Recept Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

Postup

Špenátové listy podélně stočíme, položíme vedle sebe na umělohmotný tácek, pevně přikryjeme potravinovou fólií, slaninu nakrájíme na tenké dlouhé klínky, vložíme do mikrotenového sáčku a obojí dáme na několik hodin zmrznout do mrazáku. Z masa připravíme 4 porce po cca 200 g. Prošpikujeme je zmrzlými listy špenátu a klínky anglické slaniny, osolíme, opepříme a naložíme do směsi olivového oleje a podrceného česneku (oleje stačí tak 3-4 lžíce). Marinujeme asi 3 hodiny a masem průběžně otáčíme, aby se rovnoměrně obalovalo v česnekovém oleji. Na horkou rozpálenou pánev cákneme olivový olej, vložíme maso, přidáme marinádu, která stekla z masa a opečeme ze všech stran doměkka (asi 10-15 minut). Maso vyjmeme a udržujeme v teple (zabalíme do alobalu). Výpek případně trochu slijeme, prosmahneme na něm hladkou mouku a zalijeme pivem. Osolíme a redukujeme na požadovanou hustotu. Dochutíme. Špikované panenky podáváme s pivní omáčkou.

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 01.05.07 vloženo
  • 8341x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 150 g anglické slaniny vcelku
  • asi 16 ks čerstvých špenátových listů
  • 3-4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • cca 2 dcl černého piva
  • čerstvě mletý nebo drcený černý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory (nejlépe šťouchané s restovanou cibulkou) a listový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

díky za receptík, moc jsme si pochutnali. Nechala jsem se inspirovat Dandou
a z panenky udělala roládku i s těmi sušenými rajčaty a vše jsem pekla v troubě. Jen jsem neměla černé pivo, tak jsem podlila 12°, ve které jsem rozmíchala javorový sirup. Šťouchané brambůrky a okurkový salát dochucený sušenými rajčaty… moc dobré a noblesní. Pa :-)))

svato
1421 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Neviem, ako sa mi podarí to špikovanie špenátom, ale rozhodne vyskúšam.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

já si někdy v menu i fotím. Ale většinou si ho přinesu domů celý ;-)
Je fakt, že restaurace je moc rozdávat nechtějí, hlavně když je v kůži. Ale většinou nakonec dají. Jen jednou v Maďarsku jsem si ho musela koupit, ale je tak exotický, že jsem ho ráda zaplatila. Asi nějaké kousky nafotím a dám na naše Olivové www.
Jen lituji, že jsem je nezačala sbírat dřív! Měla bych neuvěřitelnou hromadu z Indonésie, Singapuru, Malajsie, …Teď mám jen české, francouzské, maďarské, německé a španělské.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - teo :-)

něco teď prozradím jen tobě :-) - ten sosík byl opravdu převelice, fakt převelice a to já s pivem moc nemusím, dobrý, že jsem zbytek brambor, a i po Zdendovi nedojedené, nahrnula do rendlíku, polila tím zbytečkem sosíku a zítra, kluci budou mít vinnou klobásu a br. salát, si já ohřeju ty brambory a budu je jíst malou lžičkou z hrnce, moc se na to těším a budu si říkat - dobře, že mne nevidí labužníci :-)) hezké robotní pondělí .-) D

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Luxusní recept, luxusní fotka ( kdyby tak šla zhmotnit, a talíř mi přistál u klávesnice). :-) Hlavně ten sósík s černým pivem mne zaujal, to tomu musí dát velký šmrnc.....Holky, kdy napíšete kuchařky? Já že bych šla do fronty! Ale nejdřív musím pro „olivovou“, Bali:-))…Jídelní lístky sice nesbírám- oni se jich v restauracích neradi zbavují, ale na netu také hledám, třeba lístky restaurací pro moji peněženku nedostupných a přemýšlím jak to jídlo asi chutná a někdy dokonce co to může asi být :-)))..Dobrou noc, papa. T.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

nejdřív chci opravit tu chybu - dopodtrhly, ježíši, snad neudělám další .-))

Boni, když ono se podle tebe vaří moc hezky a hlavně vesele .-), dej tam kus piva - zbytek přeci nebudeš skladovat, tak ho dopij, vraž tam deci likéru - no celý zbytek lahve jsem nedopila, a tak je to pořád… :-)
A ty jídeláky, to je taktéž moje parketa, pokaždé lituji, že nenosím tužku a kus papíru, přiznávám, že občas jsem je i odnášela, ale to je dávno…:-))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Papajo, těším se…:-))
Myslím, že jste mně vnukly další „vášeň“…asi začnu sbírat jídeláky…:-)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Když vepřové, tak převážně panenky. Pěkné....... K těm jídelním lístkům: Na oslavách Sv. Vavřince byl člověk-sběratel a ten měl pravé poklady. Zkusím dát fotky do deníčku…
P.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Bali, já si občas najdu webové stránky mých oblíbených podniků, kde mi vždy chutná, najdu menu, pročítám a potom podle nich občas i tvořím…:-)
Sbírat jídelní lístky - to je nápad..:-))

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

hmmm, to je receptík podle mého gusta.
Jo a jídelní lístky nejen ráda čtu, ale já je i sbírám.Mám jich už pěknou hromádku.Pěkné to čtení ;-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou-Dandi,

tak krásně jsi to popsala…líp bych to nedokázala. A o fotce nemluvě, opět výstavní kousek. Tento recept vznikl podle jídla, které jsem si moc ráda dávala v jedné restauraci (jako ostatně řada mnou uveřejněných receptů - mě například i baví si dlouze pročítat jídelní lístky (když jsou to takovéty pěkně graficky upravené s podrobným seznamem ingrediencí) a představovat si, jak by to které jídlo chutnalo, něco si i zapamatovat (kradu" nápady" ;-))) a pak to zkusit ve své kuchyni…:-) Hezký nedělní večer a příjemný začátek pracovního týdne. Bona

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

co ti mám říct ?, pivní omáčka se svou kouřově sladce nahořklou pikantní chutí uchvátila naše zmlsané chuťové buňky, masíčko se v alobalu perfektně rozleželo a ty šťouchané brambory s restovanou cibulkou na velké kusy jen dopotrhly gurmetský zážitek, prostě velký DÍK :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

tak jsem nešpikovala, odblanila, na plát rozřízla, špenátem, posledními sušenými rajčaty a parmskou šunkou pokladla, úhledně svázala a už se marinuje…, další postup už dodržím, i ty brambory s cibulkou, co na fotce bude určitě vypadat jako spálená :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz