloviční dobu. Na plech vložíme papír, nasypeme vrstvu mouky nebo šrotu a uložíme těsto. Pokud nemáme teplé místo, vložíme do trouby s teplotou 40°C. Dokyne spolehlivě. Plech vyjmeme, troubu zahřejeme na 170°C, vložíme plech a pod něj kastrolek s vařící vodou. Kilový chleba pečeme hodinu. Bagety 20 - 30 minut, dle velikosti. Povrch hotového pečiva je nápadně hrubý. Ještě horký jej postříkáme vodou. Škrti, Krkovičky, kolenovrti a já použijí podsypanou mouku do příštího chleba. Na chuti mu tím jedině přidají
Recept je z kategorií: Chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pšeničnožitný chleba pro naše zdravé trubky
Wolfgu, děkuju, jsem zas o něco znalejší v pečení chleba. Trouba ještě nezlobí, i když nepatří k nejnovějším, s kůrkou jsme zatím spokojeni.
584 příspěvků 10.12.11 19:41
Podsypaný chleba se nestýká s horkým plechem a proto nemá tvrdou spodní kůrku. Pokud není trouba řízená procesorem, může se skutečná teplota nemálo lišit od nastavené. A když je trouba blbej, pálí zespodu
Wolfgu a jiní kdo víte, prozrďte prosím význam podsypání chleba před pečením.
Žádné komentáře, už jsme se vyřádili u kvásku.