Recept Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir" Bezlep Pra
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Bretonské ženy mastí pánev směsí sádla a žloutku (1 žloutek na 150g sádla). Takto se lívanec jednodušeji uvolní z pánve a chuť pohanky se lépe vyvine. Jestli nepotřebujete všechny lívance najednou, můžete je proložit pečícím papírem a vychladlé zmrazit. Před použitím pomalu rozmrazit a ohřát v troubě.
Postup
Přesít mouku do mísy, uprostřed vyhloubit a našlehat tam vejce. Pomalu za stálého míchání přidat vodu a sůl, až se vytvoří tekoucí těsto. Potom rychle šlehat pomocí elektrického šlehače. Nechat odpočinout alespoň po 2 hodiny, nebo do druhého dne. Našlehat znovu a přidat rozpuštěné sádlo. Rozehřát pánev a vymastit sádlem nebo máslem (nejlépe přepuštěným). Sběračkou nalít těsto na pánev a rozlít ho po celém dnu tak, aby vznikl tenký lívanec. Jekmile okraje začnou hnědnout, otočit a usmažit na druhé straně. Lívance se mohou použít takto: Osmažit jedno vejce (volské oko) na každý lívanec. Prostředek lívance posypat chutným, nastrouhaným, tvrdým sýrem, položit plátek šunky a vejce na ni. Okraje lívance se poskládají takto; jedna část se ohne v jedné čtvrtině, pak druhá nahoře rovmoběžně od ni v jedné čtvrtině. Stejně tak se ohnou další dvě strany tak, že se nám vytvoří čtverec s nepřikrytým žloutkem uprostřed (viz obrázek). Další náplně mohou být variace s klobáskou, zeleninou (předem udušenou, jako je pórek), rybou atd.
Recept je z kategorií: Palačinky a lívance
- 29.06.02 vloženo
- 41793x zobrazeno
Počet porcí
- 12 porcí
Ingredience
- 250 g pohankové mouky
- 1 vejce
- 500 ml vody
- 1 lžíce hrubé mořské soli
- 2 lžíce rozpuštěného sádla
- máslo nebo sádlo na smažení
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku27.1.14 13:46
Děkuji za recept, dělali jsme se špenátem, vajíčkem, anglickou slaninou a strouhaným sýrem. Zbylo těsto, tak dnes budou s dušenými jablky a flambované calvadosem. Chybí nám jenom cidre!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir"
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir"
5068 příspěvků 28.3.13 19:17
..recepty z Bretane s povidanim..
http://forum.rond.cz/index.php?…
I já děkuji za vrácení fotek, francouzské galettes jsou pro mne připomínkou báječného jídla ve Francii.
Jeno, to je od Tebe velice hezke
Terezko a Radku jste uplni detektivove
Dekuji!
Pokusím se zjistit, kam se zatoulaly
Tereza
Pardon, postrádám ty obrázky
omlouvam se za preklep ve slove ‚lepsi‘…ze ty preklepy clovek vidi, kdyz uz s nimi nic nenadela
Příspěvek upraven 24.09.10 v 21:16
jsou opravdu fantasticke a cim jsou tenci tim jsou pepsi. Davam jeste tuto napln. Uduseny porek se soli a peprem, na nej naleju Creme fraiche a nahoru dam platek koupeneho uzeneho lososa, nebo platekGravlax - výborný marinovaný losos . To je manna nebeska
1 příspěvek 16.9.10 00:51
Fantastické palačinky z pohankové mouky umí vykouzlit moje drahá polovička - neznám přesný recept, ale myslím, že je hodně podobný tomu, který je uveden výše - jednoduše nechápu, jak může něco tak zdravého chutnat jako opečená anglická slanina. =) Všem, kteří vahají, doporučuji vyzkoušet. Je lepší si těsto připravit den předem a i když ho nespotřebujete celé (to se ale nestava) vydrží v lednici několik dní a vůbec mu to neuškodí.
Ty víš o čem mluvíš! Recept je důkazem, že i poměrně jednoduché jídlo, může být tak nesmírně dobré! Mám v kameře fotku lívanců a pošlu ji Pepíčkovi na zobrazení konečného produktu. Děkuji za přečtení receptu. Zdraví,
1 příspěvek 3.4.03 14:15
Tento recept je uzasna pochoutka, i kdyz to na prvni pohled nevypada.Dobre je take naplnit livance- galette salotkou odusenou na masle a na vine- soubise, nebo zampiony na smetane- forestiere. Ja osobne na upecenou galette, kdyz je jeste na panvi dam rozpustit strouhany syr, polozim na to platek sunky, necham prohrat, slozim, polozim na to volske oko a podavam bohate oblozene salatem s rajcaty ochucenym vinaigrette. Mi pratele po tomto receptu primo sileji.
)))) A presvedci i nejzavylejsi nepratele
zdrave vyzivy.