Recept bosáky
marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Oboje brambory oloupeme, nastrouháme a smícháme s krupicí a solamylem, osolíme. Vypracujeme těsto. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíky a dáme vařit do většího množství osolené vody. Knedlíky vyplavou, pak vaříme asi 5 minut. Skvělé, vždy se povedou!
Recept je z kategorií: Přílohy
- 24.05.05 vloženo
- 30516x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Ingredience
- 1 kg den předem vařených brambor
- 5 velkých syrových brambor
- 3 hrsti krupičky
- 250 g solamylu
- sůl
Doporučená příloha
husa, kachna, zelí,
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku14.4.14 12:27
Zatím jsem bosáky nevařil, ale zdá se mi příliš velké množství solamylu (250g)
Líbí se miDiskuse k receptu bosáky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na bosáky
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Bosáky jsou krajovým názvem pro chlupaté knedlíky. Tyhle se nerozváří. Jsou měkké kluzké, tak jak bosáky mají být. Dělám je velké asi tak do lehce rozevřené pěsti. Hustotu těsta si můžeš regulovat - přidáním trochy krupičky nebo trochou vody. Ještě jsem je ale nezahušťovala, vlhkost záleží na vlhkosti a množství syrových brambor. Takže, když mi těsto připadá husté, trošku naředím. Jeden knedlík dám vařit a zkusím. Vařené dávám do mísy, do které dám trochu vypečeného tuku z masa. Když ti připadají příliš měkké, tak je rozlož vedle sebe, trochu ztuhnou.
zkus Veselské bosáky od Buntera, dělám je a jsou opravdu dobré…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
poraď mi, ako vyzerajú bosáky-teda velkosť a tvar. A fakt sa nerozvaria? (myslím ak je to bez vajca…)
Mne sa totiž aj gemerské guličky rozvarili a to je niečo ako české chlupaté knedlíky. A tie sa bojím variť tiež…
DÍKY!!!
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Jo děkuji moc. Už jsem to četla a taky jem Ti ještě odepsala. Jsem z toho nervozní jak pes. O huse se mi zdálo celou noc:-)) Že jsem je radši nepozvala do restaurace:-)) Nejlíp je na tom můj manžel nekuchař, když se ho zeptám, co mám vařit, že přijedou naši, tak řekne, kup bramborový salát a udělej rybí prsty:-))))))))))
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Maike, napsala jsem ti zprávu do tvého labužníka, kdyby ti nešla, tak se ještě ozvi.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Opravdu to funguje? I když tam není vejce? Zítra přijedou naši na oběd a já to mám v plánu, husička už je připravená, ale jestli toto nevyjde, tak jsem za blbce:-)) Bude tento rozpis stačit pro 6 lidí?
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem ten recept našla a fakt tam ten cukrál byl.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Kulíku, s bosáky to nesouvisí. Tak se říká velké - (třílitrové či pětilitrové) sklenici na okurky. To mi připomíná, že se musím kouknout na recepty na rychlokvašky.
tak ahoj
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Pajšl vím, ale co je cukrál? Dík.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Lassienko, je to příloha, chlupatý knedlík. Takže, jak je v receptu napsáno husa, kachna zelí, ale moje babička je milovala i k pajšlu (plíčkám na smetaně). Bosáky se říká na sušicku (stejně jako pajšl a cukrál)
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Já mám asi naivní dotaz. S čím se to jí? Nějak mi nestačí fantazie… Díky
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
dík, už na to jdu. Bosáky zkus, já recept "podědila ". Zpočátku jsem vážila, dneska dělám od oka, neboť tohle množství mi pro moji rozsáhlou rodinu nestačí a povedou se vždy. Jen když je těsto moc suché, což může být zapříčiněno velikostí syrových brambor, tak přidám trochu vody, ale to už časem dostaneš do ruky.
Ahoj, bylo by dobré upravit množství Solamylu přímo v receptu (Můj Labužník/moje recepty/upravit), protože ti, co si je tisknou, tam nemají diskusi a museli by si to připisovat ručně. Bosáky vypadají dobře - já je dělala vždycky pouze ze syrových brambor. Tak je zkusím.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Jejda, to mi uniklo, 250 g.
.. jukla jsem se i já do špajzu a jsem jen troškař, moje krabička - Jemný bramborový škrob váží 250 g.
…juknul jsem do špajzu a zjistil jsem, že krabička, kterou tam skladuji, má 500g. Nepovím Ti ale, zda se prodává jen v tomto balení.
Jenom dotaz,kolik gramu je krabicka solamylu? Dekuji