Recept Andělský pokrm, lehký jako pírko (bez žloutků a másla)

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Andělský pokrm, lehký jako pírko (bez žloutků a másla)

Postup

Předehřát troubu na 180°C s mřížkou/roštem ve spodní 1/3 trouby. Do velké mísy dvakrát přesít mouku, 1/2 hrnku cukru, sůl a dát stranou. V malé misce rozmělnit maliny a propasírovat je přes jemné sítko. Potřebuje se 1/4 hrnku (4 lžíce) pyré, dát stranou. Zahodit zrníčka. V naprosto čisté míse našlehat bílky pomocí elektrického šlehače při střední rychlosti na pěnu. Zašlehat dovnitř vanilku a prášek z vinného kamene. Při středně vysoké rychlosti našlehat bílky do měkkých kopečků. Snížit rychlost na středně nízkou a zašlehat dovnitř zbývající 1 hrnek cukru. Našlehat na tuhé kopečky. Přendat do velké nízké mísy. Znovu přesít mouku na bílky a velice lehce ji vložit dovnitř. Opatrně vložit 1/3 bílků do 25cm suché formy a rozdělit polovinu malinového pyré nahoru. Lžicí rozdělit další 1/3 bílků do formy a lehce jej potřít zbytkem pyré. Nahoru dát zbytek bílků. Jednou projet nožem přes bílky ve formě, aby se uvolnily případné bubliny vzduchu. Nemíchat a neuhlazovat kopečky! Péct do světle zlatova, asi 35-45min. Dort musí vyskočit nazpět, když se smáčkne prstem. Jestli se dort barví příliš do tmava, tak nad ním udělat čepici z alobalu. Vyjmout z trouby obrátit a nachat na mřížce úplně vychladnout (asi 1 hodinu). Nejlépe je zavěsit formu (vrch lahve zasunutý do trubičky na formě) na lahev s vodou. Vychladlý dort uvolnit nožem od stran formy a vyklopit jej na servírivací mísu. Dort podávat pocukrovaný, obložený trochou malin, nebo i s malinovou zmrzlinou, která však nemusí být. P.S.: Dort se tradičně peče ve forme s trubičkou uprostřed a s hladkýma, trochu kónickýma stěnama. Tak trochu podobné, jako forma na bábovku, ale bez vlnitých stěn. Forma má nožičky na které se dort obrátí při chladnutí. Ta trubička uprostřed není na okrasu, ale z praktického důvodu. Dort, nebo i bábovka se rychleji pečou i ze středu. Dort se dá upéct ve věncové formě. Chcete-li, tak se podívejte na recept č. 8996 s názvem ¨Andělský pokrm - nadýchaný dort¨, kde je obrázek tradiční formy. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dort je absolutně bez tuku, což je jeho další nebský atribut.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 25.01.03 vloženo
  • 18487x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky (na cukrovinky atd.)
  • 1 1/2 jemného krystalového cukru
  • špetka soli
  • 170g čerstvých, nebo zmaražených malin
  • 12 velkých bílků
  • 1 lžička vinného kamenu v prášku (ztužovače - cream of tartar)
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu, nebo vanilkového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Andělský pokrm, lehký jako pírko (bez žloutků a másla)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ruzo...

máš pravdu, tento dort není ten z nejjednodušších (první pokus se mně také moc nepovedl), zato však když se povede, tak je absolutně božský. Mám ještě jeden recept, který je bez přidání propasírovaných malin, které jsou opravdu jenom na ozdobu. K tomu receptu se budu snažit připsat ty nejdůležitější triky. Mám také obrázky, jak k tomuto receptu, tak k tomu který napíši, takže nejpozději do pondělka budou na Labužníku. Zhrnuto, podstatné je, víc jak jednou přesít mouku, čímž se mouka nadlehčí vzduchem a našlehat bílky tak akorát, ani ne přešlehat (částečně by splaskly), ani ne nedošlehat (nebylo by v nich dostatečně zašlehaného vzduchu). Glama má pochopitelně pravdu s tím přidáním soli, nebo octa, jako ztužovače. Rozo, děkuji Ti za vyzkoušení receptu, který se Ti příště zajisté podaří. S pozdravem,

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Ztužovač bílků

Zkuste ztužit bílky přidáním špetky soli, nebo pár kapek octa

Labužník ruza02
12 příspěvků 24.04.03 16:15
Maliny jako dekorace rezu

Prvni pokus je hotov. A ted bude treba chytat mouchy.
Predne jsem se snazila dat dovnitr zbytecne mnoho pyre. Pyre vsak ma zrejme jenom vytvorit pohlednou kresbu v kazdem rezu , avsak neni to zadna napln. Mista s vetsim mnozstvim pyre jsou po upeceni duta.
Dale jsem zrejme dort moc upekla. Ne ze by byl cerny, ale i vydatna zlatava barva, zrejme zpusobila ponekud vetsi houzevnatost. Kdyz byl dort uplne cerstvy byl opravdu lehky, ale jiz za nekolik hodin lehkost ztracel. Mozna ze je chyba nekde jinde, treba celkove hustote hmoty pred pecenim, spatnem naslehani snehu… Rozhodne to jeste jednou zkusim.
pozn.:pouzila jsem vinny kamen

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Livo...

vinný kámen, také kyselý vinan draselný, je bílý prášek získaný z usazeného vinného kamene uvnitř vinných beček při fermentaci vína (vinný kámen se napřed čistí). Je částí některých prášků do pečiva společně s jedlou sodou a kukuřičnou moučkou. Není cítit a má nakyslou chuť. Chemický vzoreček je KHC4H4O6. V cukrářství se používá při šlehání bílků, které hodně nabydou a zůstanou tuhé. Proto se používá při pečení pěnového pečiva, pusinek a andělských dortů, jako je tento. Reference na českém webu je pod ¨Dadalova kuchařka - Kuchařský lexikon¨. Chceš-li dort opravdu zkusit, tak ty bílky našlehej v měděné míse, nebo normální, ale do tuha!, přesto však je nepřešlehej. Po upečení si formu s dortem zavěs vzhůru nohama (víc důležité, než vinný kámen!) nějak tak, aby upečené těsto neleželo na žádné ploše, protože se ještě do vychladnutí ¨vytahuje¨ (předpokládajíc, že nemáš, tak jako já, originální formu která má nožičky). Podívej se na webu na nějaké stránky s kořením, možná je ztužovač na bílky k dostání. Dort se však dá upéct bez něho. Nevím, jak bych jinak pomohla. Ahoj!

Labužník Liva02
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Vinný kámen?

co je to ten vinný kámen /cream of tartar?/
chtěl bych ten recept vyzkoušet

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz