Recept Panenka plněná švestkami s medovou mrkví

sveva Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept je jednoduchý, výsledný efekt je rafinovaný, původ asi mezinárodní. Kdo mne již chvíli zná - přečte s úsměvem.

Postup

Švestky namočíme do vlažné vody a potom je vypeckujeme. 2 kusy dáme stranou. Do středu panenky co nejhlouběji zapíchneme tenký dlouhý nůž a opakujeme do kříže. Držadlo vařečky vtlačíme do řezu a opatrně otevřeme hlubokou kapsu. Slaninu, švestky a 2 hoblinky citronové kůry posekáme a za pomoci vařečky směsí naplníme maso. Druhý způsob je panenku podélně naříznout, otevřít jako notes? (v Itálii říkáme jako peněženku), obložit plátky slaniny, švestkami, zavřít a zavázat. Maso na povrchu osolit a opepřit. Na oleji s rozmarýnem orestujeme maso po všech stranách (pokud máme po ruce trochu bílého vína podlejeme) a na mírném plameni pomalu dopečeme jak to máme rádi, případně podléváme vývarem nebo vodou. Očištěnou mrkev nakrájíme nebo nastrouháme (ideální je julienne). Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, přidáme mrkev, dochutíme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme hořčici, med a zjemníme trochou másla. Na mrkvový podklad klademe plátky masa, ozdobíme švestkou a hoblinkou citronové kůry. Na pokraj talíře dáme 3 kapky redukovaného octa balsamico. Varianta může být s mrkví ve smetanové omáčce nebo deset dalších. Pokud vám záleží na trojjazyčném názvu pro noblesnějši prezentaci, na žádost upřesním.

Recept je z kategorií: Plněné vepřové maso

Nahlásit recept

  • 23.03.10 vloženo
  • 7384x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 400 g vepřová panenka
  • 300 g mrkev
  • 50 g slanina – sušená nebo anglická
  • 10 ks sušené švestky
  • 1 menší cibule
  • 4 hoblinky citronové kůry
  • 2 KL kremžská hořčice
  • 1 KL med
  • olej evo
  • máslo
  • sůl, pepř, rozmarýn.

Doporučená příloha

  • Žádná, malý vařený brambor, kopeček kaše. Vždy dobré víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Panenka plněná švestkami s medovou mrkví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Panenka plněná švestkami s medovou mrkví

casino
4497 příspěvků 25.3.10 03:42
Re: Panenka plněná švestkami s medovou mrkví

jj, s úsměvem :-) Stran sušených švestek se asi sveva vrátila… ehmm…pár let zpátky, kdy sušené švestky chutnaly a vypadaly jako sušené švestky, tedy byly poněkud tvrdší a ty starší byly vhodné jako střelivo do praku:-) a taková švestka Vám v ústech vydržela pár minut než jste ji ohlodali až na pecku:-)Tehdy bylo máčení žádoucí. Ale dnes? Ty pravděpodobně sířené švestky asi máčet netřeba… Ale Labužníci by na to určitě přišli i sami, že :-)))

martin_etzl
280 příspěvků 24.3.10 04:42
Re: Panenka plněná švestkami s medovou mrkví Svevo,

trojjazyčného názvu ni ničeho dalšího mi netřeba. Tohle je moc pěkný recept. Slavnostní. Určitě ho vyzkouším, nejspíš u příležitosti narozenin jedné z mých holek. Panenka se švestkami a slaninou bude určitě báječná, ale přiznávám, že mě nejvíc zaujala tak mrkev s hořčicí, medem a hoblinkou citronové kůry. Ovšem v kombinaci to bude neodolatelné. Dal bych k tomu jednu vcelku pečenou bramboru, kterou bych navrchu ozdobil ještě lžičkou té mrkve.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz