Recept Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na vále zpracujeme mouku se sádlem, vymačkaným, pokrájeným zelím, solí a vejcem. Vyválíme placku 5mm-8mm silnou a válečkem ji přeneseme na plech a nakrájíme na čtverečky. Pečeme v prudší troubě do zlatohněda. Pak čtverečky od sebe nožem oddělíme. Podáváme k čaji, pivu, nebo vínu.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 12.07.03 vloženo
  • 12871x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400g kyselého zelí
  • 500g hladké mouky
  • 150g sádla
  • 1 vejce
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Kvôli tomuto receptu som vytápala sádlo a neľutujem! Do cesta som zapracovala aj časť škvariek, samotné cesto som pre istotu vyvaľkala na peč. papieri, ten preniesla na plech a tam pokrájala. Zelníky sú krehké, výborné k vínečku. Návšteva odišla s receptom a ja som hviezdila vďaka Maruš z Prachatic…
Príjemný deň!

toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Já dávám navíc 1 nebo 2 větší uvařené a nastrouhané brambory, zelníky jsou vláčnější.

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky, Marmeládo,

Děkuji za radu, vyzkouším cca za 14 dní, rodinná oslava bude (doufám) velkolepá :-)

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Já tyhle nepeču, peču podle receptu od Pepina , ale všeobecně je to se zelňáky (jak se jim říká na jihu Čech) takhle: Vzhledem k obsahu sádla zůstanou křehké dost dlouho. Nemám zkušenost se smažením na tuku, ale při pečení v troubě se připrav na to, že se pečou dost dlouho, než zrůžoví a nejsou gumovaté. Je to způsobeno obsahem vody v kysaném zelí. Ale výsledek vždy stojí za to!

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Zkusila bych tyto zelníčky vyrobit pro jednu návštěvu - k vínu či pivu se mi ten recept líbí. Můžete mi někdo poradit, jestli zůstanou křupavé a jak dlouho? Můžu je upéct - na plechu -den dopředu? Nebo zgumovatí i ty upečené ráno? Díky za cenné rady :-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché)., Jani

Jano, přesně tak jsme to myslela. Jsem děsná. :-)
Možná, že budeme spolu dělat dnes totéž!!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).-sylvi,

myslíš jako, že by se teda „umlátila“ a přestala tě štvát??? Jééé to jsi mě rozesmála. Někdy je to chování fakt k vzteku, ale překousnem to ne? Klidně je udělej, ale pro všechny. Už jsem koukala, že tu mám všechny ingredience, tak se asi k večeru do nich pustím. Manžel je úplně miluje a to ti jich vždycky ztrestá a pak chodí a kňourá, že se jich přejedl. Nojo no když je to dobrý.......

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Jo, jo, taky jsem je zkoušela a babička se po nich mohla umlátit.
Včera mě naštvala, že bych je zas udělala.? :-))

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Já do nich přidávám ještě škvarečky, teda pokud je zrovna mám doma a to je pro ten žlučník ještě větší bomba! Máme ho zatím v pořádku, ale je to jedno z mála jídel, kde používám sádlo. S tou majoránkou „jak říká kopretinka“ to určitě vyzkouším, nebo dám možná mateřídoušku. Uvidím, ale asi je hned udělám když ten recept Montana tak hezky připomněl(a). Díky!

Labužník montana02
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jihočeské zelníky od Maruš z Prachatic (jednoduché).

Moje babička je dělá pravidelně a vždycky zmizí dřív než cokoli sladkýho. Mimochodem - taky tam nepřidává vajíčko, vůbec není potřeba. Já je nemusím mít křupavé, když jsou trošku „gumový“, tak mi chutnají nejvíc. Fakt dobrota

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak tak :o)

Pro žlučníkáře je to určitě bomba, já zatím problémy nemám tak to pěkně smažím na sádle :) a když se mi chce dělám kávovou lžičkou takové malilililinkaté pidi placičky, k večerní televizi ideál :o) místo chipsů :) mnam

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopretinko...

koukám, že Ty a já máme žlučníky vpořádku ;o)))))))) Normálně sádlo k vaření nepoužívám, ale do tohoto receptu asi nic jiného nejde, že ano? Ta majoránka je dobrý nápad, příště vyzkouším!

Labužník liška02
19 příspěvků 25.01.09 03:43
Vejce

není nutné :)

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
:)

Já přidávám ještě trochu majoránky ono je krásně provoní. Musím říct, že tyhle zelníky jsou opravdu božské, opíkají se do zlatova no prostě lahoda, krásně křupou, já je akorát nedělám na plech ale normálně na pánvi jako bramborové placky, ale verze od Babi je 100% dietnější, takže to vyzkouším taky :)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
"žlučníkáři"

pozor,nedoporučuji, ač je to jedlé … ale tz konce!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz