Recept Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku
zébulon Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Inspirace přišla z knížky Le carnet de cuisine de Bruxelles, autor je novinář Philippe Chavanne. Vynechala jsem macerování švestek v brandy, vyměnila jsem ji za pomerančovou šťávu. Máslo jsem zpoloviny nahradila olejem, neutrálním. Podávat můžeme s bramborovými noky nebo knedlíky, s vařeným bramborem, určitě by byla dobrá i moje oblíbená opečená polenta, ale tím bychom dočista opustili tradiční belgickou kuchyni :- ). Fotka je velmi nepovedená, strávníci odmítali nechat své jídlo nějak dlouze pózovat - takže to bylo "třikrát a dost!".
Postup
Troubu rozehřejeme na 200°C. Cibule a česnek nakrájíme na plátky. Švestky namočíme do pomerančové šťávy, naředěné trošičkou teplé vody. Stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli, restujeme. Když cibule začne zlátnout, vyjmeme, v kastrolu opečeme stehna z obou stran (přidáme případně trochu oleje), vyjmeme, vrátíme cibuli, česnek, máslo a proužky slaniny. Restujeme za stálého míchání. Přidáme mouku, zase orestujeme, přidáme bylinky, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme švestky i s nálevem a vrátíme do kastrolu maso. Nakonec zalijeme pivem, necháme chvilku povařit, pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby. V polovině dušení maso obrátíme. Po uplynutí této doby vyndáme maso z omáčky, zredukujeme ji na správnou hustotu, přidáme kousek studeného másla a vrátíme stehna. Dobrou chuť!
- 16.03.13 vloženo
- 3748x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hodiny
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4 králičí stehna
- 50 g uzené pancetty (nebo jiné dobré slaniny), nakrájené na silnější nudličky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- asi 1/4 litru kuřecího vývaru
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1/2 litru tmavého piva - dala jsem černé krušovice
- trochu oleje a kousek másla
- 200 g sušených švestek
- 1 dcl pomerančové šťávy
- čerstvý tymián (a/nebo rozmarýn)
- 3 bobkové listy
- sůl, pepř
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku