Recept Božské "Pandoro" - hvězdicový vánoční "zlatý chléb"z Verony

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Božské

Postup

Do malé misky nalít vodu a dobře do ni zamíchat kvasnice, cukr, žloutek a mouku. Přikrýt plastickým filmem a nechat na teplém místě vzejít asi po 2 hodiny, nebo do dvojitého objemu. Na vál navršit 670g mouky a udělat do ni velký důlek. Našlehat dohromady 4 žloutky, 110ml cukru, máslo a vodu. Dovnitř dobře zamíchat kvásek a nalít vše do důlku v mouce. Pomocí rukou přidávat mouku a vypracovat ze všeho poměrně lepivou kouli. Na vál přisypat více mouky a hníst těsto po 5-10min. Pozor, nepřidat příliš mnoho mouky, těsto má zůstat trochu lepivé na dotek. Lehce vytřít mísu změlkým máslem, vložit do ni těsto a několikrát ho otočit, aby se v másle obalilo. Lehce přikrýt plastickým filmem, nebo utěrkou a nechat jej vzejít po 2 hodiny do dvojnásobného objemu. Pěstí zbouchnout těsto dolů, ale nechat ho ještě v míse. Přidat 110ml mouky, 3 žloutky, celé vejce, zbytek cukru, vanilkový cukr a citronovou kůru. Hníst, až se vše spojí. Potom vyklopit těsto na lehce pomoučený vál a hníst dalších 10-12min. Vrátit těsto do čisté, máslem vymaštěné mísy, několkrát ho otočit a přikrýt plastickým filmem a utěrkou. Nechat ho kynout další 2 hodiny. Máslem vymazat a moukou vysypat dvě formy. Tradiční jsou ve tvaru hvězdice, ale bábovková forma, nebo podobná hluboká je také vhodná, tak jako nákypoví, nebo pudinková forma atd. Zbouchnout těsto pěstí, rozdělit ho na dvě části a na trochu pomoučeném vále je vyválet na koule. Ty vložit do forem, přikrýt je utěrkou a nechat je nakynout po další 1 1/2 hodiny, nebo až těsto nabyde na 2/3 formy. Předehřát troubu na 190°C. Péct Pandoro po 35-40min., nebo až jsou nahoře zlatohnědé a zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Nechat je zchladnout po 10min. ve formách a potom je opatrně vyklopit na mřížku a nechat je vychladnout úplně. Rozehřát marmeládu, potřít s ní celý povrch Pandoro a hodně je pocukrovat. TIP: Pandoro se dají dobře zabalené zmrazit, ale v tom případě se potírají marmeládou a cukrují až po rozmraražení. Před podáváním je Pandoro dobré ohřát v mírné troubě. Krájí se na vertikální dílky, nebo se krájí na plátky horizontálně. Pro velice sváteční servírování se Pandoro podává s Zabaglione, nebo s Mascarpone krémem. Pandoro di Verona je lehulinký a vláčný, jednoduše božský požitek. P.S. Pandoro z Verony je po Panettone z Milána (recepty na Labužníku) nejoblíbenější vánoční sladký¨chléb¨. BUON APPETITO !

Recept je z kategorií: Bábovky

Nahlásit recept

  • 12.11.03 vloženo
  • 11611x zobrazeno

Ingredience

  • Kvásek:
  • 1/4 hrnku (4 lžíce) vlažné vody 43-46°C
  • 24g čerstvých, nebo 1 balíček sušených kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 1 velký žloutek pokojové teploty
  • 110ml nebělené polohrubé mouky
  • Těsto:
  • 1l-1120ml nebělené polohrubé mouky
  • 7 velkých žloutků pokojové teploty
  • 170ml jemného krystalového cukru
  • 3 lžíce (45g) změklého másla
  • 110ml vody
  • 1 velké vejce pokojové teploty
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • vanilkový cukr
  • 4 lžíce měruňkové marmelády
  • pudrový cukr na pocukrování smíchaný s vanilkovým cukrem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Božské "Pandoro" - hvězdicový vánoční "zlatý chléb"z Verony

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Božské "Pandoro" - hvězdicový vánoční "zlatý chléb"z Verony

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Drahá Šárko...

nevím přesně proč je v receptě napsáno dát do těta 7 žloutků a jedno vejce, když máš pravdu, že to zrovna tak znamená 8 žloutků a jeden bílek. Ale je to asi proto, že se tam to vejce dává celé. V případě, že budeme péct jenom jedno Pandoro, tak pečeme ze 4 1/2 žloutků (1/2 žloutku do kvásku, potom 2+2 žloutky a půl bílku do těsta).
Můžu Ti říct, že nám Pandoro moc chutná a se Zabaglione je opravdu božské. Dostane se sice koupit v krabici z Itálie, tak jako Panettone, ale přece jrnom to není ono.

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Božské ¨Pandoro¨ - hvězdicový vánoční ¨zlatý chléb¨z Verony.

Babi, to je krasny:) Proc tam je v teste 7 zloutku a potom jedno samotne vejce napsane? Ma tam teda byt 8 zlouku a jeden bilek a nebo je to preklep? To je moc velka porce, ale pokusim se to udelat z poloviny. Pokud to bude mit ohlas jak Panettone tak upecu z cele porce. Pekny den

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz