Recept Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk Pra

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Našlehat máslo s cukrem do světla a lehka. Zašlehat tam med. Potom žloutky jeden po druhém a po každém přidání směs dobře našlehat. Dovnitř zamíchat přesitou mouku se sodou, práškem do pečiva a solí. Zamíchat a přidat pomerančovou kůru a smetanu. Našlehat, až je směs hladká. Potom přidat skořici, oříšek, rybíz, nebo hroziny, ořechy a datle. Našlehat bílky do pevných kopečků a lehce je vložit do těsta. Předehřát troubu na 150°C. Vymastit bábovkovou formu. Nalít tam těsto a nahoře ho uhladit. Péct asi 1 hodinu a 15 minut do té doby, než zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá. Vyjmout z trouby a nechat zchladnout. Potom vyjmout z formy. Zabalit do alobalu a při pokojové teplotě nechat uležet po 2 dny, kdy se všechny chutě pěkně prolnou. P.S. Slavný ukrajinský ¨myod¨propůjčuje své jméno této výborné bábovce s datlemi a ořechy, která je místní specialitou. Pouliční prodavači v ulicích Kieva na svých vratkých stáncích prodávají Medivnyk na gramy. V létě jsou stánky obklopeny roji včel přilákanými těžkou vůní medu. Avšak prodvači jsou tak zběhlí v prodeji svých lahodných Medivnyků, že nikdy neskončí se včelím štípnutím ;o)

Recept je z kategorií: Bábovky

Nahlásit recept

  • 13.02.06 vloženo
  • 16071x zobrazeno

Ingredience

  • 8 lžic másla
  • 1 hrnek tmavě hnědého cukru
  • 1 hrnek tmavého medu, nejlépe pohankového
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 1 1/2 hrnku mouky
  • 2 lžičky sody na pečení
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho nevoskovaného pomeranče
  • 250 ml kyselé smetany
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky nastrouhaného oříšku
  • 8 lžic sušeného rybízu, nebo malých hrozinek
  • 130 g posekaných vlašských ořechů
  • 80 g posekaných vypeckovaných datlí
  • 1 hrnek = 250 ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk

janahop
1 příspěvek 25.6.10 05:28
Re: Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk (PRA).

diky moc za skvely medovnik…Moooc chutnal nasi ceske i skotske rodine.

nudle
137 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk (PRA).

ahoj babi,
tak medovnik mi vytekl do trouby.nevim co jsem popletla. ale jinak chutna skvele.
bude se opakovat

Radinka
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk (PRA).

Je naprosto UZASNY!!!!

jen je trosku obtizne odhadnout 8 lzic masla ;-))

kadli1aj
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Absolutně starodávný ukrajinský Medovník/Medivnyk (PRA).

Ahoj Babi,
zní to moc dobře, brzy to vyzkouším…Rozumí se 1/2 lžičky nastrouhaného oříšku- oříšek muškátový a moukou- mouka polohrubá? Díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz