Recepty - sádlo

Recepty s sádlem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sádlo je živočišný tuk, který je nedílnou součástí české kuchyně. Tradiční surovina se nezískává pouze z prasat. Pochutnat si můžete i na husím a kachním sádle, která se v gastronomii (podobně jako vepřové sádlo) využívají k vaření, smažení i ve studené kuchyni. Nejčastějším způsobem výroby sádla je škvaření, které oproti módnímu tavení obsahuje méně vody, a je tak výraznější na chuť.

Ačkoliv na něj šéfkuchaři nedají dopustit, popularita sádla v běžné kuchyni je v posledních letech na ústupu. Vystřídaly jej alternativy s nižším obsahem cholesterolu. Přestože je sádlo vysoce kalorické a je složeno z 99 % z tuků, v omezené míře a s dostatečným pohybem není v jídelníčku nijak na škodu. Sádlo se používá i v kosmetice a na hojení jizev.

 Rady při nákupu

Při výběru se vyhněte sádlům, která jsou našedlá a zapáchají.

 Využití v kuchyni

Nejčastěji se sádlo využívá k vaření a smažení. Kostkou sádla se snadno vymazávají pečící nádoby, na které pak pokrm nepřilne. V minulosti se sádlo využívalo i k zadělávání buchet a na vánoční cukroví známé jako „sádlovky“. K českým tradicím neodmyslitelně patří chléb se solí pomazaný vepřovým sádlem. Připravují se z něj samozřejmě tradiční české škvarky.

 Skladování

Doporučuje se vyhýbat se vysokým teplotám. Sádlo uchovávejte v suchu a přiměřeném chladu.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz