Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Rozehřát troubu na 160°C. Vymazat 20cm dortovou formu a dát stranou. Vložit obě čokolády do ohnivzdorné velké misky a položit misku nad pomalu vařící vodu. Až je čokoláda úplně rozpuštěná, přidat cukr a máslo a míchat, až je vše dobře spojeno (nikdy nevařit). Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř žloutky jeden po druhém. Vložit bílky do mísy a našlehat je, potom přidat mouku a dobře ji zašlehat tak, aby bílky byly tuhé, ale na suché. Vložit 1/3 bílků do čokolády a rychle dobře promíchat. Potom lehce vložit zbytek bílků do čokolády. Nalít směs do připravené formy a péct, až je těsto pružné, ale ještě měkké uprostřed. Asi 40min. Nechat zchladit ve formě na mřížce po 1 hodinu. Přikrýt plastickým filmem a uschovat do chladničky, alespoň přes noc. Vyjmout z chladničky 1 hodinu před podáváním. Vyklopit dortík na talíř. Dortík se může ozdobit drobným, bobulovitým ovocem, nebo jenom posypat kakaem. Také čokoládové hobliny dle Pepíčka vypadají pěkně.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Čokoládový výborný lanýžový dortík z Francie
právě jsem Ti chtěla odepsat na Tvůj první komentář. Mám radost, že se dortík povedl. Doba pečení je opravdu jenom orientační, protože záleží na velikosti formy a také každá trouba peče jinak. Tys to však zvládla a klidně rozdávej recept, ať se víc lidí potěší, jako Ty a janie, Swetlex, já a mnoho mých dalších přátel ;o) Máš naprostou pravdu, že dortík se hodí i pro větší společnost připravený dopředu. Nevím v jaké kavárně jsi dortík chutnala, ale když je nějaká klasika…Děkuji Ti za komentář…
Přeji Ti příjemný večer!
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě doplním, že stejně jako Sweetlex jsem dortík pekla v otevírací dortové formě a nechala přes noc uležet v lednici. Gramáže čokolády jsem si pro zjednodušení (jsem líná přesně navažovat) zaokrouhlila: 150 g mléčné (jedna tabulka) a dvě 100 g tabulky hořké čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Takže: dortík dopadl výborně, slavila jsem s ním velký úspěch. Možná - to zjistím při příští přípravě - jsem jej měla péct o malinko kratší dobu. Opravdu se velmi podobá tomu z kavárny!
Doporučila bych jej péct v případě větší návštěvy, i malý kousek je velmi hutný a sytý, naprosto si nedovedu představit, jak tento dortík komzumujeme ve dvou. Řadím k oblíbeným - a už jsem recept i poslala dál:-)
To jsem ráda, že dortík tak chutnal ;o) Díky za vyzkoušení receptu a za pěkný komentář…
Přeji Ti příjemný den!
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Právě jsem začala tvořit tenhle dortík (je v troubě). Moc a moc doufám, že bude takový, jaký znám z jedné kavárny - po tom úplně šílím:-) Dlouho jsem na něj hledala recept, a tenhle mi připadá, že bude ten pravý (aspoň podle obrázku).
Každopádně dám vědět, jak to dopadlo - zítra máme návštěvu, tak nás na posouzení bude vícero.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Dortík je opravdu delikátní, pekla jsem ho do kulaté otvírací formy a můžu konstatovat, že v průřezu vypadal jako ten na obrázku. Je teda pravda, že druhej den byl daleko lepší než první, pěkně se uležel, zčokoládovatěl a všichni si po něm kroutili kníry, teda jen můj táta. Ostatním naskakovali boule za ušima:) Můžu tedy vřele podpořit doporučení o uložení do chladu do druhého dne:) Byl to fakt super dortík
Pepíčku, moc Ti děkuji!
nemyslím si, že je nějaký problém s receptem. Tak jako lanýže nejsou nadýchané, tak není tento dortík, do kterého se naprosto nehodí prášek do pečiva, nebo jedlá soda, už jenom proto, že tam jsou pouze 2 lžíce mouky. Když si přečteš ingredience, tak mimo čokolády tam jsou vejce, které jediné dortík mohou nadlehčit. Je to starý tradiční francouzský recept, který by mě ani nenapadlo vylepšovat, protože je takový jaký má být. Máš-li zájem i lehčí dort, který mám osobně vyzkoušený, tak se podívej třebas na Dort královny ze Sáby nebo Francouzský výborný dort . Doufám, že si šťastně vybereš nějaký z mých receptů, nebo recept někoho jiného ;o) Je jich na Labužníku opravdu početně!
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
myslíš si, že by byl nějaký problém (myslím s dortem) přidat prášek do pečiva?
Raději máme méně hutné korpusy. Nebo sodu? Nezkoušelas to vylehčit?
kouknu se po obrázku, ale ještě nejsem moc zorganizovaná, takže to na 100% slíbit nemůžu. Děkuji Ti však za zájem!
Doufám, že chlapeček je už v pořádku! Zdraví,
Jenie, u tohoto dortíku je to běžné, že uprostřed trošínku propadne, proto se nahoře zdobí třebas čokoládovými hoblinami. Je to dortík tak trochu, řekla bych, měkký uprostřed, jako jsou lanýže. Máš-li ho však příliš propadlý, tak ho upeč o něco déle, nebo zvyš teplotu dejme tak na 165-170°C. Ona totiž opravdu každá trouba peče jinak. Doufám, že se Ti dortík podruhé podaří líp ;o) Děkuji Ti za vytrvalost při pečení a vůbec vyzkoušení receptu!
Moře pozdravů,
106 příspěvků 25.1.09 03:43
..... nebyl by obrázek?
Děkuji
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Babi, tak jsem slibila, ze napisu a uplne jsem na to zapomnela. Dortik je vynikajici, fakt super. naprosto cokoladovy, ale jediny problem je, ze se mi vnitrek propadnul. kdyz jsem ho vyndala z trouby byl nadhernej, nadejchanej, a pak se zacal propadavat. Nevis, cim to je, abych priste neudelala chybu? Budu ho muset delat zase pristi tyden.
) Dekuji
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Moc děkuju Babi za radu, snad se to povede.Dneska ho budu péct. V pondělí napíšu, jak se povedl
) Hezký víkend.
Jenie, recept byl přeložen z angličtiny a byl v hrncích (jeden hrnek =250ml). Asi to zní trochu nesrozumitelně. V receptě říkají -3/4 hrnku + 2 lžíce- cukru, který se použije všechen najednou. Děkuji Ti za zájem o tento recept, dortík je výborný.
Pěkný večer,
4 příspěvky 25.1.09 03:43
170ml čeho??? + 2 lžíce jemného, krystalového cukru
děkuju za odpověď
možná to zní divně, ale žloutky se opravdu zamíchají tak, jak je uvedeno v receptě. Směs nikdy nevaří a odstaví se z ohně před přidáním žloutků, které se přidávají jeden po druhém (ten první směs zchladí a další ještě vic). Tento postup se používá krok za krokem v mnoha jiných receptech. Takže nemusíš mít strach, že místo dortíku budeš mít smažená vajíčka. Doufám, že jsem Ti dostatečně odpověděla a když ne, tak mně, prosímTě, dej vědět. Děkuji Ti za přečtení receptu! Zdraví,
10 příspěvků 25.1.09 03:43
tí žloutky zamíchat ješte do vrelé čokolády?
Děkuji