Recept Cukroví "Rosette" k vánočním svátkům ze Švédska

babi Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Dobře našlehat vejce s cukrem a solí. Přidat ostatní ingredience a vše našlehat do hladka. Rozehřát olej na 180 - 190°C. Rozehřát želízko 1 minutu v horkém oleji, nechat odkápnout zbytek oleje a ponořit ho do těstíčka tak, aby asi 7 mm zůstalo nad těstíčkem a bylo ponořeno vodorovně. Během smažení těstíčko nabude. Vyjmout a ihned celé ponořit do oleje asi na 10 - 30 sekund, až je cukroví zlatavě hnědé. Vyjmout a cukroví odklepnout (nebo pomocí vidličky cukroví sejmout) z želízka na kuchyňský ubrousek položený na mřížce. Cukroví nechat okapat. Znovu ohřát želízko asi 1 minutu a pokračovat v přípravě cukroví. Těstíčko sem tam zamíchat, protože se tam dostane trochu oleje. Je dobré mít dvě želízka a jedno nahřívat mezi tím co na druhém se smaží cukroví. Hotové cukroví obalit v moučkovém cukru, do kterého se může přidat vanilkový cukr, nebo skořice, ale nemusí. Skladovat při pokojové teplotě na suchém místě v otevřené krabici. TIP: Můžete těstíčko rozdělit na dva díly a jeden pomocí jedlého barviva obarvit na červeno a druhou na zeleno. Do těstíčka místo cukru se mohou přidat nějaké bylinky se solí. Nebo cukroví připravit kořeněné přidáním 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru a 1/4 lžičky nového koření. Cukroví však může být plněno jak sladkou, tak pikantní nádivkou. Hrany cukroví se mohou potřít čokoládovou polevou a obalit v posekaných oříšcích, nebo tak jak Řekové dělají, namočit ho do medu a potom obalit v oříšcích se skořicí. Cukroví se ve Švédsku připravuje k Vánocům, nazývá se ¨Krumkake¨ a recept mně po telefonu předala moje snacha i s legendou, která říká, ža když se Vám při odklepnutí cukroví ze želízka rozpadne na tři kousky, tak se Vaše přání splní (asi jako kompenzace). P.S. Francouzi cukroví nazývají ¨Merveille¨, Španělé a Mexičani ¨Buenellos¨a Maďaři ¨Roza frank¨. Receptů je mnoho a různých.

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené

Nahlásit recept

  • 26.11.06 vloženo
  • 6288x zobrazeno

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 125 g polohrubé mouky prosité
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cukroví "Rosette" k vánočním svátkům ze Švédska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz