Recepty - rajče

Více z Zelenina ».

Rajče

Rajče známe také jako: Rajské jablko

Recepty s rajčetem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Rajčata patří stejně jako papriky mezi lilkovitou zeleninu. Mají červené (některé odrůdy i žluté nebo oranžové) plody, většinou kulatého tvaru. Některé odrůdy mohou být i oválného nebo hruškového tvaru a mohou mít různé velkosti. Plody mají sladkokyselou chuť a typickou vůni, která se line nejen z plodů, ale i z celých rostlin. Rajčata jsou zdravá a dobře stravitelná, obsahují velké množství vody a hodně vitamínů A, B, C.

 Rady při nákupu

Rajčata se mohou nakupovat vážená (jednotlivé kusy nebo na větvičce) nebo balená. Balená bývají v síťce nebo v plastikových průhledných krabičkách. Při nákupu rajčat (v supermarketu, potravinách, prodejně ovoce – zeleniny, na trhu, u zahradníka, u velkopěstitele) je vždy třeba dbát na to, aby byla čistá, zralá, bez tmavých skvrn u řapíků, nebyla seschlá, nahnilá ani popraskaná nebo jinak poškozená. Pod slabou tuhou slupkou by měla mít tuhou šťavnatou dužinu s velkým množstvím semínek a pravidelné vybarvení.

 Využití v kuchyni

Rajčata je vzhledem k jejich biologické hodnotě vhodné konzumovat v čerstvém stavu. V tom se využívají i ve studené kuchyni (saláty, studené mísy, chlebíčky, jednohubky, jako obloha k teplým pokrmům) nebo z nich připravují teplá jídla, dávají se do omáček, do polévek, ke zdobení pizzy, do těstovin, do dalších pokrmů italské, řecké a čínské kuchyně atd. U nás oblíbeným pokrmem z rajčat a paprik je lečo. Rajčata jsou základní ingrediencí pro výrobu rajského protlaku, rajské šťávy, kečupu, čatní (chutney), salsy, leča (sterilizovaného i mraženého). Lahůdkou studené kuchyně jsou sušená rajčata, která se často uchovávají naložená v oleji.

 Skladování

Skladují se stejně jako ostatní zelenina v chladných a suchých skladech pokud možno po co nejkratší dobu. Musí se poměrně často prohlížet a likvidovat nakažené kusy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz