Recept Klasická francouzká čokoládová dobrota "Torte au Chocolat"

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Klasická francouzká čokoládová dobrota

Postup

Předehřát troubu na 170°C/325F/plyn 3. Lehce vymazat máslem dortovou formu na pružinu asi 23cm velkou a vyložit její spodek pečícím pepírem vystřiženým podle dna formy. Vymazat taktéž papír a posypat ho trochou cukru. Vyklepat přebytek. Dort se bude péct v ¨Bain-marie¨ (vodní lázni), proto velice dobře zabalit dno a strany formy do velkého kusu alobalu (položit formu na kus alobalu a zdvihnout přebytek nahoru na stěnu formy) tak, aby voda nemohla natéct do formy. Rozustit čokoládu s máslem v ohnovzdorné misce nad parou pomalu vařící vody. Míchat dohladka a sejmout z páry. Našlehat vejce s 100g cukru pomocí elektrického šlehače asi 1 min. Smíchat kakao s 1 lžíci cukru a našlehat do vaječné směsi. Zašlehat taktéž vanilkovou esenci, nebo cukr a nakonec velice pomalu dovnitř zašlehávat čokoládu s máslem. Vše musí být dobře našlehané do ledka. Nalít do připravené formy a ťuknout s ní o pracovní desku, aby se uvolnily případné bubliny. Přichystat si konvici s vařící vodou. Položit dortovou formu do plechu s vysokým okrajem, nebo do jiné ohnivzdorné nádoby jako je pekáč a vložit vše do trouby. Kolem dortové formy nalít vařící vodu tak, aby sahala asi do 2cm výšky zabalené formy. Péct po 45-50min., až okraj dorty je ztuhlý, ale střed je ještě měkký. Zapíchnutá špejle 5cm od okraje dorty má být po vyjmutí čistá. Opatrně yjmout dortovou formu z vody a odstranit alobal. Položit dort na mřížku, otevřít formu a odstranit boční stěnu. Nechat dort úplně vystydnout. Dort se uprostřed trošínku propadne, ale to je normální. Překlopit dort na mřížku. Sejmout dno formy a odloupnout pečící pappír. Pomocí malého cedníčku dort hodně posypat kakaem a na okraji ho ozdobit čokoládovými hoblinami. Dort nechat sklouznout na servírovací mísu (nebo ho opatrně přendat pomocí široké velké špachtle). TIP: Dort se také může podávat s ¨creme fraiche¨z Labužníka, nebo na měkko ušlehanou šlehačkou.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 11.09.02 vloženo
  • 21632x zobrazeno

Počet porcí

  • 14 porcí

Ingredience

  • 250g francouzké tmavé čokolády (nebo jiné)
  • 225 másla nakrájeného na kousky
  • 5 vajec
  • 100g jemného krystalového cukru + 1 lžíce a trocha na vysypání formy
  • 1 lžíce kakaového prášku, nejlépe holandského
  • 2 lžičky vanilkové esence, nebo vanilkový cukr
  • kakao na posypání dorty
  • čokoládové hobliny na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

caramilla 25.09.10 19:31

Tento recept je bomba!!!
Příprava jednoduchá.

Diskuse k receptu Klasická francouzká čokoládová dobrota "Torte au Chocolat"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
caramilla
71 příspěvků 27.09.10 17:30

No vidis, spatne jsem cetla a vodu nalila uz pred transportem do trouby. A pritom nalit vodu v troube u me neni vubec problem, protoze mam telescopy. Ale chybama se clovek furt uci, ze:-D

Diky za upozorneni, priste si dam uz pozor, musim to zase nekdy upect, je to totiz fakt laskomina.

Příspěvek upraven 27.09.10 v 17:30

babi
6360 příspěvků 27.09.10 17:21

caramillo, vyzkousej tu folii, nebo take voskovy pecici papir by mel pracovat, ale nevzpominam si, jak je siroka rolka. Vsak Ty na neco prijdes. Vesmes tu horkou vodu naliji k forme, az mam vse v troube, coz take zabrani pripadnnemu spaleni se, vystriknuti horke vody atd. (to jsem vsak vlastne psala v receptu). Doufam, ze priste bude recept bez vody…Drzim palce a Dobrou chut!

caramilla
71 příspěvků 27.09.10 10:30

Babi, diky za tipy!
Dávala jsem 2 vrstvy alobalo upřes sebe na kříž, ale možná jsem měla nějaký úzký, protože, když jsem napila vodu do těch 2 cm na výšku formy (měla jsem přesně tu 23 cm:-), tak to bylo těsně pod rantlík toho alobalu, takže to tam asi nateklo možná i jak jsem to dávala do trouby, když se hladina hýbala…
Teď si vybavuju, že asi před 14 dny tchýně říkala, že není alobal jako alobal a že některé jsou tenčí a hned se rozpadnou a některé jsou silnější a víc vydrží, tak možná to může být i v té kvalitě.

Vyzkouším:-)

babi
6360 příspěvků 25.09.10 23:43
dag,

tak uz mas svuj nick a roztomilou ikonku, takovou Japonskou ;)

Příspěvek upraven 25.09.10 v 23:46

babi
6360 příspěvků 25.09.10 23:41
caramilo,

bez vody to lepe chutna ;)

dag
543 příspěvků 25.09.10 22:17

ale ona sem chodí

caramilla
71 příspěvků 25.09.10 19:31

Tento recept je bomba!!!
Příprava jednoduchá.

babi
6360 příspěvků 16.09.10 04:40
Re: ¨Torte au Chocolat¨- Frantisko,

vidis, uz chodi a nekdy moc nepomaha ;)

babi
6360 příspěvků 16.09.10 01:41
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

caramilla, vzhledem k tomu ze jsem nedavno par let zila v CR, urcite veci jsem si overila. Napriklad, ze alobal je nesmirne tenulinky a tak se kolikrat musi dat nekolik vrstev a musi se davat pozor, aby se neprotrhl. Je to skoda, ze ti tam natekla voda, jinak by sis pochutnala. Kdyz zopakujes, mozna bys mohla dat dve vrstvy alobalu a mezi ne vrstvu mikrotenoveho filmu. Ten krystalovy cukr si take muzes rozmixivat na jemnejsi. Dekuji Ti za vyzkouseni receptu ;)

caramilla
71 příspěvků 14.09.10 02:07
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

Upečeno. Je to celkem jednoduchý recept, už ze soupisu ingrediencí je jasné, že je výborný! Jen mi i přes veškerou snahu do alobalu nateklo trochu vody, takže první milimetr dortu je takový rozmočený:-) Krájím rovnou na dně formy, neb je to hodně křehké (Asi tím rozmočením). Příště zkusím ubrat curk, snad to nebude vadit… Recept doporučuju!

Frantiska
927 příspěvků 31.03.09 02:24
Re: Klasická francouzká čokoládová dobrota ¨Torte au Chocolat¨.

skoda, ze sem Babi nechodi … ty jeji cokoladove recepty mi zpusobuji uplna muka

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Torte au Chocolat - přidány nové obrázky

díky Babi :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz