Recept Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes
Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
1. Fazole namočené přes noc ve studené vodě zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 PL olivového oleje, osolíme a přivedeme k varu; zprudka vaříme nepřikryté asi 10 minut, poté snížíme teplotu, přidáme cibuli, 2 prolisované stroužky česneku, feferonku a mrkev v celku, a pod pokličkou vaříme do změknutí fazolí, celkově asi 1 hodinu. Feferonku odstraníme, mrkev pokrájíme na kolečka a přidáme zpět k fazolím. 2. Tomatová omáčka: do pánve vložíme oloupaná rajčata propasírovaná na hrubém struhadle, přidáme rajčatový protlak, 2 prolisované stroužky česneku, oregano, petrželku, kopr, pepř, dobře promícháme a dusíme asi 10 minut. Pánev odstavíme a vmícháme 2 PL oleje. 3. Scezené fazole vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku, zalijeme tomatovou omáčkou, promícháme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C, až se všechna voda vypaří a omáčka je velmi hustá, asi 30 minut. Jedná se o jeden z mnoha předkrmů, tzv. mezedes. Dobrou chuť, kali orexi. Poznámka 1: v originále používané a nejvíce ceněné obří fazole jsou ze sev. Řecka, oblast Kastoria a Prespa. Mohu potvrdit, že chuť je opravdu vynikající a velikost obří: v suchém stavu 3 cm, uvařené 4 cm dlouhé. Poznámka 2: kvalitní rajčata (zejména z vlastní produkce) - omytá, s odstraněnou stopkou a "bubákem" - zmrazuji, příprava tomatové omáčky se tak urychlí - odpadá spařování, loupání a pasírování rajčat. Před přípravou stačí rajčata nechat chvilku rozmrazit, pod teplou vodou snadno odstraním slupku a nakrájím na větší kousky.
Recept je z kategorií: Luštěniny
- 28.11.06 vloženo
- 13368x zobrazeno
Ingredience
- 2 hrnky (a 250 ml) bílých obřích fazolí (giant beans)
- 1 cibule pokrájená na drobné kostičky
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev (nemusí být)
- feferonka (nemusí být)
- 250 g zralých rajčat
- rajčatový protlak (asi 200g)
- 1/2 KL sušeného oregana
- 4 PL posekané naťové petrželky hladké
- 1 PL posekaného čerstvého kopru
- olivový olej
- sůl
- pepř.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Obří fazole zapečené v tomatové omáčce - Fasolia gigantes
107 příspěvků 24.11.09 18:52
Jeste jednou
Nemyslim drobne fazole… mam na mysli
ty, co se prodavaji v cesku pod nazvem „velke“ nebo take „maslove“.
Jsou tohle obri fazole uvedene v tomto receptu, nebo existuji jeste nejake
vetsi??? Dosud jsem totiz nikde v cesku nevidela ani konzervu, ani obal
s napisem „obri fazole“
) Dekuji za ujasneni.
297 příspěvků 24.11.09 06:35
obří fazole (další název i fazole lima, běžně prodávané např. v prodejnách zdravé výživy), pokud jsou čerstvé, resp. nejsou staré/seschlé, tak bez chuťově významného rozdílu, dají se v pohodě použít, v tomto receptu mi ale „klasické“ drobné fazole nechutnají, můj názor… Dobrou chuť. M.
107 příspěvků 24.11.09 05:07
Prosim takovy dotaz - cim se lisi fazole gigantes a fazole velke bile? Je to jedno a totez nebo je tam nejaky rozdil v chuti?
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
No, pravověrný Řek by asi nad mým provedením kroutil hlavou - inspirována jedním místním receptem (od Airan) jsem ještě přidala dušené krůtí maso (ona uvádí telecí). Ale chutnalo nám to opravdu moc. A to, co zbylo od oběda se z hrnce jaksi záhadně vypařilo, přitom se nikdo nechtěl přiznat.
Už se budu opakovat, Vaše recepty a recepty od Jolany (plus ty Vaše vzájemné debaty a komentáře) jsou naprosto úžasné. Těším se na další.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Di, jsem ráda, že Vám tyto fazole chutnaly. Kdysi se (krátce) tento salát prodával i v Bille, v oddělení lahůdek. Hezký den.
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak dnes byly tyhle fazole k obědu, moc dobré!
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
tyto fazole kupuji v konzervě a jíme je jako chuťovku s fetou, olivami, dolmades a jinými dobrotami k vínu nebo k pivu.
Až budu mít jednou více času, snad se pokusím vytvořit je podle tvého receptu.
Vypadá to velice slibně.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky všem za reakce.
Di: Jedná se o sytý a chuťově velmi výrazný pokrm, v Řecku se podává jako předkrm nebo i jako hlavní chod (hlavně v zimě) s chlebem, sýrem feta a olivami. Existuje ale i recept, kdy se dusí maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí nebo vepřové) společně s předvařenými klasickými fazolemi v rajčatové omáčce. Takže pro milovníky masa lze asi kombinovat s těmito druhy masa - nebo jak píše jezevec - s kvalitní uzeninou, dle Vaší chuti.
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Já to jedl v Řecku jako hlavní /a výborné/ jídlo, ale určitě to jde i jako předkrm, i jako příloha / uzené, dobrá uzenina…/
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Zrovna nedávno jsem s obřími fazolemi dělala Ribollitu (recept od Pampelišky), chutnala nám, ale největší úspěch u dětí sklidily právě ty fazole. V dohledné době jsem proto plánovala nějaké další jídlo s nimi, a ejhle, je tu zajímavý recept! Děkuji!
Ještě dotaz - vím, že píšete, že se jedná o předkrm, ale - šlo by to použít taky jako příloha k masu? A jestli ano, k jakému nejlíp?
mám mraky receptů z tz. obřími fazolemi (také Broad Beans, Fava, Feve, Horse, Windsor, Haba, Pigeon, Bell atd), ale přeskakovala jsem je, protože jsem je v ČR ještě nikde neviděla. Pochopitelně také Italové, Francouzi atd. je používají ve svých pokrmech. Možná se musím lépe dívat ;o) Díky za pěkný recept.
Příjemný den!
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Už se těším na rajčata ze zahrádky, do té doby to tedy budu trochu šidit. Dík za recept, až ho vyzkouším, dám vědět.