Recept Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sáltsa

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Lilky omyjeme, odstraníme stopku a podélně nakrájíme na plátky o tloušťce asi O,5 cm. Plátky osolíme a necháme stát asi 30 minut, aby pustily hořkou tekutinu, pak je osušíme papírovými ubrousky. 2. Plátky lilku poklademe na plech s pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby na horní a spodní ohřev na 180 °C. Můžeme i grilovat. Ke konci pečení každý plátek lilku lžící polijeme rovnoměrně rajčatovou omáčkou - můžeme ještě posypat strouhaným sýrem Feta - a dáme ještě krátce zapéct. 3. Servírujeme teplé, na talíři ještě každý plátek zakápneme olivovým olejem nebo můžeme olej (cca 1 PL) přímo vmíchat ke konci do rajčatové omáčky. Jedná se o chutný sytý předkrm, podáváme obligátně s chlebem. Dobrou chuť, kali orexi. Rajčatová omáčka (saltsa): oloupaná propasírovaná rajčata, protlak event., prolisovaný česnek, sušené bylinky a sůl dle chuti - vše dobře promícháme a povaříme do zhoustnutí, na závěr přidáme nadrobno posekanou petrželku, ev. olivový olej.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 10.01.07 vloženo
  • 8106x zobrazeno

Ingredience

  • 2 lilky
  • 4 rajčata
  • 2 - 3 PL rajčatového protlaku event.
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • sušené bylinky (oregano, tymián, bazalka, máta)
  • sůl
  • kvalitní olivový olej
  • petrželová nať (nejlépe hladká petrželka)
  • sýr typu Feta (nemusí být).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sáltsa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
mchob
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Marianne, díky za recept, bylo to moc dobré. Mátu jsem nedala, Fetu jsem dala a protože jsem to dělala k obědu, tak si manžel vyžádal brambory. Sice se mi je moc vařit nechtělo, nicméně to jako příloha špatné nebylo - polité máslíčkem a posypané petrželkou, mňam.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Naše oblíbená úprava lilků, zejména grilované na roštu … chutná všem národnostem… naši přátelé z Německa si původně mysleli, že je to grilovaná ryba…

Díky všem za komentáře. :-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Tohle jsem mela vcera k obedu a bylo to vyborne! Marianne diky za dalsi dobry recept.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Lilek děláme dost často, nejoblíbenější je moje Grilovaná zelenina (http://www.labuznik.com/recipe.php?…) a pak ještě poloviny lilku nakrájen na proužky (ale nedokrojit) a mezi dát nějaký sýr balkánského typu a péci v remosce… Mňam!
Měj se, P. :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Papajo, díky. Vyzkoušej, lilky se shánějí podstatně lépe než okra (doufám, že Ti došla zpráva). Měj se hezky. M. :-)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno

To je přesně moje gusto! Jen houšť a větší kapky…
P. :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz