Recept Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sáltsa

Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1. Lilky omyjeme, odstraníme stopku a podélně nakrájíme na plátky o tloušťce asi O,5 cm. Plátky osolíme a necháme stát asi 30 minut, aby pustily hořkou tekutinu, pak je osušíme papírovými ubrousky. 2. Plátky lilku poklademe na plech s pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby na horní a spodní ohřev na 180 °C. Můžeme i grilovat. Ke konci pečení každý plátek lilku lžící polijeme rovnoměrně rajčatovou omáčkou - můžeme ještě posypat strouhaným sýrem Feta - a dáme ještě krátce zapéct. 3. Servírujeme teplé, na talíři ještě každý plátek zakápneme olivovým olejem nebo můžeme olej (cca 1 PL) přímo vmíchat ke konci do rajčatové omáčky. Jedná se o chutný sytý předkrm, podáváme obligátně s chlebem. Dobrou chuť, kali orexi. Rajčatová omáčka (saltsa): oloupaná propasírovaná rajčata, protlak event., prolisovaný česnek, sušené bylinky a sůl dle chuti - vše dobře promícháme a povaříme do zhoustnutí, na závěr přidáme nadrobno posekanou petrželku, ev. olivový olej.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 10.01.07 vloženo
  • 8360x zobrazeno

Ingredience

  • 2 lilky
  • 4 rajčata
  • 2 - 3 PL rajčatového protlaku event.
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • sušené bylinky (oregano, tymián, bazalka, máta)
  • sůl
  • kvalitní olivový olej
  • petrželová nať (nejlépe hladká petrželka)
  • sýr typu Feta (nemusí být).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sáltsa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sáltsa

mchob
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Marianne, díky za recept, bylo to moc dobré. Mátu jsem nedala, Fetu jsem dala a protože jsem to dělala k obědu, tak si manžel vyžádal brambory. Sice se mi je moc vařit nechtělo, nicméně to jako příloha špatné nebylo - polité máslíčkem a posypané petrželkou, mňam.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Naše oblíbená úprava lilků, zejména grilované na roštu … chutná všem národnostem… naši přátelé z Německa si původně mysleli, že je to grilovaná ryba…

Díky všem za komentáře. :-)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Tohle jsem mela vcera k obedu a bylo to vyborne! Marianne diky za dalsi dobry recept.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Lilek děláme dost často, nejoblíbenější je moje Grilovaná zelenina (http://www.labuznik.com/recipe.php?…) a pak ještě poloviny lilku nakrájen na proužky (ale nedokrojit) a mezi dát nějaký sýr balkánského typu a péci v remosce… Mňam!
Měj se, P. :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno me sá

Papajo, díky. Vyzkoušej, lilky se shánějí podstatně lépe než okra (doufám, že Ti došla zpráva). Měj se hezky. M. :-)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečený lilek s tomatovou omáčkou - Melitzánes sto fúrno

To je přesně moje gusto! Jen houšť a větší kapky…
P. :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Cibulačka Cibulačka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz