Recept Naložená mrkev s bílou ředkví nejenom pro Banh Mi Veg

(Hodnoceno 2x) Vietnamská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tato zelenina dovede neblaze ovladnout cichove bunky mnohych, avsak v sendwicich i jinych vietnamskych pokrmech nalozene drahokamy hraji roli s trochu riznou a sladkokyselou, krupavou chuti. Komercne nalozena zelenina je vesmes na jemno nastrouhana, avsak nalozena po domacku muze byt jakehokoliv tvaru, velikosti a tloustky. Mimo Banh Mi sendwiches se zelenina muze pouzit na priklad v salatech, jarnich zavitcich, nebo jako priloha ke grilovanym masu/morskym potvorkam. Takze si nalozte zasobu…

Postup

Ve dzbanku ve vode smichat vse na zalivku do te doby, nez se ingredience rozpusti.

Nakrajet zeleninu, osusit ji v uterce a smichanou ji nacpat do zavarovacek. Zalit pripravenou zalivkou az k povrchu, utrit okraj sklenic a uzavrit je vickem.

Nechat stat 3-5 dni, kdy zelenina ziska chtenou kyselost. Pro rychle nalozeni nekdy staci zaleninu marinovat pouze 1 hodinu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.02.11 vloženo
  • 7975x zobrazeno

Čas přípravy

  • až 5 dní

Ingredience

  • 250 g mrkve (nastrouhane v robote, na struhadle na platky, nebo pomoci noze na sirky)
  • 250 g bile redkve/daikon stejne nastrouhane
  • 3 hrnky (3/4 l) teple vody
  • 3 lzice destilovaneho, nebo ryzoveho octa (podle chuti)
  • 2-3 lzice cukru (zalezi jak sladkou zeleninu si prejete)
  • 2 lzice soli

Doporučená příloha

  • podavat s Banh Mi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Tinuvien 23.03.13 15:10

Fakt dobrota, chodím ujídat do sklenice. Zatím mám naloženy dvě, jednu průběžně koštuju a druhá se louhuje.

Odkaz na uvaření

wydra 03.02.11 21:30

mrkev v Hondurasu

Diskuse k receptu Naložená mrkev s bílou ředkví nejenom pro Banh Mi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
simanova
19 příspěvků 05.05.13 08:24

Právě jsem naložila sklenice a těším se na výsledek. Necháváte je 3-5 dnů venku a potom šoupnout do lednice nebo patří do lednice rovnou? Díky.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.02.11 13:44

Nejsem žádný odborník na ocet, ale myslím, že ten ocet, který běžně známe, je vodný roztok kyseliny octové, získaný oxidací ocetných bakterií (hojně polévaných ethanolem). Pro získání koncentrovanějších roztoků je nutno tento destilovat.

 
casino
4473 příspěvků 04.02.11 23:46
OCET

babi,
nehodláte přeformulovat „3 lzice destilovaneho“ na „3 lzice kvasného lihového“ :?: :-)

Příspěvek upraven 05.02.11 v 09:09

 
babi
6360 příspěvků 04.02.11 21:59

Mily Bento, neomlouvej se, nekdy i mistr tesar se utne :-) To jsem Te zmatla ja tim svym destilovanym octem a tak promin…

Wydricko, Tys ve trech slovech vyjadrila o co jde „Všechno chce svoje“…takze vedle boje s duplicitnimi recepty, take recepty podle narodnosti jsou dosti casto k desnemu smichu. Kdyz do neceho dam ‚sojovku‘, tak z receptu neudelam recept cinsky, nebo japonsky. Rekla bych, ze takova polovina, jestli ne vic narodnich receptu tam zarucene nema byt zarazena, ancto autenticke nejsou. Napriklad autorka receptu na ‚cinske karbanatky‘ alespon recept zaradila pod CR…ale to jmeno, proc?!
A take diky ingrediencim, casto v CR i jinde nedostupnym avsak potrebnym pro jistou narodni kuchyni zabranuji jejimu realizovani. Jak se ukazalo, nahrazky casto nepracuji :think:

 
Bento
794 příspěvků 04.02.11 02:02

Moja slovencina je uz taka zla ako keby hovoril madar. :oops:
A tiez nie som expert na vyrobu octov ale mame Google a tiez som bo zvedavy ako to vlastne je.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vinegar
Takze vyzera to tak ked tomu rozumien ze lacne octy ako ten europsky biely cisty ocot je distilovany.
Ale tie povodne octy ako ryzovy aj kokosovy ci vinny su fermentovane .
Takze opravim na fermentovany :palec:

 
casino
4473 příspěvků 04.02.11 01:24

Bento,
„tie azijske ktore su distilovane vacsinou z ryze …“
pokud „distilovane“ je totéž co v češtině „destilované“, nějak se nedokáži srovnat s tím, že by se ocet produkoval destilací něčeho, ať už je to rýže, či kokos 8-o
Možná jako součást výpalků po destilaci vína, ale moc bych se divil…
Můžete, prosím, vysvětlit :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.02.11 00:48

Všechno chce svoje. Nemít český utrejch, nemohla bych vyrábět kyselé houby a to by bylo tuze smutné !

 
Bento
794 příspěvků 04.02.11 00:15

Babi, aj mne sa to stalo , tiez som si myslel ocot ako ocot, ale europsky je naozaj "ostry " lebo je distilovany.
Tie azijske ktore su fermentovane vacsinou z ryze su ovela jemnejsie - sladsie a maju menej percent su tak 5 %.
http://en.wikipedia.org/…Rice_vinegar
Mam tu jeden ocot z Filipin fermentovany z kokosu , uplne super.
PS: ale plati to aj naopak azijske octy su nevhodne na ceske nakladane vokurky.

Příspěvek upraven 04.02.11 v 02:05

 
babi
6360 příspěvků 03.02.11 23:50

Bento, to mas pravdu, na priklad japonske okurcicky…to je lahoda :-) Avsak snad v kazde zemi se da neco najit co cloveku nesmirne zachutna. Trebas houby taky v Japansku! Ale hlavne jak dovedou ty chute nakombinovat :palec:

 
babi
6360 příspěvků 03.02.11 23:38

Wydro, cert vi cim to je :twisted: Ja to pripravovala z karotky a daikonu, ktery nemel pul metru v prumeru, tedy oboji mlada zelenina. Vyzkousej s jablecnym octem, urcite Ne Ne s 8% ceskym! Mne to moc chutna. Diky za fotku :-)

 
Bento
794 příspěvků 03.02.11 23:30

Babi, ked som velmi davno ako „najmudrejsi“ s europy prisiel do azie a som si myslel ze tu v europe mame patent na rozum s kyslou kapustou a nakladanymi vokurkami tak ma uplne zaskocili ake dobre nakladane zeleniny vyrabaju . Ci uz je to kimci v koreii , daikon a zazvor v japonsku ale aj kapusta vo vietname . :palec:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.02.11 21:50

Babi, v Hondurasu v Copanu, v poulicnich stancich meli vsude velke lahve tehle mrkve, repy i redkvi a i kdyz ja syrovou mrkev nemusim, touhle jsem se cpala dva dny, Ptala jsem se nekolikrat na recept a vsude mi rekli, ze to jen daji do ryzoveho octa a hotovo. Tesila jsem se domu az to vyrobim. Uz jsem koupila dva druhy ryzoveho octa, dobry to neni ani hned, ani potom. Cim si myslis, ze to muze byt? Octem? Mrkvi? Ty to delas bezne?
Na obrazku je kecanec z cervenych fazoli, kousky kureciho masa a nejaky rajsky salat :-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.02.11 21:30

mrkev v Hondurasu

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Chléb s celerem Chléb s celerem
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz