Recept bosáky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oboje brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s krupicí a solamylem, osolíme. Vypracujeme těsto. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíky a dáme vařit do většího množství osolené vody. Knedlíky vyplavou, pak vaříme asi 5 minut. Skvělé, vždy se povedou!

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 24.05.05 vloženo
  • 24675x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • 1 kg den předem vařených brambor
  • 5 velkých syrových brambor
  • 3 hrsti krupičky
  • 250 g solamylu
  • sůl

Doporučená příloha

  • husa, kachna, zelí,

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

karelpes 14.04.14 12:27

Zatím jsem bosáky nevařil, ale zdá se mi příliš velké množství solamylu (250g)

Diskuse k receptu bosáky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky - aničkoV

Bosáky jsou krajovým názvem pro chlupaté knedlíky. Tyhle se nerozváří. Jsou měkké kluzké, tak jak bosáky mají být. Dělám je velké asi tak do lehce rozevřené pěsti. Hustotu těsta si můžeš regulovat - přidáním trochy krupičky nebo trochou vody. Ještě jsem je ale nezahušťovala, vlhkost záleží na vlhkosti a množství syrových brambor. Takže, když mi těsto připadá husté, trošku naředím. Jeden knedlík dám vařit a zkusím. Vařené dávám do mísy, do které dám trochu vypečeného tuku z masa. Když ti připadají příliš měkké, tak je rozlož vedle sebe, trochu ztuhnou.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: bosáky- anička,

zkus Veselské bosáky od Buntera, dělám je a jsou opravdu dobré…

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky, marmeládka, prosím,

poraď mi, ako vyzerajú bosáky-teda velkosť a tvar. A fakt sa nerozvaria? (myslím ak je to bez vajca…)
Mne sa totiž aj gemerské guličky rozvarili a to je niečo ako české chlupaté knedlíky. A tie sa bojím variť tiež…
DÍKY!!!

maike
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Jo děkuji moc. Už jsem to četla a taky jem Ti ještě odepsala. Jsem z toho nervozní jak pes. O huse se mi zdálo celou noc:-)) Že jsem je radši nepozvala do restaurace:-)) Nejlíp je na tom můj manžel nekuchař, když se ho zeptám, co mám vařit, že přijedou naši, tak řekne, kup bramborový salát a udělej rybí prsty:-))))))))))

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Maike, napsala jsem ti zprávu do tvého labužníka, kdyby ti nešla, tak se ještě ozvi.

maike
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Opravdu to funguje? I když tam není vejce? Zítra přijedou naši na oběd a já to mám v plánu, husička už je připravená, ale jestli toto nevyjde, tak jsem za blbce:-)) Bude tento rozpis stačit pro 6 lidí?

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky cukrál

Tak jsem ten recept našla a fakt tam ten cukrál byl.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky cukrál

Kulíku, s bosáky to nesouvisí. Tak se říká velké - (třílitrové či pětilitrové) sklenici na okurky. To mi připomíná, že se musím kouknout na recepty na rychlokvašky.
tak ahoj

Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Pajšl vím, ale co je cukrál? Dík.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Lassienko, je to příloha, chlupatý knedlík. Takže, jak je v receptu napsáno husa, kachna zelí, ale moje babička je milovala i k pajšlu (plíčkám na smetaně). Bosáky se říká na sušicku (stejně jako pajšl a cukrál)

Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Já mám asi naivní dotaz. S čím se to jí? Nějak mi nestačí fantazie… Díky :-))

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

dík, už na to jdu. Bosáky zkus, já recept "podědila ". Zpočátku jsem vážila, dneska dělám od oka, neboť tohle množství mi pro moji rozsáhlou rodinu nestačí a povedou se vždy. Jen když je těsto moc suché, což může být zapříčiněno velikostí syrových brambor, tak přidám trochu vody, ale to už časem dostaneš do ruky.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky - Marmeládo

Ahoj, bylo by dobré upravit množství Solamylu přímo v receptu (Můj Labužník/moje recepty/upravit), protože ti, co si je tisknou, tam nemají diskusi a museli by si to připisovat ručně. Bosáky vypadají dobře - já je dělala vždycky pouze ze syrových brambor. Tak je zkusím.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Jejda, to mi uniklo, 250 g.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky- Alco

.. jukla jsem se i já do špajzu a jsem jen troškař, moje krabička - Jemný bramborový škrob váží 250 g.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky - Alco....

…juknul jsem do špajzu a zjistil jsem, že krabička, kterou tam skladuji, má 500g. Nepovím Ti ale, zda se prodává jen v tomto balení.

alca
148 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: bosáky

Jenom dotaz,kolik gramu je krabicka solamylu? Dekuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz