Recept Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Úvod

Inspirace přišla z knížky Le carnet de cuisine de Bruxelles, autor je novinář Philippe Chavanne. Vynechala jsem macerování švestek v brandy, vyměnila jsem ji za pomerančovou šťávu. Máslo jsem zpoloviny nahradila olejem, neutrálním.

Podávat můžeme s bramborovými noky nebo knedlíky, s vařeným bramborem, určitě by byla dobrá i moje oblíbená opečená polenta, ale tím bychom dočista opustili tradiční belgickou kuchyni :- ).

Fotka je velmi nepovedená, strávníci odmítali nechat své jídlo nějak dlouze pózovat - takže to bylo „třikrát a dost!“.

Postup

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Cibule a česnek nakrájíme na plátky. Švestky namočíme do pomerančové šťávy, naředěné trošičkou teplé vody. Stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli, restujeme. Když cibule začne zlátnout, vyjmeme, v kastrolu opečeme stehna z obou stran (přidáme případně trochu oleje), vyjmeme, vrátíme cibuli, česnek, máslo a proužky slaniny. Restujeme za stálého míchání. Přidáme mouku, zase orestujeme, přidáme bylinky, zalijeme vývarem, rozmícháme, přidáme švestky i s nálevem a vrátíme do kastrolu maso. Nakonec zalijeme pivem, necháme chvilku povařit, pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby. V polovině dušení maso obrátíme.

Po uplynutí této doby vyndáme maso z omáčky, zredukujeme ji na správnou hustotu, přidáme kousek studeného másla a vrátíme stehna.

Dobrou chuť!



Nahlásit recept

  • 16.03.13 vloženo
  • 2542x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 králičí stehna
  • 50 g uzené pancetty (nebo jiné dobré slaniny), nakrájené na silnější nudličky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • asi 1/4 litru kuřecího vývaru
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru tmavého piva - dala jsem černé krušovice
  • trochu oleje a kousek másla
  • 200 g sušených švestek
  • 1 dcl pomerančové šťávy
  • čerstvý tymián (a/nebo rozmarýn)
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 16.03.13 20:04

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Králík na švestkách a pivu neboli králík po vlámsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz