Recept Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Položit oříšky na plech a dát je do trouby na 10min. Vyjmout, dát do utěrky a energicky vymnout co nejvíce slupek z oříšků. Nechat je úplně vychladnout. Nastrouhat je na jemno. Našlehat máslo s cukrem do lehka. Přidat vejce a dobře ho zašlehat. Smíchat dohromady oříšky, mouku, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl. Přidat do máslové směsy a dobře zamíchat asi po 2min. Rozdělit těsto do dvou koulí, zploštit je na kruh, zabalit do plastického filmu a nechat vychladit v chladničce po 1 hodinu, nebo přes noc. Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dva plechy pečícím papírem. Na trochu pomoučeném vále rozválet těsto na 3/4cm. Vykrájet formičkou s vlnovitým okrajem velikosti asi 6cm kolečka a poskládat je na plech. Pomocí malé hvězdičky asi 1 1/2cm velké, vykrájet středy z poloviny cukroví. Zchladit cukroví po 15min., a dát do trouby upéct na 14-16min. do lehce zlatova. Rotovat plechy v polovině pečící doby. Vyjmout, poskládat na mřížku a nechat vystydnout. Namazat plná kolečka zavařeninou (tu stranu co ležela na plechu) a pocukrovat kolečka (vrchní stranu) s vykrojenou hvězdičkou. Slepit dohromady plná kolečka s pocukrovanými. P.S.: Odkrojky těsta se mohou zase zpracovat dohromady a použít. Cukroví připravuji s hodně menší formičkou.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované

Nahlásit recept

  • 17.11.02 vloženo
  • 10743x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 220g másla
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 hrnky + 2 lžíce polohrubé mouky (a trochu na vál)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička pomleté skořice
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/4l žičky soli
  • 2/3 hrnku pikantní zavařeniny (používám rybízovou)
  • pudrový cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Přidán obrázek

k tomuto receptu

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Zuzik...

musela jsem se trochu usmát, protože jsem původně chtěla přidat něco podobného, jako jsi napsala Ty. Za mých mladých let...... A také já musím souhlasit s Tebou o tom malém cukroví, sama peču hodně malé (linecké vykrajuji pomocí 3.5cm formičky a vyválím asi na 5mm, ale myslela jsem si, že ne mnoho lidí se s cukrovím tak piplá). Nejenom, že cukroví takto lépe vypadá, ale také je praktičtější, nadělá se méně drobečků. Měj se dobře! Zdraví,

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím

s babi. Ve svých kuchařských začátcích jsem si taky myslela, že výška těsta je zbytečně velká, chtěla jsem toho mít hodně, tak jsem vyvalovala na tenko a výsledek byl ten, že jsem cukroví připálila (u slabého těsta je to hned) a neměla jsem nic. Takže dnes již raději udělám více dávek a vyvaluji těsto silněji. Ale také zde hraje roli rodinná tradice. Já mám ráda mrňavé cukroví a někde zase vidím větší tvary, tomu se tloušťka těsta také musí přizpůsobit.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Květo...

Na udanou velikost formičky, těsto není vysoké. Použiješ-li na př. 4cm formičku, pak těsto vyválíš o něco tenčí (také pečeš kratší dobu), ale ne o moc. Receptů na Linecké cukroví mám plno a většina udává tloušťku těsta 1/4cm, ale opomíná udat na jakou velikost formiček. Také však mám recept, který udává rozválet těsto na 1cm silně. Tento vídeňský recept peču po dlouhá léta a vím že pracuje. Zdá se mně, že o něco vyšší linecké těsto lépe chutná. Zdraví,

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Není to těsto tlusté?

Čtu to znovu a znovu a pořád mi o nějak nesedí. Nebude to cukroví strašně vysoké? Nemá se to vyválet mnohem tenčí?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Reveňový koláč Reveňový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz