Recept Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Úvod

Inspirace přišla z knížky Le carnet de cuisine de Bruxelles, autor je novinář Philippe Chavanne. Vynechala jsem macerování švestek v brandy, vyměnila jsem ji za pomerančovou šťávu. Máslo jsem zpoloviny nahradila olejem, neutrálním.

Podávat můžeme s bramborovými noky nebo knedlíky, s vařeným bramborem, určitě by byla dobrá i moje oblíbená opečená polenta, ale tím bychom dočista opustili tradiční belgickou kuchyni :- ).

Fotka je velmi nepovedená, strávníci odmítali nechat své jídlo nějak dlouze pózovat - takže to bylo „třikrát a dost!“.

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C. Cibule a česnek nakrájíme na plátky. Švestky namočíme do pomerančové šťávy, naředěné trošičkou teplé vody. Stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli, restujeme. Když cibule začne zlátnout, vyjmeme, v kastrolu opečeme stehna z obou stran (přidáme případně trochu oleje), vyjmeme, vrátíme cibuli, česnek, máslo a proužky slaniny. Restujeme za stálého míchání. Přidáme mouku, zase orestujeme, přidáme bylinky, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme švestky i s nálevem a vrátíme do kastrolu maso. Nakonec zalijeme pivem, necháme chvilku povařit, pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby. V polovině dušení maso obrátíme. Po uplynutí této doby vyndáme maso z omáčky, zredukujeme ji na správnou hustotu, přidáme kousek studeného másla a vrátíme stehna. Dobrou chuť!

Nahlásit recept

  • 16.03.13 vloženo
  • 2817x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 králičí stehna
  • 50 g uzené pancetty (nebo jiné dobré slaniny), nakrájené na silnější nudličky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 1/4 litru kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru tmavého piva - dala jsem černé krušovice
  • trochu oleje a kousek másla
  • 200 g sušených švestek
  • 1 dcl pomerančové šťávy
  • čerstvý tymián (a/nebo rozmarýn)
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 16.03.13 20:04

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz