Recepty - sádlo

Recepty s sádlem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Sádlo je živočišný tuk, který je nedílnou součástí české kuchyně. Tradiční surovina se nezískává pouze z prasat. Pochutnat si můžete i na husím a kachním sádle, která se v gastronomii (podobně jako vepřové sádlo) využívají k vaření, smažení i ve studené kuchyni. Nejčastějším způsobem výroby sádla je škvaření, které oproti módnímu tavení obsahuje méně vody, a je tak výraznější na chuť.

Ačkoliv na něj šéfkuchaři nedají dopustit, popularita sádla v běžné kuchyni je v posledních letech na ústupu. Vystřídaly jej alternativy s nižším obsahem cholesterolu. Přestože je sádlo vysoce kalorické a je složeno z 99 % z tuků, v omezené míře a s dostatečným pohybem není v jídelníčku nijak na škodu. Sádlo se používá i v kosmetice a na hojení jizev.

 Rady při nákupu

Při výběru se vyhněte sádlům, která jsou našedlá a zapáchají.

 Využití v kuchyni

Nejčastěji se sádlo využívá k vaření a smažení. Kostkou sádla se snadno vymazávají pečící nádoby, na které pak pokrm nepřilne. V minulosti se sádlo využívalo i k zadělávání buchet a na vánoční cukroví známé jako „sádlovky“. K českým tradicím neodmyslitelně patří chléb se solí pomazaný vepřovým sádlem. Připravují se z něj samozřejmě tradiční české škvarky.

 Skladování

Doporučuje se vyhýbat se vysokým teplotám. Sádlo uchovávejte v suchu a přiměřeném chladu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz