Recept Klasická francouzká čokoládová dobrota "Torte au Chocolat"

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická francouzká čokoládová dobrota

Postup

Předehřát troubu na 170°C/325F/plyn 3. Lehce vymazat máslem dortovou formu na pružinu asi 23cm velkou a vyložit její spodek pečícím pepírem vystřiženým podle dna formy. Vymazat taktéž papír a posypat ho trochou cukru. Vyklepat přebytek. Dort se bude péct v ¨Bain-marie¨ (vodní lázni), proto velice dobře zabalit dno a strany formy do velkého kusu alobalu (položit formu na kus alobalu a zdvihnout přebytek nahoru na stěnu formy) tak, aby voda nemohla natéct do formy. Rozustit čokoládu s máslem v ohnovzdorné misce nad parou pomalu vařící vody. Míchat dohladka a sejmout z páry. Našlehat vejce s 100g cukru pomocí elektrického šlehače asi 1 min. Smíchat kakao s 1 lžíci cukru a našlehat do vaječné směsi. Zašlehat taktéž vanilkovou esenci, nebo cukr a nakonec velice pomalu dovnitř zašlehávat čokoládu s máslem. Vše musí být dobře našlehané do ledka. Nalít do připravené formy a ťuknout s ní o pracovní desku, aby se uvolnily případné bubliny. Přichystat si konvici s vařící vodou. Položit dortovou formu do plechu s vysokým okrajem, nebo do jiné ohnivzdorné nádoby jako je pekáč a vložit vše do trouby. Kolem dortové formy nalít vařící vodu tak, aby sahala asi do 2cm výšky zabalené formy. Péct po 45-50min., až okraj dorty je ztuhlý, ale střed je ještě měkký. Zapíchnutá špejle 5cm od okraje dorty má být po vyjmutí čistá. Opatrně yjmout dortovou formu z vody a odstranit alobal. Položit dort na mřížku, otevřít formu a odstranit boční stěnu. Nechat dort úplně vystydnout. Dort se uprostřed trošínku propadne, ale to je normální. Překlopit dort na mřížku. Sejmout dno formy a odloupnout pečící pappír. Pomocí malého cedníčku dort hodně posypat kakaem a na okraji ho ozdobit čokoládovými hoblinami. Dort nechat sklouznout na servírovací mísu (nebo ho opatrně přendat pomocí široké velké špachtle). TIP: Dort se také může podávat s ¨creme fraiche¨z Labužníka, nebo na měkko ušlehanou šlehačkou.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 11.09.02 vloženo
  • 21844x zobrazeno

Počet porcí

  • 14 porcí

Ingredience

  • 250g francouzké tmavé čokolády (nebo jiné)
  • 225 másla nakrájeného na kousky
  • 5 vajec
  • 100g jemného krystalového cukru + 1 lžíce a trocha na vysypání formy
  • 1 lžíce kakaového prášku, nejlépe holandského
  • 2 lžičky vanilkové esence, nebo vanilkový cukr
  • kakao na posypání dorty
  • čokoládové hobliny na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

caramilla 25.9.10 19:31

Tento recept je bomba!!!
Příprava jednoduchá.

Diskuse k receptu Klasická francouzká čokoládová dobrota "Torte au Chocolat"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Klasická francouzká čokoládová dobrota "Torte au Chocolat"

caramilla
71 příspěvků 27.9.10 17:30

No vidis, spatne jsem cetla a vodu nalila uz pred transportem do trouby. A pritom nalit vodu v troube u me neni vubec problem, protoze mam telescopy. Ale chybama se clovek furt uci, ze:-D

Diky za upozorneni, priste si dam uz pozor, musim to zase nekdy upect, je to totiz fakt laskomina.

Příspěvek upraven 27.09.10 v 17:30

babi
6360 příspěvků 27.9.10 17:21

caramillo, vyzkousej tu folii, nebo take voskovy pecici papir by mel pracovat, ale nevzpominam si, jak je siroka rolka. Vsak Ty na neco prijdes. Vesmes tu horkou vodu naliji k forme, az mam vse v troube, coz take zabrani pripadnnemu spaleni se, vystriknuti horke vody atd. (to jsem vsak vlastne psala v receptu). Doufam, ze priste bude recept bez vody…Drzim palce a Dobrou chut!

caramilla
71 příspěvků 27.9.10 10:30

Babi, diky za tipy!
Dávala jsem 2 vrstvy alobalo upřes sebe na kříž, ale možná jsem měla nějaký úzký, protože, když jsem napila vodu do těch 2 cm na výšku formy (měla jsem přesně tu 23 cm:-), tak to bylo těsně pod rantlík toho alobalu, takže to tam asi nateklo možná i jak jsem to dávala do trouby, když se hladina hýbala…
Teď si vybavuju, že asi před 14 dny tchýně říkala, že není alobal jako alobal a že některé jsou tenčí a hned se rozpadnou a některé jsou silnější a víc vydrží, tak možná to může být i v té kvalitě.

Vyzkouším:-)

babi
6360 příspěvků 25.9.10 23:43
dag,

tak uz mas svuj nick a roztomilou ikonku, takovou Japonskou ;)

Příspěvek upraven 25.09.10 v 23:46

babi
6360 příspěvků 25.9.10 23:41
caramilo,

bez vody to lepe chutna ;)

dag
543 příspěvků 25.9.10 22:17

ale ona sem chodí

caramilla
71 příspěvků 25.9.10 19:31

Tento recept je bomba!!!
Příprava jednoduchá.

babi
6360 příspěvků 16.9.10 04:40
Re: ¨Torte au Chocolat¨- Frantisko,

vidis, uz chodi a nekdy moc nepomaha ;)

babi
6360 příspěvků 16.9.10 01:41
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

caramilla, vzhledem k tomu ze jsem nedavno par let zila v CR, urcite veci jsem si overila. Napriklad, ze alobal je nesmirne tenulinky a tak se kolikrat musi dat nekolik vrstev a musi se davat pozor, aby se neprotrhl. Je to skoda, ze ti tam natekla voda, jinak by sis pochutnala. Kdyz zopakujes, mozna bys mohla dat dve vrstvy alobalu a mezi ne vrstvu mikrotenoveho filmu. Ten krystalovy cukr si take muzes rozmixivat na jemnejsi. Dekuji Ti za vyzkouseni receptu ;)

caramilla
71 příspěvků 14.9.10 02:07
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

Upečeno. Je to celkem jednoduchý recept, už ze soupisu ingrediencí je jasné, že je výborný! Jen mi i přes veškerou snahu do alobalu nateklo trochu vody, takže první milimetr dortu je takový rozmočený:-) Krájím rovnou na dně formy, neb je to hodně křehké (Asi tím rozmočením). Příště zkusím ubrat curk, snad to nebude vadit… Recept doporučuju!

Frantiska
927 příspěvků 31.3.09 02:24
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

skoda, ze sem Babi nechodi … ty jeji cokoladove recepty mi zpusobuji uplna muka

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Torte au Chocolat - přidány nové obrázky

díky Babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz