Recept Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1. Fazole namočené přes noc ve studené vodě zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 PL olivového oleje, osolíme a přivedeme k varu; zprudka vaříme nepřikryté asi 10 minut, poté snížíme teplotu, přidáme cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, feferonku a mrkev v celku, a pod pokličkou vaříme do změknutí fazolí, celkově asi 1 hodinu. Feferonku odstraníme, mrkev pokrájíme na kolečka a přidáme zpět k fazolím. 2. Tomatová omáčka: do pánve vložíme oloupaná rajčata propasírovaná na hrubém struhadle, přidáme rajčatový protlak, 2 prolisované stroužky česneku, oregano, petrželku, kopr, pepř, dobře promícháme a dusíme asi 10 minut. Pánev odstavíme a vmícháme 2 PL oleje. 3. Scezené fazole vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku, zalijeme tomatovou omáčkou, promícháme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C, až se všechna voda vypaří a omáčka je velmi hustá, asi 30 minut. Jedná se o jeden z mnoha předkrmů, tzv. mezedes. Dobrou chuť, kali orexi. Poznámka 1: v originále používané a nejvíce ceněné obří fazole jsou ze sev. Řecka, oblast Kastoria a Prespa. Mohu potvrdit, že chuť je opravdu vynikající a velikost obří: v suchém stavu 3 cm, uvařené 4 cm dlouhé. Poznámka 2: kvalitní rajčata (zejména z vlastní produkce) - omytá, s odstraněnou stopkou a "bubákem" - zmrazuji, příprava tomatové omáčky se tak urychlí - odpadá spařování, loupání a pasírování rajčat. Před přípravou stačí rajčata nechat chvilku rozmrazit, pod teplou vodou snadno odstraním slupku a nakrájím na větší kousky.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 28.11.06 vloženo
  • 13040x zobrazeno

Ingredience

  • 2 hrnky (a 250 ml) bílých obřích fazolí (giant beans)
  • 1 cibule pokrájená na drobné kostičky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 mrkev (nemusí být)
  • feferonka (nemusí být)
  • 250 g zralých rajčat
  • rajčatový protlak (asi 200g)
  • 1/2 KL sušeného oregana
  • 4 PL posekané naťové petrželky hladké
  • 1 PL posekaného čerstvého kopru
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Taanka
107 příspěvků 24.11.09 18:52
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Jeste jednou :) Nemyslim drobne fazole… mam na mysli ty, co se prodavaji v cesku pod nazvem „velke“ nebo take „maslove“. Jsou tohle obri fazole uvedene v tomto receptu, nebo existuji jeste nejake vetsi??? Dosud jsem totiz nikde v cesku nevidela ani konzervu, ani obal s napisem „obri fazole“ :o) Dekuji za ujasneni.

Labužník marianne02
297 příspěvků 24.11.09 06:35
Re: Obří fazole

obří fazole (další název i fazole lima, běžně prodávané např. v prodejnách zdravé výživy), pokud jsou čerstvé, resp. nejsou staré/seschlé, tak bez chuťově významného rozdílu, dají se v pohodě použít, v tomto receptu mi ale „klasické“ drobné fazole nechutnají, můj názor… Dobrou chuť. M. :-)

Taanka
107 příspěvků 24.11.09 05:07
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Prosim takovy dotaz - cim se lisi fazole gigantes a fazole velke bile? Je to jedno a totez nebo je tam nejaky rozdil v chuti?

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes - M

No, pravověrný Řek by asi nad mým provedením kroutil hlavou - inspirována jedním místním receptem (od Airan) jsem ještě přidala dušené krůtí maso (ona uvádí telecí). Ale chutnalo nám to opravdu moc. A to, co zbylo od oběda se z hrnce jaksi záhadně vypařilo, přitom se nikdo nechtěl přiznat. :-)
Už se budu opakovat, Vaše recepty a recepty od Jolany (plus ty Vaše vzájemné debaty a komentáře) jsou naprosto úžasné. Těším se na další.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Di, jsem ráda, že Vám tyto fazole chutnaly. Kdysi se (krátce) tento salát prodával i v Bille, v oddělení lahůdek. Hezký den.

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Tak dnes byly tyhle fazole k obědu, moc dobré!

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Marianne,

tyto fazole kupuji v konzervě a jíme je jako chuťovku s fetou, olivami, dolmades a jinými dobrotami k vínu nebo k pivu.
Až budu mít jednou více času, snad se pokusím vytvořit je podle tvého receptu.
Vypadá to velice slibně.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Díky všem za reakce. :-)

Di: Jedná se o sytý a chuťově velmi výrazný pokrm, v Řecku se podává jako předkrm nebo i jako hlavní chod (hlavně v zimě) s chlebem, sýrem feta a olivami. Existuje ale i recept, kdy se dusí maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí nebo vepřové) společně s předvařenými klasickými fazolemi v rajčatové omáčce. Takže pro milovníky masa lze asi kombinovat s těmito druhy masa - nebo jak píše jezevec - s kvalitní uzeninou, dle Vaší chuti.

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes-di

Já to jedl v Řecku jako hlavní /a výborné/ jídlo, ale určitě to jde i jako předkrm, i jako příloha / uzené, dobrá uzenina…/

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Zrovna nedávno jsem s obřími fazolemi dělala Ribollitu (recept od Pampelišky), chutnala nám, ale největší úspěch u dětí sklidily právě ty fazole. V dohledné době jsem proto plánovala nějaké další jídlo s nimi, a ejhle, je tu zajímavý recept! Děkuji!
Ještě dotaz - vím, že píšete, že se jedná o předkrm, ale - šlo by to použít taky jako příloha k masu? A jestli ano, k jakému nejlíp?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - marianne,

mám mraky receptů z tz. obřími fazolemi (také Broad Beans, Fava, Feve, Horse, Windsor, Haba, Pigeon, Bell atd), ale přeskakovala jsem je, protože jsem je v ČR ještě nikde neviděla. Pochopitelně také Italové, Francouzi atd. je používají ve svých pokrmech. Možná se musím lépe dívat ;o) Díky za pěkný recept.

Příjemný den!

jezevec
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes

Už se těším na rajčata ze zahrádky, do té doby to tedy budu trochu šidit. Dík za recept, až ho vyzkouším, dám vědět.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz