Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Recepty s želatinou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Želatina a víno
Želatina je lehce stravitelná bílkovina, která se vyrábí z hovězí nebo vepřové kůže či kostí. Obsahuje celou řadu proteinů, které jsou stavebním látkou pro výstavbu kolagenu. Kromě tryptofanu obsahuje želatina všechny esenciální aminokyseliny. V potravinářském průmyslu se používají želatinové hydrolyzáty, plátková želatina i instantní želatina, která se vyvařením mění na glutin.
Želatinu nejčastěji koupíme v sáčku nebo plátcích, které se rozpouští v kontaktu s vodou. Je k dostání v běžných obchodech s potravinami. Postupy výroby jsou zjednodušeny moderní technologií natolik, že díky nim máme dnes na trhu opravdu nezávadné želatiny absolutní čistoty. Při výběru sledujte nápisy na obalu a složení.
V kuchyni se želatina uplatňuje zejména jako surovina, která se dále zapracovává do dalších pokrmů. Želatina na bázi želé je na přípravu pokrmů nejjednodušší. Pracuje se s ní ve slané i sladké kuchyni, kde tvoří zlatý standard v rosolovitých sulcech, aspicích se šunkou a masem. Masová nebo vaječná tlačenka je výborný staročeský recept. Z cukrovinek to jsou především želé bonbony a karamely, netradičně potom i pana cotta s podmáslím. Působí i proti ledovým hrudkám ve zmrzlinách a slouží jako zahušťovadlo a současně i stabilizátor v mléčných výrobcích.
Připravenou rozpuštěnou želatinu spotřebujte do několika hodin. Skladuje se pouze želatina neuvařená, které vyhovuje sucho při pokojové teplotě.
Želatina je ke koupi celoročně.
Pomocí želatiny se víno zbavuje nečistot. Používá se k čiření vín.