Recept Pšeničnožitný chleba pro naše zdravé trubky Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Hraju si se zrním. Osoba, která chce být IN, by řekla: experimentuje s cereáliemi. Ujetý, ale furt lepší než to samé provádět se svojí orientací. Kdekdo tady přísahá na celozrnné pečivo, ale kdybychom zapátrali hlouběji, dovíme se, že kupuje “to tmavší”. Zašmátral jsem v hnědých potravinářských barvivech, která používají výrobci pečivových směsí i sami pekaři. Hrůza. Kdyby šálený spotřebitel věděl(a), nedotkne se celozrnné housky ani kleštěmi. Ale klidně ji zbodne. A tím celá selekce pečiva hasne. Pindy psané na zboží mě neoslní, chci vidět, sáhnout, skousnout. Jak slíbil můj pacoš, tak zčerstva donesl pytel žitného šrotu. Snadno se pozná od pšenice. Žitná zrna jsou štíhlá, dlouhá a mají jakoby stříbřitý povrch. Když se rozbijí, výsledený výrobek má našedlou barvu. Pšenka je nažloutle okrová.

Postup

Vytvoříme kvásek, polovinu žitné mouky nahradíme šrotem. Za dvě a víc hodin šrot nabobtná, změkne lépe než pšenice a dostává neobvykle dobrou obilnou chuť. Kvas samozřejmě musí oživnout. Dřív než za čtyři dny nebude dospělý, tady MW nepomůže.

Nebudu diskriminovat ty, co pekárnu nemají. Pořád ještě zbývají zdravé ruce, na něž je spoleh. Tedy na vlastní. Rozumní lenoši čapnou šlehač s háky a totálně ho nasadí do akce, dokud nebude zavánět přehřátou izolací. Nebude na škodu vpašovat rozdrobený včerejší chleba, nejvýše 1/4 váhy sypkých surovin. Těsto má mít tužší konzistenci a vykyne na teplém místě do dvou hodin.

Uplácáme bochník nebo šišku dle obliby. Kdo to chce mít rychleji za sebou, zvládne bagety a jejich povrch šikmo nastříhne. Budou upečené za poloviční dobu. Na plech vložíme papír, nasypeme vrstvu mouky nebo šrotu a uložíme těsto. Pokud nemáme teplé místo, vložíme do trouby s teplotou 40°C. Dokyne spolehlivě.

Plech vyjmeme, troubu zahřejeme na 170°C, vložíme plech a pod něj kastrolek s vařící vodou. Kilový chleba pečeme hodinu. Bagety 20 - 30 minut, dle velikosti.

Povrch hotového pečiva je nápadně hrubý. Ještě horký jej postříkáme vodou. Škrti, Krkovičky, kolenovrti a já použijí podsypanou mouku do příštího chleba. Na chuti mu tím jedině přidají

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.12.11 vloženo
  • 2451x zobrazeno

Čas přípravy

  • čas je dar, nikoli prachy

Ingredience

  • 400 ml vody
  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g živého kvásku
  • 100 g žitného šrotu
  • 1 PL cukru
  • 1 KL soli
  • 1 KL kmínu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pšeničnožitný chleba pro naše zdravé trubky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 11.12.11 02:58

Wolfgu, děkuju, jsem zas o něco znalejší v pečení chleba. Trouba ještě nezlobí, i když nepatří k nejnovějším, s kůrkou jsme zatím spokojeni.

 
Wolfg
583 příspěvků 10.12.11 19:41

Podsypaný chleba se nestýká s horkým plechem a proto nemá tvrdou spodní kůrku. Pokud není trouba řízená procesorem, může se skutečná teplota nemálo lišit od nastavené. A když je trouba blbej, pálí zespodu

 
2905
753 příspěvků 10.12.11 18:51

Wolfgu a jiní kdo víte, prozrďte prosím význam podsypání chleba před pečením.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.12.11 22:38

Žádné komentáře, už jsme se vyřádili u kvásku. :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz