Recept Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta)

babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

č I Smíchat mouku, sůl, vejce a mléko na hladké těstíčko. Přidat tam cukr, používáte-li (bude-li mít palačinka sladkou nádivku). Do těstíčka nalít tolik vody, aby vznikla krémová hustá konzistence. Pánev lehce vymastit trochou oleje a nalít tam malou sběračku těstíčka. Pomocí naklánění pánve nechat těstíčko rozlít po dně. Palačinky osmažit po obou stranách na celkem prudkém ohni, ale nespálit je. č. II Smíchat mouku se solí. Přidat vejce, mléko, a skoro všechen olej. Přidat cukr, budou-li palačinky se sladkou náplní. Našlehat vše na hladké těstíčko a nalít do něj tolik perlivé soda vody, aby vznikla hustá krémová konzistence. Nechat přikryté stát asi 10 minut a potom začít se smažením palačinek. Jestli že těstíčko stáním příliš zhoustně, tak jej zředit trochou perlivé soda vody, nebo mlékem. Protože těstíčko obsahuje olej, tak se může stát, že je zapotřeby lehce vymastit pánev pouze před první palačinkou. P.S. Původ palačinek, které jsou v Maďarsku nesmírně populární není zrovna jasný. Nejspíš vznikly z Románských ¨plazenta¨, malých kulatých placek, které se jedly místo chlaba. Palačinky se podávají v mnoha podobách a to v sladkých i pikantních/slaných. Podávají se jako předkrm, hlavní chod, a zákusek. Taktéž tyto známé kulaté placky se používaji i jako těstoviny o dortách nemluvě. Dokonce se obalují v trojobalu a smaží se tak jako řízek. Co dělá tohoto rychle se převlékajícího se umělece tak populárním mezi jak bohatámi, tak chudými je dostupnost ingrediencí a jejich cena. Palačinky se pojídají horké a noblezní jedlík si ji roztrhá pomocí vidličky na sousta, avšak ti ostatní použijí také nůž ;o) Bude zde obrázek............

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance

Nahlásit recept

  • 16.02.06 vloženo
  • 8592x zobrazeno

Ingredience

  • č. I asi na 10 palačinek:
  • 200g mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 2 lžičky cukru (nemusí být)
  • asi 100 ml perlivé sodové vody
  • olej na smažení
  • č. II asi na 12 - 15 palačinek
  • 250 g mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 3 1/2 lžíce oleje
  • 2 lžičky cukru (nemusí být)
  • asi 150 ml perlivé sodové vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

hejo, jsi moc hodná, žes mně objasnila co to Rama Culinesse je. Jakmile půjdu nakoupit, tak se na ni podívám ;o) Používám totiž hodně olivový i rostlinný olej(hlavně z vinných semínek, který miluji, dostane se i zde koupit ve zdravé výživě a v Kanadě i ve Státech si jej šéfkuchaři nemohou vynachválit ;o)

Přeji Ti pěkný den!

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

Babi, ta Rama Culinesse je taková emulze v umělohmotné lahvičce speciálně na smažení, pečení a vaření a reklama praví, že „při smažení neprská“ (a mají pravdu). Je to něco mezi olejem a rostlinným máslem. Dosud jsem ji nepoužívala, ale asi začnu - osvědčila se (asi se navíc spotřebuje méně tuku).

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

hejo, no to mám tedy obrovskou radost! Kdybych za recept napsala báječné, tak by mně nevěřili, ale Tvoje potvrzení faktu mluví samo za sebe ;o) S tou Ramou zkušenosti nemám (trvá mi to než se opravdu rozkoukám a různé výrobky vyzkouším). Je to něco jako máslo? Na co jiného se ta Rama může ještě použít?

Přeji Ti příjemný zbytek dnešního dne ;o)

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

Babi, nikdy jsem se při kuchtění palačinek nedržela žádného receptu a že jsem se jich k velké radosti mé rodiny už něco nadělala !! Někdy byly skvělé, ale sem tam se lepily na pánev !? No, dnes jsem to zkusila přesně dle návodu I. a musím říci, že už je vždy budu dělat přesně takhle. Dělaly se samy. Asi je to tou bublinkovou vodou nebo minimálním množstvím cukru (1 lžička a 1 vanilkový cukr). Hotové jsem polila ovocem (jahody, ananas, maliny) rozvařeným v karamelu s medem. Už se těším, jak budou mým milým chutnat. Jo a mouku jsem dala jako vždy hladkou (v receptu není upřesněno). Poprvé jsem na smažení také použila Ramu Culinesse (jen jsem trochu „crmbla“ na pánev) a velice se osvědčila.
Dík.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

ifko a jaqueline, jak psáno v receptu (je přímo z Maďarska), jestli se vůbec cukr přidává, tak jenom opravdu malinko (2 lžičky = 10 ml) což je minimálně a tak nakonec by tam ani neměl chybět ;o) K receptu ještě přidám něco o smažení a pánvích, což jsem zapoměla udělat. Děkuji Vám oboum za přečtení receptů a za cenné Vaše připomínky!

Zdraví Vás,

jaqueline
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

Ja som niekedy do cesta cukor dávala, a stavalo sa mi dosť často že sa mi pripálili.
Tak som na radu mojej tety prestala dávať cukor, a už som s tým pripáľovaním nemala žiadné problémy.

ifka
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Dvojí příprava základních maďarských palačinek (palacsinta).

Jen malá poznámka k receptům:
Včera na TV Paprika vysvětloval maďarský kuchař, že jeden z hlavních fíglů při přípravě palačinkového těsta je, že se do něj nesmí dát cukr.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz