Recept Cassoulet

la.fea Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nakrájené kůžičky rozvaříme ve vodě. Den předem namočené fazole uvaříme do měkka a smícháme s rozvařenými kůžičkami.Osolíme. Na sádle opečeme skopové maso nakrájené na drobnější kostičky ( může být ale nahrubo namleté). Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, orestujeme a okořeníme bobk. listem, tymiánem, solí a pepřem. Zalijeme vývarem a dusíme asi hodinu, až je maso měkké. Po té obsah obou hrnců smícháme a necháme ještě cca 1/2 hodiny dusit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Vše přendáme na lehce sádlem vymazaný velký pekáč, přidáme na kousky nakrájenou klobásu, paštiku, alkohol a vše dobře promícháme. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 250°C . Po 15ti minutách vidličkou roztrháme kůrku na povrchu, což opakujeme cca 4-6x. Po první půlhodině zmírníme teplotu na 180-200°C. Občas trošku podliji vodou nebo zbytkem vývaru. Recept jsme objevili v roce 1988 ve Večerní Praze . Je to sice dosti nákladné a pracné jídlo, ale výsledek vše vynahradí!!!! Je to dobré jak teplé, tak studené. Zkoušeli jsme zaměnit za jehněčí, ale není to ono, opravdu to chce skopové maso. Fazole máme vlastní - velké, ale určitě to půjde i z těch kupovaných. ( malá rada: zapomenu - li namočit fazole, dám je vařit na 10 minut, pak je nechám 2 hodiny odstát a následně je dovařím do měkka) Všem labužníkům přeji dobrou chuť !

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 16.12.05 vloženo
  • 10413x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 20-30 dkg vepřových kůžiček - na nudličky nakrájet
  • 50 dkg barevných fazolí
  • 30-40 dkg skopového masa
  • 2 větší cibule
  • 4-6 stroužků česneku
  • 25 dkg klobásy (ostravská,papriková...)
  • 20 dkg játrové paštiky (ev. drůbeží)
  • 1 dcl koňaku (jiný čistý alkohol - rum,vodka)
  • 2 PL sádla
  • 2 ks bobkového listu
  • špetka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • kostka masoxu ,ev. cca 1/2 l masového vývaru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Cassoulet

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Cassoulet

reladis
74 příspěvků 18.12.15 12:43

V Toulouse posypeme pri zapekani povrch strouhankou, kterou po zapeceni protrhneme a opakujeme 3×. Tim se cassoulet zahusti. Rozvarene kuzicky souhlasi, daji se normalne koupit u reznika, ale jako maso se pouziva cuisses de canard, saucisses de Toulouse, veprove maso ( plecko, klizka ) 1 PL stavy z rajcat a bujon. Ale je pravda, ze vysledky byvaji podobne.

michael.martin
4 příspěvky 12.7.09 21:56
Re: Cassoulet

Bohužel počeštěný cassoulet! Omyl je už v použití barevných fazolích! V Toulouse a regionu použivají druh coco (bílé malé fozolky)! Paštika - pokud někdo tak nazývá fois gras pak neprotestuji? Skopové se dávají pouze nožičky, jinak se používá vepřové, bůček a nakladané husí či kachní maso (confit). Cognac v oblasti armagnacu? Pokud se jedná o klobásy, dnes není problém ve velkých prodejních střediscích koupit toulousaines, které tam patří. Když mi byl podávaný v rodině presidenta francouzského rugby p. Maurieza dávám na doporučení paní domu sklenici dobrého suchého bílého vína! Faktem ale je že cassoulet ma stnovky variaci. každá domácnost má své malé „tajemství“, ale konečný výsledek však bývá velice podobný. Jen maličkost! Mimo hrdý Albion neznám zemi, kde by se konzumovalo studené skopové!

honzi
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cassoulet

jehněčí je míň tučné a podstatně dražší, je k dostání v 50% řeznictví v Praze, když tak se zeptat personálu, kdy bude

sim
293 příspěvků 16.12.05 18:15
Re: Cassoulet

… ale priznam sa, ze nerozoznavam jehneci a skopove…

sim
293 příspěvků 16.12.05 18:14
Re: Cassoulet

napr. www.bacon.cz, dalej to obcas vidim v Carrefoure, v masne pri Palmovke a tak… na ceny sa radsej nespytak :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cassoulet

je, stačí znát někoho s kartou! :-)

KVB
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cassoulet

Manku, Makro není pro normalní smrtelniky. :-)))

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Cassoulet - KVB

v Makru určitě! :-)))

KVB
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Cassoulet

Teď jen vyřešit drobný problém… Kde v dnešní době sehnat skopové. :-))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz