Recept Jazýček s pikantní polskou omáčkou dle pana Abrazko

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jazyk opereme, naklepeme a uvaříme v osolené vodě, kam jsme přidali zeleninu, cibuli, citronovou kůru a koření. Uvařený jazyk opláchneme studenou vodou a oloupáme. Nakrájíme jej na tenoučké plátky. Zvlášť připravíme tmavší zásmažku, do které jsme přidali posekanou cibuli. Zásmažku zalijeme vývarem z jazyka tak, aby vznikla zahuštěná omáčka. Přidáme do ni citronovou šťávu, do zlatova upražený cukr, zavařeninu, omáčku promícháme a dobře povaříme. Omáčku procedíme do kastrolu na nakrájený jazyk, kam přidáme víno, hrozinky, na nudličky (nebo lupínky) nakrájené spařené a oloupané mandle a vše ještě povaříme asi 10 minut. Jazyk podáváme na míse i s omáčkou obložený třeným knedlíkem, nebo i obyčejným knedlíkem.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 13.11.04 vloženo
  • 5478x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 pěkný hovězí jazyk
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) nakrájené na lupínky
  • 1 střední cibule, rozkrojená napůl a nakrájená na plátky
  • sůl
  • bobkový list, tymián, 5 zrnek pepře, 2 zrnka nového koření
  • kousek citronové kůry
  • 60 g másla + 60 g mouky na zásmažku
  • 20 g cibule
  • 20 g upraženého krystalového cukru
  • 120 g rybízové zavařeniny
  • 50 g hrozinek
  • 20 g mandlí
  • 6 lžic červeného vína
  • z 1/2 citronu šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

cracker 09.06.13 11:01

Zkusila jsem do vývaru přidat i hřebíček, pro větší voňavost ;)

Diskuse k receptu Jazýček s pikantní polskou omáčkou dle pana Abrazko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jenoféfo...

děkuji Ti za tip na rajskou omáčku …vyzkouším!

Měj se krásně,

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jazýček s pikantní polskou omáčkou dle pana Abrazko - babi

Jak jsem si všimla, obdobně se podle diskuse dá dělat i rajská omáčka zahuštěná perníkem, koukni tady .

babi
6360 příspěvků 15.11.04 01:16
Re: Jazycek s pikantni polskou omackou dle pana Abrazko.

Dekuji Ti Jenofefo za upresneni receptu Tve maminky. Ten pernik urcite vyzkousim a uvidim, budu-li potrebovat zasmazku.

Dodrou noc!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jazycek s pikantni polskou omackou dle pana Abrazko.

Jíšky maminka také trochu dávala, ale až podle toho, jak byla omáčka hustá po přidání a rozvaření perníku. Nejdřív udělala karamel, opatrně rozvařila s vodou, pak přidala vývar a nastrouhaný perník, rozvařila a případně ještě zahustila jíškou. Nakonec přidala ostatní pří:,–(y, dochutila a na závěr zamíchala kousek čerstvého másla.

babi
6360 příspěvků 14.11.04 15:49
Re: Jazycek s pikantni polskou omackou dle pana Abrazko.

Draha Jenofefo, jsem rada, ze omacku znas. Ja ji mam take rada a nasladle omacky pouzivam hlavne ke zverine. Kdyz Tvoje maminka zahustovala pernikem, znamena to, ze nepouzivala zasmazku? To musim zkusit, protoze osobne take napouzivam zasmazky, pokud nemusim.

Pekny zbytek vikendu,

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jazycek s pikantni polskou omackou dle pana Abrazko.

Tohle jídlo jsem jako dítě milovala, maminka ho dělala vždycky, když se jí podařilo koupit hovězí jazyk. Omáčku ale zahušťovala nastrouhaným perníkem, jako když se dělá kapr na černo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz