Recept Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir" Bezlep Pra

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Palačinka z Bretaně - Francouzské

Úvod

Bretonské ženy mastí pánev směsí sádla a žloutku (1 žloutek na 150g sádla). Takto se lívanec jednodušeji uvolní z pánve a chuť pohanky se lépe vyvine. Jestli nepotřebujete všechny lívance najednou, můžete je proložit pečícím papírem a vychladlé zmrazit. Před použitím pomalu rozmrazit a ohřát v troubě.

Postup

Přesít mouku do mísy, uprostřed vyhloubit a našlehat tam vejce. Pomalu za stálého míchání přidat vodu a sůl, až se vytvoří tekoucí těsto. Potom rychle šlehat pomocí elektrického šlehače. Nechat odpočinout alespoň po 2 hodiny, nebo do druhého dne. Našlehat znovu a přidat rozpuštěné sádlo. Rozehřát pánev a vymastit sádlem nebo máslem (nejlépe přepuštěným). Sběračkou nalít těsto na pánev a rozlít ho po celém dnu tak, aby vznikl tenký lívanec. Jekmile okraje začnou hnědnout, otočit a usmažit na druhé straně. Lívance se mohou použít takto: Osmažit jedno vejce (volské oko) na každý lívanec. Prostředek lívance posypat chutným, nastrouhaným, tvrdým sýrem, položit plátek šunky a vejce na ni. Okraje lívance se poskládají takto; jedna část se ohne v jedné čtvrtině, pak druhá nahoře rovmoběžně od ni v jedné čtvrtině. Stejně tak se ohnou další dvě strany tak, že se nám vytvoří čtverec s nepřikrytým žloutkem uprostřed (viz obrázek). Další náplně mohou být variace s klobáskou, zeleninou (předem udušenou, jako je pórek), rybou atd.

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance

Nahlásit recept

  • 29.06.02 vloženo
  • 33339x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 250 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce hrubé mořské soli
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • máslo nebo sádlo na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 27.01.14 13:46

Děkuji za recept, dělali jsme se špenátem, vajíčkem, anglickou slaninou a strouhaným sýrem. Zbylo těsto, tak dnes budou s dušenými jablky a flambované calvadosem. Chybí nám jenom cidre!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Palačinka z Bretaně - Francouzské "Pate a galettes de blé noir"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 28.03.13 19:17

..recepty z Bretane s povidanim..
http://forum.rond.cz/index.php?…

:mavam:
Jenofefa
1315 příspěvků 14.03.11 09:15

I já děkuji za vrácení fotek, francouzské galettes jsou pro mne připomínkou báječného jídla ve Francii.

babi
6360 příspěvků 13.03.11 19:43

Jeno, to je od Tebe velice hezke 8-)

Terezko a Radku jste uplni detektivove :-) Dekuji!

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 12.03.11 14:44

Pokusím se zjistit, kam se zatoulaly 8-)

Tereza

Jenofefa
1315 příspěvků 12.03.11 11:31

Pardon, postrádám ty obrázky :-)

babi
6360 příspěvků 16.09.10 04:53
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

omlouvam se za preklep ve slove ‚lepsi‘…ze ty preklepy clovek vidi, kdyz uz s nimi nic nenadela :((

Příspěvek upraven 24.09.10 v 21:16

babi
6360 příspěvků 16.09.10 04:50
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

jsou opravdu fantasticke a cim jsou tenci tim jsou pepsi. Davam jeste tuto napln. Uduseny porek se soli a peprem, na nej naleju Creme fraiche a nahoru dam platek koupeneho uzeneho lososa, nebo platekGravlax - výborný marinovaný losos . To je manna nebeska ;)

vanilkova_boruvka
1 příspěvek 16.09.10 00:51
Re: Francouzké ¨Pate a galettes de blé noir¨ s obrázky (PRA)

Fantastické palačinky z pohankové mouky umí vykouzlit moje drahá polovička - neznám přesný recept, ale myslím, že je hodně podobný tomu, který je uveden výše - jednoduše nechápu, jak může něco tak zdravého chutnat jako opečená anglická slanina. =) Všem, kteří vahají, doporučuji vyzkoušet. Je lepší si těsto připravit den předem a i když ho nespotřebujete celé (to se ale nestava) vydrží v lednici několik dní a vůbec mu to neuškodí.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Diano...

Ty víš o čem mluvíš! Recept je důkazem, že i poměrně jednoduché jídlo, může být tak nesmírně dobré! Mám v kameře fotku lívanců a pošlu ji Pepíčkovi na zobrazení konečného produktu. Děkuji za přečtení receptu. Zdraví,

Marrecek
1 příspěvek 03.04.03 14:15
Pohankove livance

Tento recept je uzasna pochoutka, i kdyz to na prvni pohled nevypada.Dobre je take naplnit livance- galette salotkou odusenou na masle a na vine- soubise, nebo zampiony na smetane- forestiere. Ja osobne na upecenou galette, kdyz je jeste na panvi dam rozpustit strouhany syr, polozim na to platek sunky, necham prohrat, slozim, polozim na to volske oko a podavam bohate oblozene salatem s rajcaty ochucenym vinaigrette. Mi pratele po tomto receptu primo sileji. :o)))) A presvedci i nejzavylejsi nepratele zdrave vyzivy.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz