Recept Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni..

Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Citrony nakrájet na čtvrtiny až skoro dolů, ale nedokrojit tak, aby dole dílky držely pohromadě. Rozevřít je a napakovat je solí a zase je složit do původního tvaru. Na dno sklenice dát 1 lžíci soli. Citrony opatrně nacpat do sklenice, prokládat je solí a sůl dát do každé prázdné skuliny. Smáčknout citrony dolů, aby pustily šťávu a také, aby se udělalo místo pro další citrony. Zalít minerálkou tak, aby zbylo místo na olej. Nalít tam olej a uzavřít patentní sklenice. Olej pouze uchrání citrony od kontaktu se vzduchem. Nechat stát na chladném, suchém, tmavém místě po dobu 30 dnů před otevřením a použitím. Před použitím odstranit dužinu. TIP: Někdy se vytvoří bílý závoj, ale ten je neškodný, jenom ho opláchněte. Nálev se může použít až 3X během roku. Po otevření sklenice se nemusí dávat do chladničky a vydrží až jeden rok. Naložené citrony se používají hlavně v receptech na Tažin/Tajin.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 21.02.07 vloženo
  • 8081x zobrazeno

Ingredience

  • 5 - 6 BIO citronů
  • 500 g soli, nebo víc
  • 1 celá skořice
  • 10 bobkových listů
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • neperlivá minerálka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Dobrá žena
20 příspěvků 11.11.15 11:36

@michael.linhart

Michaeli, NIKDY neříkejte nikdy. U nás bio citrony neseženu, i kdybych se stavěla na hlavu (a navíc si o „bio“ ovoci a zelenině, zvlášť ze supermarketů, myslím své; znáte tenhle vtip? „Jaký je rozdíl mezi farmářem a bio farmářem? Bio farmář hnojí v noci“). Takže jsem si naložila obyčejné NEbio citrony; chuťově jsou vynikající. A co se týká chemie v nich, tak na ten kousek, který v jídle jeden člověk sní, je to zlomek oproti tomu, kolik toho nadýchá, vypije, atd. Nic se nemá přehánět. Samozřejmě bych jednou ráda žila v ideálním světě, kde si vše vypěstuju bez chemie v bio půdě, zaleju bio vodou (případně na ty rostliny bude padat bio déšť), ale všichni víme, jak to je. Takže radši NEbio naložené citrony, než žádné :)

michael.linhart
31 příspěvků 13.02.10 06:59
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

BABI,

zapomněl jsem na jednu maličkost, že když je dávám do jídla, tak je neoplachuji!

Přečetl sjem si všechny recepty a jeden mě trochu šokoval! NIKDY nepouživejte citrony ošetřené! Můžete je máčet jak dlouho chcete, použité chemické látky ven nedostanete. Dnes již není problém sehnat neošetřené v hypermarketech v oddělení bio! myslím že jsou tam dodávany nějakou fou z Deblína na Moravě!

michael.linhart
31 příspěvků 13.02.10 06:45
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

BABI,
Skořice, bobkový list budiž záleží na regionu či rodinné tradici. Olej a zvláště pak minerálka jsou naprosto zbytečné! Nejdednodušší: Podmínkou je, neošetřené citrony! Nechat přes noc namočené ve studené vodě a druhý den naříznout do kříže z obou stran a vložit se sůl. Naskládat do láhve s přidáním zbytku soli! Důležité je, aby nádoba s citrony byly uloženy v temné a chladné mistosti. Během cca týdne samy vypustí dostatek tekutiny která je překryje. Uzavírám nádobu a necham do použiti. Mám vyzkoušeno, že vydrží bez problému i 3 roky. Má to „nevýhodu“, že z tekutiny je želé, ale tajine-kuře na rozinkách s citrony s troškou toho želé je fantastické! Jo maličkost! nesolit!!!Měl jsem před nedávném kolegu z Fezu a pokud jste znalec marocké kuchyně víte, že Fasi jsou fajšmekři! Dělali se mu boule za ušima!

sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

dakujem za odpovede. asi to nebudem zatial skusat samotne, pockam, kym mi hlavu zkolonizuje nejaky recept, kam to je treba. ale znie to skvele.

Tasma
415 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Trochu mimo mísu -
jsem jedna z těch, co chodí ve středomoří o dovolené na pajtl citrónů :)
Nevezu sice domů plné auto, ale dělám si z nich celý pobyt limonádu a používám do salátů. Ty na slunci dozrálé citrony mají úplně jinou chuť, než ty u nás kupované, nejspíše sklízené v zeleném stavu.
Ještě mám tip pro ty, co se nebojí UV záření a rakoviny kůže . Olejíček pro hezké bronzové opálení - smícháme asi dvě deci olivového oleje se čtvrtinou citronové šťávy. Myslím, že už jsem poslední blázen na světě, který tohle používá :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - goralka,

to je jedna z možností, což znamená, že si člověk naloží auto tamějšíma dobrotama, jako konečný hřeb dovolené ;o) Takový čerstvý bobkový list, fíky, olivy a olej, no a ty citrony…to se vzpomíná ještě dlouho po dovolené…

Přeji Ti příjemnou neděli!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni - Sim,

sůl samozřejmě vytáhne z citronů tekutinu, ale jelikož jsou zavřené ve sklenici nemá kam jít, takže zůstanou vlhké.
Chuť (aspoň těch mých) je kyselo- slano- nahořklá. Samotné mi to moc nechutná, Mick si myslí že to je docela dobré. Každý máme halt chuťové buňky nastavené trochu jinak.
Nemyslím si že je zcela nutné použít citron Mayer. Internet sice říká že je sladší, ale podle mne je taky kyselý jako šťovík.Najdi si jakýkoliv citron s relativně tlustou kůrou.

Viktorko, používám tyto citrony převážně do marocké kuchyně.
Ráda bych popsala chuť, ale jak říká babi, chuť je dosti těžko popsatelná.
Naložit citrony tímto způsobem ale zabere pár minut. Doporučuji vyzkoušet.
U nás je asi nejoblíbenější tato tagine . To je proč jsem dala tento recept na Labužníka. U nás může být totiž jehněčí osmkrát do týdne. Dá se to ale použít třeba i ke kuřeti.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni - sim,

naložené citrony se přidávají po troškách do různých pokrmů a obvykle je napsáno v receptě, kolik máš použít. Jak to chutná? Zajisté i když citrony opláchneš, stále jěště zůstanou slané. Jinak, jak už jsem psala, je to dost nepopsatelná chuť, ale podle mých chuťových buněk dosti lahodná. Kůra ztratí na hořkosti a hodně změkne, takže dostane jinou konzistenci. Nic mi to však nepřipomíná. V pokrmech se chutě citronu mísí se zbytkem ingrediencí a přidávají jenom tu neodmyslitelnou část, která tem jednoduše má být.

Klidně můžeš citrony naložit jem do soli a kdybys viděl, že citony nejsou ponořené, tak přidáš soli a můžeš přidat i citronovou šťávu. Pro mě je to jednodušší dát nahoru olejovou vrstvičku.

Neber mě za slovo, ale některé z těch co kupujeme, vlastně jsou Meyer citrony, nakonec si přečti tento článek ( moc se nesměj, to víš Eurotran ještě není perfektní) CITRON .

Bio citrony jsou dobrá odpověď. Někde jsem však četla, že to množství chemikálií v několika citronech je minimální. To, že jíme olovo v rybách a dýcháme cigaretový kouř milionů Čechů o emisích aut nemluvě…

Přeji Ti příjemně prožitý večer!

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Dovezte si citróny z dovolenky

Ja som dostala od domácej v Chorvátsku z jej záhrady a boli fantastické, chystám sa zásobiť aj tento rok. A nielen citrónmi, ale aj bobkovým listom, figami, olejom a pod.

sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

ahoj
ja mam otazky k veci:

  1. je sa iba supa? ako to vobec chuti, je to vyrazna slano-kysla chut a je sa po troskach, alebo sa to sroti na kila?
  2. esmeralda - ked sa to nalozi len do soli, nedehydruje sa to potom?
  3. kde by som zohnal meyer lemons? (Majerovy cintrony :-) ?? videla si ich aj v CR, Babi?
  4. co teda s chemikaliami v citronoch? Manana tyzden maca, Babi nespomina. niektori srandisti v inych receptoch drhnu pod horucou vodou. asi mam navrh - kupovat na toto citrony v bio obchode. su trochu drahsie ale zasa pripadne lieky na rakovinu tiez nieco stoja
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Babi, ale číslo tvého receptu neříká nic o tom, že v mém receptu se převážně jedná o limetky a že se vše předem máčí týden ve vodě, aby se co nejvíc odstranily postřikové chemikálie.
Pokud ani v tomhle ještě nevidíš rozdíl, tak bych měl o tobě začít pochybovat.

Přesto si užívej pěkných dnů!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - esmeraldo,

vím, že citrony by měly vydržet dlouhou dobu, ale za prvé, já je vždycky spotřebuji a za druhé, se svým doporučením se jenom jistím. Máš pravdu, olej není nutný, pouze vytvoří film, který zabrání kontaktu se vzduchem. Tu uvozovku jsi nemusela přidávat…

Zdraví,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Manana…CITRONY MAKLÁDANÉ V SOLI Z MAROKA ....... podívej na číslo receptu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - viktorko,

jsi moc hodná! Velice dobře jsi vše pochopila…Díky ;o) Jenom na okraj, recept není stejný…

Moře pozdravů,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - Helčo,

přesně tak, většinou jenom slupka a proto se hlavně používají citrony Meyer, které jsou vlastně něco mezi citronem a pomerančem, nebo mandarinkou. Pochází z Číny.

Zdraví,

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Rozumím tomu dobře, že se převážně konzumuje jen ta šlupka?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - viktorko,

naložené citrony jsou vlastně nezbytné do marocké i jiné arabské kuchyně. Používají se při přípravě Tagine/Tažin pokrmů, kuskusu, kuřete i jehněčího a skopového, přípravě salátů, zeleniny, ale také se podávají jako příloha/chuťovka. Nechutnají vůbec hořce a já je zakusuji jenom tak, protože nejsem milovníkem sladkého. Jestli nechceš moc slanou chuť, tak je dobré vyškrábnout dužinu. Jinak si myslím že chuť je nepopsatelná, ale moc dobrá. Zajisté si na něco ještě vzpomenu, až komentář odešlu ;o)

Příjemný den!

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Esme, jakou to ma chut a na co to pouzivas???

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Snad jen poznámka (dofuám že je to ještě povoleno) :
Tyto citrony vydrží nejméně tři roky, neboť to je moje zkušenost. A to nepoužívám olej. Samotná sůl má neuvěřitelné konzervační účinky.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony - viktorko11,

ale vždyť to není ani týden, co jsem vložil věcnou poznámku do babina receptu na Asturský kastrůlek bez jakéhokoliv dalšího komentáře, a hned týž den jsem od ní dostal vyčiněno s jejím bohatým komentářem, tak se prosím nediv, já jen reaguji.

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Manano, jak jiz receno nekolikrat… neni to prvni a ani posledni recept, ktery se tu opakuje. Mne spis fascinuje, jak jsi vzdy rychly a hned to tu mas vyhledane.
Navic tohle neni az tak uplne stejne a nekomu se to bude libit a hodit. A rekla bych, ze Babi spis reaguje na diskusi o tazinu ci jak to je.
Proc nemuzou lidi pridavat vecne komentare k receptu, jestli je to dobre nebo ne? Proc je treba furt nekoho popichovat a nechutit mu chodit na tento web? Je tu prece dost mista pro vsechny.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Arabské v soli naložené citrony pro tamní kuchyni...

Jsou taky tady !
A babi mi zas vynadá, že je recept na Labužníku přeci už od ní!!! :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz