Recept Jablkový salám

casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Dělávám měsíc před Vánoci.

Postup

Cukr svaříme na nitku. Za stálého míchání přidáme nahrubo strouhaná jablka, šťávu i kůru z citronů. Vaříme a když hmota zhoustne, přisypeme oříšky. Za stálého míchání vaříme až hmota odpadává ode dna. Odstavíme z ohně a přimícháme mandle. Rozdělíme na dva díly, z každého uděláme váleček, obalíme pevně oplatkou a tři dny sušíme na prkénku na teplém místě. Usušené salámy vybalíme z oplatky, povrch zvlhčímě vodou, obalíme v cukru a po oschnutí krájíme dle potřeby na tenké řezy. Vydrží několik měsíců. Poznámka: Pokud neseženete "jedlý papír" na obalení, dobré jsou i oplatky na hostie. Při balení je ideální rýžová (bambusová) podložka (jako na suši). Než začnete experimentovat (skořice, hřebíček, kokos a nevím co ještě), zkuste aspoň 1x dodržet recept. Výraznější chuti docílíte použitím loupaných, tedy pražených oříšků. Zkusil jsem do prochladlé hmoty zapracovat sekanou čokoládu, obalit v praženém sezamu, přimíchat rozinky, místo lískových-vlašské ořechy, vypustit mandle... Zdroj: Kuchařka naší vesnice, upraveno

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené

Nahlásit recept

  • 15.10.09 vloženo
  • 4999x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g cukru
  • 500 g oloupaných jablek
  • 2 citrony
  • 250 g strouhaných lískových oříšků
  • 100 g loupaných mandlí krájených na plátky
  • bílé oplatky
  • cukr moučka na obalení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jablkový salám

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jablkový salám

casino
4496 příspěvků 6.12.09 04:28
Re: Jablkový salám

Právě jsem narazil na STEJNÝ RECEPT
Je zřejmé, že bylo čerpáno ze stejného zdroje, akorát se rozcházíme v zemi původu, ALE TOTO SE VÁM MŮŽE HODIT

ajta
590 příspěvků 19.10.09 02:04
Re: Jablkový salám

kdysi jsem vkládala na labužníka podobný receptík - tentokráte ze sušených fíků kde se papír se baští i s obsahem
TADY":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…" target ="_blank

lydia
1227 příspěvků 18.10.09 22:25
Re: Jablkový salám

Casino:-) . Jednou jsem dělala něco podobného ale ze sušených švestek a fíků. Balilo se to do tence rozváleného marcipánu. Takže kdyby někdo vyráběl mimo novolunu, může použít marcipán :-).

casino
4496 příspěvků 18.10.09 18:54
Re: Jablkový salám

ajta, děkuji :-) TADY SI MŮŽETE JEDLÝ PAPÍR OBJEDNAT
Pod dojmem komentářů a také pro odzkoušení uvažovaného receptu na Műsli jsem salám vyrobil (jsem zvědav, jaký bude na Vánoce:-). Skončil jsem krátce po půlnoci a asi pod vlivem měsíce v novoluní se mi podařilo to, co nikdy dříve: když jsem salám uválel, tak se ukázalo, že jej není třeba do ničeho „motat“, že krásně drží tvar. Navíc, před pár minutami jsem jej zkusil krájet - jde to výborně! Takže, sveva, je mi líto, odzkouším příště pokud semi nebude dařit…:o))
Vím, nesvědčí to o dobré úrovni receptu a postupu, když „autorovi“ to vyjde jinak než píše, ale nevidím důvod proč vás neinformovat. Aspoň víte, že to jde i bez "balení.
P.S. Zkuste letos salám připravit 16. prosince! Měl by se podařit…:o)))

ajta
590 příspěvků 18.10.09 16:09
Re: Jablkový salám

jedlý papír se dá sehnat třeba v e-shopu na www.timidekor.cz

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.10.09 14:00
Re: Jablkový salám

Doba se mění, za mého mládí jsme si jako děti chodívaly jedlý papír koupit do Lékárny a byl tvarem obdélníku. A ta slast … když se rozplýval na jazyku. Také pamatuji, že tatínek užíval léky, jejichž povrch byl z jedlého papíru. Já si ho snad koupím …

casino
4496 příspěvků 17.10.09 06:14
Re: Jablkový salám

bocianka, ledaže existuje prodyšná folie, to by bylo ideální - ze salámu se musí odpařit voda. Ta hmota je značně lepivá a dost tvárná, proto se balí, aby držela formu. sveva, myslíte třeba nanovlákna :o))). Kdysi jsem potkal filtrační síťovinu, jmenovala se Uhelon… Nebo žeby muší pletivo, samozřejmě před původním použitím :-)) Co vyzkoušet punčocháče :o) (samozřejmě jak píšete:-). Možná kdyby se to napřed obalilo ve škrobu a pak zabalilo do utěrky… škrob potom opláchnout studeno vodou? Odzkoušený na obalení mám sezam, ale ne každý ho má rád. Když bylo nejhůře, tak jsem to vůbec nebalil. Dostatečně to zahustím oříšky a X-krát denně na desce pootáčím a ono to po čase drží tvar válce…

teddybear
89 příspěvků 17.10.09 05:46
Re: Jablkový salám

Ale ne, jedlý papír je velmi tenká, neochucená oplatka, která slouží jako nosič směsi s nižší soudržností. Požívá se společně s cukrovím.
Má známá toto dělá jako placičky, které rovnou balí v cukru a pak je teprve suší na pergamenovém papíru nebo na plechu.

bocianka
528 příspěvků 17.10.09 05:32
Re: Jablkový salám

Já bych to zabalila do potravinářské folie.

sveva
751 příspěvků 17.10.09 05:29
Re: Jablkový salám

Možná nejapný dotaz na jedlý papír, který není snadné sehnat.
Rozumím tomu dobře, jedlý papír slouží pouze na vysušení salámu? Pokud sám nezvlhne a dá se odloupnout nenašla by se alternativa třeba v nějaké moderní netkané textilii, samozřejmě sterilní?

casino
4496 příspěvků 17.10.09 04:14
Re: Jablkový salám

Rádo se stalo…:-) Ale abych pokračoval ve stylu vůbec prvního komentáře: musím kápnout božskou:-) Ta oplatka na hostie není ideální, je to pouze z nouze cnost… je dost tlustá, žádný papír. Lepší je papír např. na „Jarní závitky“, ale ten se mi podařilo sehnat pouze ve tvaru kruhu (u Číňanů). Tož tak :o)

dag
543 příspěvků 17.10.09 03:33
Re: Jablkový salám

Jinak jsem ráda, že jsem se vložila do diskuse. Mám po své brababičce několik receptů na vánoční cukroví, při kterých se -jak prababička píše - používal jako podklad jedlý papír. A já vždy přemýšlela, kde ho vzít.
Takže děkuji.

teddybear
89 příspěvků 17.10.09 03:21
Re: Jablkový salám
:-D
dag
543 příspěvků 17.10.09 03:19
Re: Jablkový salám

TEDDYBEAR
Děkuji za zastání a zdravím velmi vřele

teddybear
89 příspěvků 17.10.09 01:01
Re: Jablkový salám

Casino, promiňte, ale Dag nekleje. Dovolává se Boha (možná bere jméno Boží na darmo, ale zcela jistě s úctou, když ho píše s velkým „B“), což je dosti omluvitelné, používá-li někdo v kuchyni sakrální pomůcky.

casino
4496 příspěvků 16.10.09 21:00
Re: Jablkový salám

Promiňte, jen jsem se chtěl vyhnout reklamě :-) Ale pokud byste přestala klít a hodila očko na ten přístroj co máte před sebou, tak zákonitě skončíte TADY protože se jedná o monopolního výrobce … :o()))

dag
543 příspěvků 16.10.09 20:21
Re: Jablkový salám

Kde se, pro Boha, kupuje papír na hostie?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz