Recept Galantina z české kuchyně pro slavnostní stůl

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Telecí a vepřové maso, drůbeží a telecí játra, slaninu, ve vodě namočenou a dobře vymačkanou housku umeleme na jemno na masovém strojku. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, vepřový jazyk a slaninu. Vše podle chuti osolíme, okořeníme pepřem a paštikovým kořením, přidáme na plátky nakrájené lanýže, chcete-li a pistacie. Načež přidáme žloutky, víno a vše dobře promícháme. Arch pečícího papíru namočíme do vody, osušíme ho a poskládáme na něj vedle sebe plátky slaniny tak, aby se trochu překrývaly. Podél jedné dlouhé strany upravíme masovou směs v dlouhou úhlednou šišku. Pomocí papíru vše zbalíme do rolky, kterou zabalíme do papíru a potom ještě do namočeného a vyždímaného lněného ubrousku. Rolku povážeme motouzkem a vaříme po 2 hodiny ve slabém hovězím vývaru. Necháme vystydnout a dáme ztuhnout do chladničky. Druhý den Galantinu rozmotáme, nakrájíme na plátky, rozložíme na mísu a vkusně ozdobíme aspikem, petrželkou, citronem a růžičkami z másla, jejíž okraje jsme ponořili do červené mleté papriky.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 27.05.03 vloženo
  • 4856x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 500g telecího masa
  • 500g vepřového masa
  • 150g husích, kačeních, nebo drůbežích jater
  • 80g pomleté slaniny
  • 120g telecích jater
  • 50g housky
  • 80g šunky
  • 80g vepřového, uzeného, vařeného, oloupaného jazyka
  • 80g krájené slaniny
  • sůl podle chuti
  • 5 zrnek utlučeného bílého pepře
  • 2 kousky lanýže (nemusí být)
  • na špičku nože paštikového koření
  • 5 g pistácií, nebo mandlí na proužky nakrájených
  • 2 žloutky
  • 2-3 lžíce madérského, sherry, nebo šípkového vína
  • 250g na velice tence nakrájené dlouhé plátky slaniny
  • Na ozdobu:
  • aspik nakrájený na různé tvary, nebo vykrajovaný formičkou
  • zelená petrželka, ozdobně nakrájený citron a máslové růžičky.

Doporučená příloha

  • Malé ¨karlovarské houstičky¨, nebo jiné jemné pečivo a víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Galantina z české kuchyně pro slavnostní stůl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz