Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Rajče známe také jako: Rajské jablko
Recepty s rajčetem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Rajčata patří stejně jako papriky mezi lilkovitou zeleninu. Mají červené (některé odrůdy i žluté nebo oranžové) plody, většinou kulatého tvaru. Některé odrůdy mohou být i oválného nebo hruškového tvaru a mohou mít různé velkosti. Plody mají sladkokyselou chuť a typickou vůni, která se line nejen z plodů, ale i z celých rostlin. Rajčata jsou zdravá a dobře stravitelná, obsahují velké množství vody a hodně vitamínů A, B, C.
Rajčata se mohou nakupovat vážená (jednotlivé kusy nebo na větvičce) nebo balená. Balená bývají v síťce nebo v plastikových průhledných krabičkách. Při nákupu rajčat (v supermarketu, potravinách, prodejně ovoce – zeleniny, na trhu, u zahradníka, u velkopěstitele) je vždy třeba dbát na to, aby byla čistá, zralá, bez tmavých skvrn u řapíků, nebyla seschlá, nahnilá ani popraskaná nebo jinak poškozená. Pod slabou tuhou slupkou by měla mít tuhou šťavnatou dužinu s velkým množstvím semínek a pravidelné vybarvení.
Rajčata je vzhledem k jejich biologické hodnotě vhodné konzumovat v čerstvém stavu. V tom se využívají i ve studené kuchyni (saláty, studené mísy, chlebíčky, jednohubky, jako obloha k teplým pokrmům) nebo z nich připravují teplá jídla, dávají se do omáček, do polévek, ke zdobení pizzy, do těstovin, do dalších pokrmů italské, řecké a čínské kuchyně atd. U nás oblíbeným pokrmem z rajčat a paprik je lečo. Rajčata jsou základní ingrediencí pro výrobu rajského protlaku, rajské šťávy, kečupu, čatní (chutney), salsy, leča (sterilizovaného i mraženého). Lahůdkou studené kuchyně jsou sušená rajčata, která se často uchovávají naložená v oleji.
Skladují se stejně jako ostatní zelenina v chladných a suchých skladech pokud možno po co nejkratší dobu. Musí se poměrně často prohlížet a likvidovat nakažené kusy.