Recept Fregula se zaděnkama - Fregula cun cocciula - Fregola con capparozollo

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Sardinie mě svou gastronomii fascinuje. Svůj podpis tam nechaly všechny civilizace, které ji okupovaly. Osobně milují cous cous ve všech variacích a freula jejiž jednoduchý recept uvádím je takovou třešničkou.

Postup

Zaděnky žijí v písku a proto musíte jejich očistě věnovat zvýšenou péči. Prozradím své tajemství! Mušle v několika vodách pořádně properu. Do mísy dám mírně temperovanou vodu do které jsem dál mořskou sůl a vložím zaděnky. Nechávám mušle v klidu, aby se otevřely a čistily se! Během hodiny opakují tuto operaci 3-4×. Mušle ale vždy výjmu a zbavím se písečných usazenin, udělám nový roztok. Po ukončení této očistné operace výjmu takto očistěné zaděnky. Nikdy se mi nestalo, že by si někdo stěžoval, že se mu dostalo v jídle zrnko písku mezi zuby.Pro naprostou jistotu však přes jemné plátno raději ještě přefiltruji vývar ze zaděnek, který budu pak dále potřebovat.

Zaděnky dám do hlubší pánve, podleju vínem, zakryjí poklici a vařím na prudkém ohni. V momentě kdy jsou otevřeny, ihned sejmu z ohně, výjmu tělička zaděnek a nechám na teplejším místě. Ponechávám si rovněž několik zaděnek včetně schránek pro ozdobu!

Oloupu česnek a jemně ho osmažím na olivového oleje a jakmile zelátne vyjmu a vyhodím! Na olej vsypu fregolu (nebo cous cous)a nechám mírně několik minut pražit. Zaleji to vývarem ze zaděnek, 3 skleničkami vřelé vody, polovinou nasekané petrželky, osolím, opepřím a vařím na velice mírném ohni cca 10 minut, aby se tekutina vstřebala. Přidám tělíčka zaděnek a druhou polovinu nasekané petržele, jemně vše zamíchám, ozdobím zaděnkama ve schránkách poleji dle vlastní chuti olivovým olejem, zakrýji a nechám ještě cca 3 minuty pod pokličkou dojít. Podávám okamžitě horké na předehřátých talířích

Poznámka: Na Sardinii jsou gurmeti, kteří fregolu miluji řidší. V tom případě byste při varu přidali více vody. Někdo ji má rád s drcenými rajčaty. Preferuji ji však jednoduchou jak je uvedená, neboť mi dovoluje vchutnat perfekně jemnost zaděnek. Jako ve všech receptech i zde existuje řada variací. Vybrál jsem tu, kterou považují za základ a je navíc velice chutná.

 

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.03.10 vloženo
  • 1738x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300g sardeňské fregoly (stejnou službu udělá i hrubý cou cous)
  • 1kg zaděnek
  • 2 stroužky česneku
  • 15cl bílého suchého vína
  • olivový olej
  • svazek ploché petržele
  • sůl
  • čerstvě mletá pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fregula se zaděnkama - Fregula cun cocciula - Fregola con capparozollo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Květáková polévka Květáková polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz