Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Základní suroviny ».
Recepty s solí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
NaCl, chlorid sodný, to vše nepředstavuje nic jiného než sůl samotnou. Jedná se o minerál složený z průhledných krystalků. Těží se od hluboké historie, kdy opravdu byla „nad zlato“. Získává se odpařováním mořské či jiné slané vody. Sůl poté projde ještě chemickou úpravou a putuje do našich domácností. Proces výroby si můžeme vyzkoušet doma sami, kdy sůl zalijeme vodou a pak necháme na suchém a teplém místě vykrystalizovat. Slaná koupel pomůže zbavit se nachlazení stejně tak jako inhalování jejích par. Prokrvuje, zbavuje odumřelé kůže, uvolňuje svaly a klouby. V kosmetice se používá na obklady, do koupelí a k čištění pleti. Pomáhá odstraňovat skvrny, konzervovat potraviny aj. Mísa s vodou, kde se rozpustila sůl, zbaví náš dům zápachu a pomáhá při odmrazení ledničky.
Kuchyňskou sůl s jodem koupíme naprosto v každém obchodě s potravinami. Není vhodné kupovat sůl v pytlících, ani krabičkách, ale raději si připlatit za plastový, pevný, uzavíratelný obal.
Sůl se hodí naprosto do všech pokrmů slané kuchyně – masových, zeleninových, luštěninových, vaječných, do těstovin, rýže, houbových pokrmů, ale i do kvásku a sladkých těst atd. Na konzumaci velkého množství soli si musí dávat pozor lidé s obezitou, vysokým krevním tlakem apod.
Sůl musíme chránit hlavně před vodou a vlhkostí, to je důvod, proč se do
slánek hází zrnka rýže, která natáhnou případnou tekutinu do sebe.