Recept Americký jablečný desert z 19tého století - Apple Pandowdy

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Americký jablečný desert z 19tého století - Apple Pandowdy

Postup

V robotě s noži smíchat mouku, sůl a 4 lžíce másla na drobenku. Přidat dalších 6 lžic másla a přikapat ledové vody. Nepřepracovat, zůsranou ještě kousky másla velké jako hrášek.(nebo pracovat pomocí prstů). Vyklopit těsto na kus mikrotenového filmu, splácnout ho na placku, roztahovat ho k okrajům na obdélník velikosti 20 cm. Nadzdvihnout 1/3 těsta a přeložit ji ke středu a pak na druhé straně taktéž 1/3 těsta přeložit ke středu tak jako obálku a přeložené strany přitlačit. Zabalit těsto a uložit ho na 60 minut do chladničky. Vyndat těsto a vyválet ho na trochu pomoučeném vále na 6-7mm. Pomocí ostrého nože nakrájet těsto od ruky na 6 cm čtverečky a poskládat je na plech vyložený pečícím papírem. Vložit plech na 30 minut do chladničky. Předehřát troubu na 220°C. Oloupat jablka, nakrájet je na 1/4 a vyjmout jadřince. Čtvrtiny jablek nakrájet na 1 1/2 cm kostky. Smíchat jablka, citron, hnědý cukr, skořici, zázvor, oříšek, muškátový květ, hřebíček a mošt a dobře vše promíchat. Tuto směs vložit na kulatou zapékací misku tak 25 cm v průměru a asi 6 cm hlubokou. Na povrch rozdrobit zbývající 2 lžíce másla. Ztuhlé těsto z chladničky rozložit na povrch jablek jako záplaty (cikcak) tak, aby jablka sem tam vykukovala. Rychle štětcem a ledovou vodou potřít povrch těsta a posypat ho cukrem. Pandowdy péct tak dlouho až šťáva z jablek začne bublat a těsto se začne barvit do zlatova, což potrvá tak 30 minut. Vyndat Pandowdy z trouby a postavit na ohnivzdornou podložku. Pomocí kovové obracečky stisknout těsto tak, aby se trchu ponořilo pod jablka a jejich šťávu. Vrátit vše do trouby a péct dalších asi 20 minut, až vše bublá nad těstem a těsto se stane lístkovým, raději než promáčeným. Vyjmout Pandowdy z trouby a nechat stát alespoň 30 minut zchladnout před podáváním. TIP: Vyborné s vanilkovou zmrzlinou, nebo jinou podle chuti.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 12.12.06 vloženo
  • 7396x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek=250 ml
  • 1 hrnek mouky (1:1 hladká a polohrubá) + víc na posypání válu
  • 12 lžic studeného másla (180 g) nakrájeného na malé kousky
  • 3 lžíce ledové vody
  • 2 kg nakyslých, pevných jablek (jako Granny Smith)
  • šťáva z jednoho citronu (2 lžíce)
  • 3/4 hrnku natlačeného hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • špetka mletého hřebíčku
  • 125 ml jablečného moštu
  • 1 1/2 lžic cukru krupice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Americký jablečný desert z 19tého století - Apple Pandowdy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz