Recept Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

Postup

Špenátové listy podélně stočíme, položíme vedle sebe na umělohmotný tácek, pevně přikryjeme potravinovou fólií, slaninu nakrájíme na tenké dlouhé klínky, vložíme do mikrotenového sáčku a obojí dáme na několik hodin zmrznout do mrazáku. Z masa připravíme 4 porce po cca 200 g. Prošpikujeme je zmrzlými listy špenátu a klínky anglické slaniny, osolíme, opepříme a naložíme do směsi olivového oleje a podrceného česneku (oleje stačí tak 3-4 lžíce). Marinujeme asi 3 hodiny a masem průběžně otáčíme, aby se rovnoměrně obalovalo v česnekovém oleji. Na horkou rozpálenou pánev cákneme olivový olej, vložíme maso, přidáme marinádu, která stekla z masa a opečeme ze všech stran doměkka (asi 10-15 minut). Maso vyjmeme a udržujeme v teple (zabalíme do alobalu). Výpek případně trochu slijeme, prosmahneme na něm hladkou mouku a zalijeme pivem. Osolíme a redukujeme na požadovanou hustotu. Dochutíme. Špikované panenky podáváme s pivní omáčkou.

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 01.05.07 vloženo
  • 9069x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 150 g anglické slaniny vcelku
  • asi 16 ks čerstvých špenátových listů
  • 3-4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • cca 2 dcl černého piva
  • čerstvě mletý nebo drcený černý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory (nejlépe šťouchané s restovanou cibulkou) a listový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčkou

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

díky za receptík, moc jsme si pochutnali. Nechala jsem se inspirovat Dandou
a z panenky udělala roládku i s těmi sušenými rajčaty a vše jsem pekla v troubě. Jen jsem neměla černé pivo, tak jsem podlila 12°, ve které jsem rozmíchala javorový sirup. Šťouchané brambůrky a okurkový salát dochucený sušenými rajčaty… moc dobré a noblesní. Pa :-)))

svato
1437 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Neviem, ako sa mi podarí to špikovanie špenátom, ale rozhodne vyskúšam.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

já si někdy v menu i fotím. Ale většinou si ho přinesu domů celý ;-)
Je fakt, že restaurace je moc rozdávat nechtějí, hlavně když je v kůži. Ale většinou nakonec dají. Jen jednou v Maďarsku jsem si ho musela koupit, ale je tak exotický, že jsem ho ráda zaplatila. Asi nějaké kousky nafotím a dám na naše Olivové www.
Jen lituji, že jsem je nezačala sbírat dřív! Měla bych neuvěřitelnou hromadu z Indonésie, Singapuru, Malajsie, …Teď mám jen české, francouzské, maďarské, německé a španělské.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - teo :-)

něco teď prozradím jen tobě :-) - ten sosík byl opravdu převelice, fakt převelice a to já s pivem moc nemusím, dobrý, že jsem zbytek brambor, a i po Zdendovi nedojedené, nahrnula do rendlíku, polila tím zbytečkem sosíku a zítra, kluci budou mít vinnou klobásu a br. salát, si já ohřeju ty brambory a budu je jíst malou lžičkou z hrnce, moc se na to těším a budu si říkat - dobře, že mne nevidí labužníci :-)) hezké robotní pondělí .-) D

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Luxusní recept, luxusní fotka ( kdyby tak šla zhmotnit, a talíř mi přistál u klávesnice). :-) Hlavně ten sósík s černým pivem mne zaujal, to tomu musí dát velký šmrnc.....Holky, kdy napíšete kuchařky? Já že bych šla do fronty! Ale nejdřív musím pro „olivovou“, Bali:-))…Jídelní lístky sice nesbírám- oni se jich v restauracích neradi zbavují, ale na netu také hledám, třeba lístky restaurací pro moji peněženku nedostupných a přemýšlím jak to jídlo asi chutná a někdy dokonce co to může asi být :-)))..Dobrou noc, papa. T.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

nejdřív chci opravit tu chybu - dopodtrhly, ježíši, snad neudělám další .-))

Boni, když ono se podle tebe vaří moc hezky a hlavně vesele .-), dej tam kus piva - zbytek přeci nebudeš skladovat, tak ho dopij, vraž tam deci likéru - no celý zbytek lahve jsem nedopila, a tak je to pořád… :-)
A ty jídeláky, to je taktéž moje parketa, pokaždé lituji, že nenosím tužku a kus papíru, přiznávám, že občas jsem je i odnášela, ale to je dávno…:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Papajo, těším se…:-))
Myslím, že jste mně vnukly další „vášeň“…asi začnu sbírat jídeláky…:-)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Když vepřové, tak převážně panenky. Pěkné....... K těm jídelním lístkům: Na oslavách Sv. Vavřince byl člověk-sběratel a ten měl pravé poklady. Zkusím dát fotky do deníčku…
P.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

Bali, já si občas najdu webové stránky mých oblíbených podniků, kde mi vždy chutná, najdu menu, pročítám a potom podle nich občas i tvořím…:-)
Sbírat jídelní lístky - to je nápad..:-))

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou, podávaná s pivní omáčk

hmmm, to je receptík podle mého gusta.
Jo a jídelní lístky nejen ráda čtu, ale já je i sbírám.Mám jich už pěknou hromádku.Pěkné to čtení ;-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou-Dandi,

tak krásně jsi to popsala…líp bych to nedokázala. A o fotce nemluvě, opět výstavní kousek. Tento recept vznikl podle jídla, které jsem si moc ráda dávala v jedné restauraci (jako ostatně řada mnou uveřejněných receptů - mě například i baví si dlouze pročítat jídelní lístky (když jsou to takovéty pěkně graficky upravené s podrobným seznamem ingrediencí) a představovat si, jak by to které jídlo chutnalo, něco si i zapamatovat (kradu" nápady" ;-))) a pak to zkusit ve své kuchyni…:-) Hezký nedělní večer a příjemný začátek pracovního týdne. Bona

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

co ti mám říct ?, pivní omáčka se svou kouřově sladce nahořklou pikantní chutí uchvátila naše zmlsané chuťové buňky, masíčko se v alobalu perfektně rozleželo a ty šťouchané brambory s restovanou cibulkou na velké kusy jen dopotrhly gurmetský zážitek, prostě velký DÍK :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Panenka špikovaná špenátem a slaninou - boni :-)

tak jsem nešpikovala, odblanila, na plát rozřízla, špenátem, posledními sušenými rajčaty a parmskou šunkou pokladla, úhledně svázala a už se marinuje…, další postup už dodržím, i ty brambory s cibulkou, co na fotce bude určitě vypadat jako spálená :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz