Recept Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Fazole namočené přes noc ve studené vodě zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 PL olivového oleje, osolíme a přivedeme k varu; zprudka vaříme nepřikryté asi 10 minut, poté snížíme teplotu, přidáme cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, feferonku a mrkev v celku, a pod pokličkou vaříme do změknutí fazolí, celkově asi 1 hodinu. Feferonku odstraníme, mrkev pokrájíme na kolečka a přidáme zpět k fazolím. 2. Tomatová omáčka: do pánve vložíme oloupaná rajčata propasírovaná na hrubém struhadle, přidáme rajčatový protlak, 2 prolisované stroužky česneku, oregano, petrželku, kopr, pepř, dobře promícháme a dusíme asi 10 minut. Pánev odstavíme a vmícháme 2 PL oleje. 3. Scezené fazole vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku, zalijeme tomatovou omáčkou, promícháme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C, až se všechna voda vypaří a omáčka je velmi hustá, asi 30 minut. Jedná se o jeden z mnoha předkrmů, tzv. mezedes. Dobrou chuť, kali orexi. Poznámka 1: v originále používané a nejvíce ceněné obří fazole jsou ze sev. Řecka, oblast Kastoria a Prespa. Mohu potvrdit, že chuť je opravdu vynikající a velikost obří: v suchém stavu 3 cm, uvařené 4 cm dlouhé. Poznámka 2: kvalitní rajčata (zejména z vlastní produkce) - omytá, s odstraněnou stopkou a "bubákem" - zmrazuji, příprava tomatové omáčky se tak urychlí - odpadá spařování, loupání a pasírování rajčat. Před přípravou stačí rajčata nechat chvilku rozmrazit, pod teplou vodou snadno odstraním slupku a nakrájím na větší kousky.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 28.11.06 vloženo
  • 11684x zobrazeno

Ingredience

  • 2 hrnky (a 250 ml) bílých obřích fazolí (giant beans)
  • 1 cibule pokrájená na drobné kostičky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev (nemusí být)
  • feferonka (nemusí být)
  • 250 g zralých rajčat
  • rajčatový protlak (asi 200g)
  • 1/2 KL sušeného oregana
  • 4 PL posekané naťové petrželky hladké
  • 1 PL posekaného čerstvého kopru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Taanka
107 příspěvků 24.11.09 18:52
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Jeste jednou :) Nemyslim drobne fazole… mam na mysli ty, co se prodavaji v cesku pod nazvem „velke“ nebo take „maslove“. Jsou tohle obri fazole uvedene v tomto receptu, nebo existuji jeste nejake vetsi??? Dosud jsem totiz nikde v cesku nevidela ani konzervu, ani obal s napisem „obri fazole“ :o) Dekuji za ujasneni.

Labužník marianne02
297 příspěvků 24.11.09 06:35
Re: Obří fazole

obří fazole (další název i fazole lima, běžně prodávané např. v prodejnách zdravé výživy), pokud jsou čerstvé, resp. nejsou staré/seschlé, tak bez chuťově významného rozdílu, dají se v pohodě použít, v tomto receptu mi ale „klasické“ drobné fazole nechutnají, můj názor… Dobrou chuť. M. :-)

Taanka
107 příspěvků 24.11.09 05:07
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Prosim takovy dotaz - cim se lisi fazole gigantes a fazole velke bile? Je to jedno a totez nebo je tam nejaky rozdil v chuti?

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes - M

No, pravověrný Řek by asi nad mým provedením kroutil hlavou - inspirována jedním místním receptem (od Airan) jsem ještě přidala dušené krůtí maso (ona uvádí telecí). Ale chutnalo nám to opravdu moc. A to, co zbylo od oběda se z hrnce jaksi záhadně vypařilo, přitom se nikdo nechtěl přiznat. :-)
Už se budu opakovat, Vaše recepty a recepty od Jolany (plus ty Vaše vzájemné debaty a komentáře) jsou naprosto úžasné. Těším se na další.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Di, jsem ráda, že Vám tyto fazole chutnaly. Kdysi se (krátce) tento salát prodával i v Bille, v oddělení lahůdek. Hezký den.

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Tak dnes byly tyhle fazole k obědu, moc dobré!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Marianne,

tyto fazole kupuji v konzervě a jíme je jako chuťovku s fetou, olivami, dolmades a jinými dobrotami k vínu nebo k pivu.
Až budu mít jednou více času, snad se pokusím vytvořit je podle tvého receptu.
Vypadá to velice slibně.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Díky všem za reakce. :-)

Di: Jedná se o sytý a chuťově velmi výrazný pokrm, v Řecku se podává jako předkrm nebo i jako hlavní chod (hlavně v zimě) s chlebem, sýrem feta a olivami. Existuje ale i recept, kdy se dusí maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí nebo vepřové) společně s předvařenými klasickými fazolemi v rajčatové omáčce. Takže pro milovníky masa lze asi kombinovat s těmito druhy masa - nebo jak píše jezevec - s kvalitní uzeninou, dle Vaší chuti.

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes-di

Já to jedl v Řecku jako hlavní /a výborné/ jídlo, ale určitě to jde i jako předkrm, i jako příloha / uzené, dobrá uzenina…/

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Zrovna nedávno jsem s obřími fazolemi dělala Ribollitu (recept od Pampelišky), chutnala nám, ale největší úspěch u dětí sklidily právě ty fazole. V dohledné době jsem proto plánovala nějaké další jídlo s nimi, a ejhle, je tu zajímavý recept! Děkuji!
Ještě dotaz - vím, že píšete, že se jedná o předkrm, ale - šlo by to použít taky jako příloha k masu? A jestli ano, k jakému nejlíp?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - marianne,

mám mraky receptů z tz. obřími fazolemi (také Broad Beans, Fava, Feve, Horse, Windsor, Haba, Pigeon, Bell atd), ale přeskakovala jsem je, protože jsem je v ČR ještě nikde neviděla. Pochopitelně také Italové, Francouzi atd. je používají ve svých pokrmech. Možná se musím lépe dívat ;o) Díky za pěkný recept.

Příjemný den!

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Už se těším na rajčata ze zahrádky, do té doby to tedy budu trochu šidit. Dík za recept, až ho vyzkouším, dám vědět.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuře na medu Kuře na medu
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz