Recept BASBOUSA

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vše ,mimo šlehačky, smichame v mise ,nechame 15min odpocinout a nalijeme do vymazaneho a vysypaneho pekacku.Povrch posypeme jeste zbytkem kokosu nebo orechu.Peceme asi 30min v troube dokud kolac nezhnedne.Po vyjmuti z trouby jeste teple zalijeme celou slehackou a nechame vystydnout.

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 05.06.08 vloženo
  • 9128x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • na mensi pekacek 25 x25 cm
  • 1,5 hrnku hrube mouky nebo krupice
  • 1 bily jogurt ( 200g)
  • 1 hrnek oleje
  • 1 prasek do peciva
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku kokosu nebo mletych vlasskych orechu
  • 1 vejce
  • 1 slehacka
  • k odmereni použijeme hrnek nebo kelimek od jogurtu

Doporučená příloha

  • kolac je vlacny a vyborny! Dobrou chut!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu BASBOUSA

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Jasmina Ben
71 příspěvků 26.07.14 04:09

Ctu komentare a nechapu :D tak bassboussu znam take :) a kokos ci orisky atd se dava :) ale ja preci nemuzu srovnavat bassboussu kterou ja znam z magrebu s basbousou z egypta ci jinych statu, je jasne ze se lisi :) a zalezi jak ji kde delaji. Jinak tento recept je hodne podobny mlemu ktery delam uz leta :) Tak ze za me 1* ;) :lol:

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 26.07.14 04:06

Super (y) :potlesk: :srdce:

 
jolana
5065 příspěvků 18.07.14 08:48

Nelly, pekne emotivne komenty na ktorych je kus pravdy, ale ked uz pises ze do basbousa sa nedava kokos a ani a ani tak sa tej basbousa musim zastat..vynechame tuto od pegginky, ktora si ju prerobila k obrazu svojmu…kokos, oriesky–dava sa, akoze by sa nedavalo..basbousa ju volaju egyptania, napriklad namura libanoncania aj aj to ma ine mena podla toho co obsahuje, harais palestincania a jordanci a este ma tolko mien kolko je oblasti a krajov a kto co do nej da a turkov ich revani ani nespominam…to len tak pre lepsi obraz…trebars tato je taka polo beduinska polo dedinska..myslim ze cela basbpusa ma origos korene v turecku a rozsirila sa s osmanskou risou.. :mavam:
 http://www.labuznik.cz/recept/helbe/

 
nellyaishah
3 příspěvky 17.07.14 23:51

Ještě něco,,,dobře připravená, nešizená basbousa má konzistenci podobnou, jako by se vám srazil koláč,,,lidově řečeno zákalec. Nesmí být vyšší než 1,5cm. A já se přiznám, že se s ní nedělám, i když ji umím, ale ji kupuji bud v obchodě, nebo v pytlíku a dodávám jen jogurt. A dovnitř do těsta se nedává ani kokos ani oříšky, jedině oříšky nebo mandle nahoru na ozdobu. To je pravá basbousa.

 
nellyaishah
3 příspěvky 17.07.14 23:42

Nenahrazujte prosím nic, pokud moučník chcete mít originál. Originál basbousa je velmi hutná, mastná a velmi sladká, žádné podmáslí, ale používá se jogurt 3,5% tuku, jiné tu ani skoro nejsou. Už jsem psala příspěvěk nahoře,,,to co je tady uvedeno, tak to není basbousa. To mě připadá jak u Babicy…když není to, tak dám ono. V ČR nejste zvyklí na takové zákusky a navíc se tam nesustále drží diety, takže proto to tak upravujete, pak ale nemůžete mít originál, ale jen prostě další z nepřeberné řady bezejmenných koláčů.

 
nellyaishah
3 příspěvky 17.07.14 23:36

Nezlobte se, ale vzhledem k tomu, že žiji v Egyptě a tohle je v podstatě každodenně na stole, tak mám připomínku. Chápu, že některé ingredience nahradit nelze, ale semolina např, je k dostání i v ČR, tak proč ji zaměnovat, když chci se dostat k originál receptu. Ale co hlavně…absolutně neexistuje polévání šlehačkou, to by tu opravdu nikdo nejedl. Prostě se nedá nic dělat, musí to být polito sirupem pokud to chci nazývat basbousa. Opravdu nechci být rýpavá, ale pokud chci dělat něco co m být tradiční, tak nemohu zaměnovat ingredience, to už pak není tradiční. Nebo myslíte, že by vám v ČR chutnalo, kdybych vám připravila knedlík, zelí a beraní maso…prostě nejíme vepřový, tak to vyměním,.Asi se shodneme, že byste to nebrali jako tradiční český recept. Já netvrdím, že tento recept bude špatný, ale není to basbousa. Arabské recepty se vyznačují právš tím, že se polévají sirupem. A jen tak pro zajímavośt,,,jak b by asi v tom vedru ten moučník s tou šlehačkou vydržel při životě? :)

 
pegginka13
5 příspěvků 16.06.10 21:45
Re: BASBOUSA

omlouvam se vsem kuchtickam,nahlidla jsem do receptu az po delsi dobe.:-(
urcite davam jen kelimek jogurtu maly,staci i mene oleje a tu slehacku naliji az na dopeceny moucnik po vytazeni z trouby.
jinak ingredience meřím na hrnky nebo kelimky od jogurtu.
original egyptsky moucnik je ze semoliny nebo krupice prelity cukrovym sirupem,ale ja davam prednost teto verzi.zda se mi mene sladka:-)

 
mimikova
84 příspěvků 06.06.08 10:39
Re: BASBOUSA

Mam podobny recept, je to skoro stejne, ten olej je tam ale jen 1/2hrnku. Upeceny a zality slehackou moucnik se potre jeste vanilkovym pudnkem a orechy se davaji mlete nahoru. Vyzkousejte, je to mooooc dobre. Mimi

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Osobně mi přijde recept od jolanky poměrem ingrediencí mnohem lepší, také zalévání gátarem je v arabské kuchyni tradičnější.

 
sowa
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Děkuji všem moc za radu,ještě se chci zeptat gemmy:také jsem přemýšlela,že bych šlehačku nahradila,ale dává se na teplý upečený moučník a co „udělá“ kefír či podmáslí si neumím představit.Ještě se mrknu na recept od Jolanky.

 
jolana
5065 příspěvků 05.06.08 21:30
Re: BASBOUSA

…basbousa je hodne hutna…ten kelimok jogurtu radsej velky si myslim… pegginka tu mozno este ani nenakukla, az kukne tak urcite bude mat radost ze sa dakto zaujima a upresni…pekny vecer..;)

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Gemmo je tu další recept od Jolany, je možno porovnat, jinak další a další recepty se dají najít na Google a to z různých zemí.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Recept na basbousu už tu je od jolanky - http://www.labuznik.com/recipe.php?…. Je sice trochu jiný, ale jolanka aspoň odpovídá:-)

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA - sowo,

je tam hrnek oleje a šlehačka a jen jeden a půl hrnku mouky. Malý jogurt bude až až, i když počítáš s tím, že krupice nabobtná. Asi bych i vypustila šlehačku a nahradila ji stejným množstvím třeba kefíru nebo podmáslí, jinak ten moučník bude dost mastný.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Sowa pegginka je nedobytná, zatím nikomu neodpověděla, tak asi ani neopraví názvy receptů. … tak jak je tu zvykem … nechť … je to naprosto normální u lidiček jejího typu bez vyplnění osobního nastavení … nebo nás třeba i překvapí …

 
sowa
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: BASBOUSA

Pegginko,určitě chuťově zajímavý moučník,který chci zkusit,ale nejsem si jista množstvím jogurtu (velký nebo malý kelímek),prosím Tě upřesni mi to.Děkuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz