Recept Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir" Bezlep Pra

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Palačinka z Bretaně - Francouzské

Úvod

Bretonské ženy mastí pánev směsí sádla a žloutku (1 žloutek na 150g sádla). Takto se lívanec jednodušeji uvolní z pánve a chuť pohanky se lépe vyvine. Jestli nepotřebujete všechny lívance najednou, můžete je proložit pečícím papírem a vychladlé zmrazit. Před použitím pomalu rozmrazit a ohřát v troubě.

Postup

Přesít mouku do mísy, uprostřed vyhloubit a našlehat tam vejce. Pomalu za stálého míchání přidat vodu a sůl, až se vytvoří tekoucí těsto. Potom rychle šlehat pomocí elektrického šlehače. Nechat odpočinout alespoň po 2 hodiny, nebo do druhého dne. Našlehat znovu a přidat rozpuštěné sádlo. Rozehřát pánev a vymastit sádlem nebo máslem (nejlépe přepuštěným). Sběračkou nalít těsto na pánev a rozlít ho po celém dnu tak, aby vznikl tenký lívanec. Jekmile okraje začnou hnědnout, otočit a usmažit na druhé straně. Lívance se mohou použít takto: Osmažit jedno vejce (volské oko) na každý lívanec. Prostředek lívance posypat chutným, nastrouhaným, tvrdým sýrem, položit plátek šunky a vejce na ni. Okraje lívance se poskládají takto; jedna část se ohne v jedné čtvrtině, pak druhá nahoře rovmoběžně od ni v jedné čtvrtině. Stejně tak se ohnou další dvě strany tak, že se nám vytvoří čtverec s nepřikrytým žloutkem uprostřed (viz obrázek). Další náplně mohou být variace s klobáskou, zeleninou (předem udušenou, jako je pórek), rybou atd.

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance

Nahlásit recept

  • 29.06.02 vloženo
  • 33459x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 250 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • máslo nebo sádlo na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 27.01.14 13:46

Děkuji za recept, dělali jsme se špenátem, vajíčkem, anglickou slaninou a strouhaným sýrem. Zbylo těsto, tak dnes budou s dušenými jablky a flambované calvadosem. Chybí nám jenom cidre!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 28.03.13 19:17

..recepty z Bretane s povidanim..
http://forum.rond.cz/index.php?…

:mavam:
Jenofefa
1315 příspěvků 14.03.11 09:15

I já děkuji za vrácení fotek, francouzské galettes jsou pro mne připomínkou báječného jídla ve Francii.

babi
6360 příspěvků 13.03.11 19:43

Jeno, to je od Tebe velice hezke 8-)

Terezko a Radku jste uplni detektivove :-) Dekuji!

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 12.03.11 14:44

Pokusím se zjistit, kam se zatoulaly 8-)

Tereza

Jenofefa
1315 příspěvků 12.03.11 11:31

Pardon, postrádám ty obrázky :-)

babi
6360 příspěvků 16.09.10 04:53
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

omlouvam se za preklep ve slove ‚lepsi‘…ze ty preklepy clovek vidi, kdyz uz s nimi nic nenadela :((

Příspěvek upraven 24.09.10 v 21:16

babi
6360 příspěvků 16.09.10 04:50
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

jsou opravdu fantasticke a cim jsou tenci tim jsou pepsi. Davam jeste tuto napln. Uduseny porek se soli a peprem, na nej naleju Creme fraiche a nahoru dam platek koupeneho uzeneho lososa, nebo platekGravlax - výborný marinovaný losos . To je manna nebeska ;)

vanilkova_boruvka
1 příspěvek 16.09.10 00:51
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

Fantastické palačinky z pohankové mouky umí vykouzlit moje drahá polovička - neznám přesný recept, ale myslím, že je hodně podobný tomu, který je uveden výše - jednoduše nechápu, jak může něco tak zdravého chutnat jako opečená anglická slanina. =) Všem, kteří vahají, doporučuji vyzkoušet. Je lepší si těsto připravit den předem a i když ho nespotřebujete celé (to se ale nestava) vydrží v lednici několik dní a vůbec mu to neuškodí.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Diano...

Ty víš o čem mluvíš! Recept je důkazem, že i poměrně jednoduché jídlo, může být tak nesmírně dobré! Mám v kameře fotku lívanců a pošlu ji Pepíčkovi na zobrazení konečného produktu. Děkuji za přečtení receptu. Zdraví,

Marrecek
1 příspěvek 03.04.03 14:15
Pohankove livance

Tento recept je uzasna pochoutka, i kdyz to na prvni pohled nevypada.Dobre je take naplnit livance- galette salotkou odusenou na masle a na vine- soubise, nebo zampiony na smetane- forestiere. Ja osobne na upecenou galette, kdyz je jeste na panvi dam rozpustit strouhany syr, polozim na to platek sunky, necham prohrat, slozim, polozim na to volske oko a podavam bohate oblozene salatem s rajcaty ochucenym vinaigrette. Mi pratele po tomto receptu primo sileji. :o)))) A presvedci i nejzavylejsi nepratele zdrave vyzivy.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz