Recept Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy

Postup

Předehřát troubu na 190°C. Položit oříšky na plech a dát je do trouby na 10min. Vyjmout, dát do utěrky a energicky vymnout co nejvíce slupek z oříšků. Nechat je úplně vychladnout. Nastrouhat je na jemno. Našlehat máslo s cukrem do lehka. Přidat vejce a dobře ho zašlehat. Smíchat dohromady oříšky, mouku, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl. Přidat do máslové směsy a dobře zamíchat asi po 2min. Rozdělit těsto do dvou koulí, zploštit je na kruh, zabalit do plastického filmu a nechat vychladit v chladničce po 1 hodinu, nebo přes noc. Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dva plechy pečícím papírem. Na trochu pomoučeném vále rozválet těsto na 3/4cm. Vykrájet formičkou s vlnovitým okrajem velikosti asi 6cm kolečka a poskládat je na plech. Pomocí malé hvězdičky asi 1 1/2cm velké, vykrájet středy z poloviny cukroví. Zchladit cukroví po 15min., a dát do trouby upéct na 14-16min. do lehce zlatova. Rotovat plechy v polovině pečící doby. Vyjmout, poskládat na mřížku a nechat vystydnout. Namazat plná kolečka zavařeninou (tu stranu co ležela na plechu) a pocukrovat kolečka (vrchní stranu) s vykrojenou hvězdičkou. Slepit dohromady plná kolečka s pocukrovanými. P.S.: Odkrojky těsta se mohou zase zpracovat dohromady a použít. Cukroví připravuji s hodně menší formičkou.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované

Nahlásit recept

  • 17.11.02 vloženo
  • 10561x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 220g másla
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 hrnky + 2 lžíce polohrubé mouky (a trochu na vál)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička pomleté skořice
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/4l žičky soli
  • 2/3 hrnku pikantní zavařeniny (používám rybízovou)
  • pudrový cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Linecké slepovánky podle vídeňské tety Elsy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Přidán obrázek

k tomuto receptu

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zuzik...

musela jsem se trochu usmát, protože jsem původně chtěla přidat něco podobného, jako jsi napsala Ty. Za mých mladých let...... A také já musím souhlasit s Tebou o tom malém cukroví, sama peču hodně malé (linecké vykrajuji pomocí 3.5cm formičky a vyválím asi na 5mm, ale myslela jsem si, že ne mnoho lidí se s cukrovím tak piplá). Nejenom, že cukroví takto lépe vypadá, ale také je praktičtější, nadělá se méně drobečků. Měj se dobře! Zdraví,

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Souhlasím

s babi. Ve svých kuchařských začátcích jsem si taky myslela, že výška těsta je zbytečně velká, chtěla jsem toho mít hodně, tak jsem vyvalovala na tenko a výsledek byl ten, že jsem cukroví připálila (u slabého těsta je to hned) a neměla jsem nic. Takže dnes již raději udělám více dávek a vyvaluji těsto silněji. Ale také zde hraje roli rodinná tradice. Já mám ráda mrňavé cukroví a někde zase vidím větší tvary, tomu se tloušťka těsta také musí přizpůsobit.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Květo...

Na udanou velikost formičky, těsto není vysoké. Použiješ-li na př. 4cm formičku, pak těsto vyválíš o něco tenčí (také pečeš kratší dobu), ale ne o moc. Receptů na Linecké cukroví mám plno a většina udává tloušťku těsta 1/4cm, ale opomíná udat na jakou velikost formiček. Také však mám recept, který udává rozválet těsto na 1cm silně. Tento vídeňský recept peču po dlouhá léta a vím že pracuje. Zdá se mně, že o něco vyšší linecké těsto lépe chutná. Zdraví,

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Není to těsto tlusté?

Čtu to znovu a znovu a pořád mi o nějak nesedí. Nebude to cukroví strašně vysoké? Nemá se to vyválet mnohem tenčí?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz