Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Mlsny_Honzik Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Výborný domácí kečup z čerstvých, voňavých ingrediencí, který vám bude opravdu chutnat!
(Podle Jamieho Olivera)
Po vyzkoušení už nebudete kečup nikdy kupovat ;o) Cibule nasekáme nadrobno a smažíme asi 15 minut. Mezitím si rozdrtíme v hmoždíři fenykl, koriandr a hřebíček, nasekáme zázvor, oloupeme a připravíme (přimáčkneme ke stolu dlaní) česnek, nasekáme chilli papričky (mnžství a sílu podle chuti) pepř a sůl. Vše vhodíme do cibulky usmažené dohněda a krátce prohřejeme, až to zavoní. Přidáme rajčata nasekaná na větší kousky (já neloupu, nakonci stejně pasírujeme) a konzervu sterilovaných rajčat, dále vmícháme pouze nať ze svazku bazalky (lístky přidáme těsně před koncem), pak přidáme cukr a vinný ocet. Asi 40 minut provaříme a přihodíme nasekané listy bazalky, která nám kečup nádherně provoní! Celý obsah hrnce rozmixujeme a propasírujeme do mísy. Pokud chceme kečup uložit na delší dobu než asi 1-2 týdny v lednici, můžeme ho snadno "zavařit" tak, že omyté sklenice a víčka ohřejeme v troubě asi na 100°C, vyndáme a naplníme kečupem až po okraj. Uzavřeme a dáme vychladit. Takhle mi vydržel v lednici přes měsíc, déle nikdy dávka u nás nevydržela :-) Dá se samozřejmně přiostřit nebo přisladit, vše záleží na konkrétních chutích každého. Dobrou chuť !
Recept je z kategorií: Dipy Omáčky k masům Omáčky na těstoviny Omáčky studené Omáčky zeleninové Studené omáčky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
30.9.16 09:45
Vytvořeno. Chuťově to nevypadá špatně. Neměl jsem chilli papričku,
tak jsem dal zarovnanou lžičku cayenského pepře. Zavařil jsem do skleniček
a uvidíme, co to udělá za měsíc.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Výborný domácí kečup
Vy to řešíte jako problematiku eutanázie. Kdo má chuť, ať si ho uvaří kdo ne ať nevaří, nebo uvaří v červenci či srpnu, vždyť tu stále bude, tak o co jde?
Tenhle server jsem tři roky vnímal jako zdroj informací a receptů bez ohledu na roční dobu…
PS: Lesní ovoce, třešně, kompot, porost zatracovaného bobra?
Wolfgu, neeeeeeee…podlehnout lenoře …
584 příspěvků 8.1.12 16:05
Podlehnout kečupu, Glamo??
Ivo…jak sladké je někdy podlehnout…co?

no tak je to vyřešeno…

V záložní lednici jsem objevila zastrčená keříčková rajčata, která jsou trochu unavená a už ne tak pevná, jak by měla na salát být. Bude z nich vzorek tohoto kečupu. Ale ne dnes, dnes mne zachvátila lenora.
Jejda, omlouvám se, že jsem spustila debatu o sezonních surovinách. To není o žádném desateru nebo o módních trendech, aspoň pro mne. Kachnu nebo svíčkovou ze mne v období konec dubna až konec října nikdo nevymámí, stejně tak v opačném období salát z rajčat a okurek, třeba. Ne z filosofických důvodů, prostě na to není chuť. Tak se ještě jednou omlouvám, navíc tohle je velmi lákavý recept, který rozhodně vyzkouším
(Jo, vyjímka je poštědrovečerní vyprošťovák - trochu cherry rajčátek a kupa petrželky, oliváč, balsamico. )
Ale tady nejde o velkovyrobu kecupu, jak je z mnozstvi patrno, ale ze to chceme s Ivou vyzkouset (ja urcite). Samozrejme, ze velka mnozstvi se delaji z prebytku v lete! Ale ja zahradku nemam, tak je mi to vlastne jedno. V lete stejne zavaruju jen z toho, co nekomu prebyde z prebytku a podaruje wydru
kerickovy rajcata neeee, ale velky a fakt lepsi, nez mnoha letni. A 1kg si jeste za 40,– kc dovolit muzu.
No uvidime, podelim se o dojmy i chute .
Wydro..mně přijde těch rajčat prostě škoda..

Ano, dají se koupit dobrá rajčata, jiná se ani nenamáhám kupovat, to je radši nekoupím..ale dobrá = drahá..např. datlová, drobná větvičková cherry, apod. Pak si je dám raději syrová, v salátu apod. (předpokládám, že z těch umělohmotných to dělat nebudeš.
Mám nějak zažito, že kečup se dělá, když je v sezóně přebytek rajčat a je potřeba je zužitkovat..
V zimě, z drahých lahůdkových mi to přijde prostě nesmyslné.. Stejné, jako ten kompot nebo džem..
To bych si raději recept schovala a vytáhla v srpnu… Ale..fakt ti nebráním..
Zebulon, bazalku mam denne cerstvou od spoluobcanu z Asie. Maji na kazdem rohu ! A i kdyz je zima, voniiiii !
Tech rajcat smichanych se steril je tam par, ja taky nevim, co silej vsichni.
Toho cukru je na me moc, mozna nedam ani trochu. Bude to spis protlak, ale verim, ze vyborny. Resp omacka !? Cim vic reci o rajcatech, tim vic se na to tesim. Vid Ivo?
Mně se ten recept líbí a kdybych ráda dělala věci do zásoby, hned bych se do toho dala. A co se týče rajčat - stejně se tu čerstvá míchají se sterilovanými, je tam spousta koření (větší problém, než rajčata bude ta čerstvá bazalka), dvacet deka cukru, tak co blázníte? Jako byste najednou všichni byli eko bio srostlí s přírodou :- ).
Kam svet speje, to se nedozvim ani ja, ani ty, ale presto si koupim rajcata na kecup abych ho vyzkousela, kdyz budu chtit. Nikde neni psany, ze ho budu delat litry (protoze tyrajcata jsou moc drahy). A ze maji v trznici rajcata dobry (nektery) to podepisu, protoze se bez salatu neobejdu a kupuju je v zime i v lete kazdy tyden. A jestli mi chces glamo tvrdit, ze v lete jsou vsechna rajcata sladka a dobra, tak tak ja opacim, ze mnoha jsou stejne bez chuti jako tahle v zimne (nevim odkud, nepatram). Vyhledavam v kazde rocni dobe pouze dobra rajcata (okurky i jahody) a docela se mi to dari. Tresne nekupuju ani v lete, jejich cena odpovida pozlacenym a zlato ja rada nemam.
Otazka, glamo. Ty bys ten kecup nejedla, nebo ti to prijde pouze zhuverile? A dobra rajcata bys taky ted nejedla?
No…vy mě trošku děsíte… v lednu kupovat rajčata na kečup..?


Tak to ještě přikupte nějaké jahody na marmeládu a pár kilo třešní na na kompot..
Kam ten svět spěje…?
584 příspěvků 8.1.12 11:38
Nemyslete, že jsem objevil nový, dechberoucí postup pěstování rajčat. Jen jsem se o ně loni nějak nestaral. Vodu dostaly jednou týdně, když mě trklo, jinak byly vystaveny skleníkové výhni, vpravdě kovářské. Výsledkem byly menší plody s výjimečně ostrou chutí. Z takových si dovedu kečup představit. Kdo podobné sežene v pražském obchodě, ať dá vědět. Osobně vyhledám Marušku Rettigovou, aby se s ní mohl vyfotit.
P.S. skoro bych řekl, že kdosi netuší, jak co má chutnat. Jestli to nebude jako s vizáží přírodního porostu zatracovaného bobra
Hihi, wydra,
pýýýšu:
Je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin…
Dodávám:
Pro normální je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin… …aniž by to po nich desatero vyžadovalo
V desateru se nic takovyho po mne nechce, tak jakypak cteni, natoz pak citeni!
Casino dela a zije vzdy pouze podle toho, co je prirozene a normalni - bomba!
Ivo, udelame si kecup a schvalne kdo pozna, ze je to z rajcat koupenych v lednu
Eja,
, kdo chce ať hodí kamenem…
Jaksi mi přijde proti přírodě, kupovat v zimě ČERSTVÉ jahody (nemyslím
mražené), když už je Maruša nedovlíkne z lesa 
také to tak cítím, a ctím
Sice zrovínka včéééra jsem zhřešil a do zeleninové polévky přihodil kedlubnu
Je přirozené a normální vařit ze sezonních surovin…
Jak kečup vlastně vůbec nepoužívám při vaření, tak tenhle asi zkusím, v létě…voní mi z klávesnice..
Ano, jsme jistě ve 21. století, ale moc nechápu souvislost se sladkými voňavými rajčaty v našich zeměpisných šířkách v lednu… teď je snad doba kořenové zeleniny, kapusty a kapustiček, už ne úplně čerstvého zelí. Jo, přiznávám, mám v lednici pytlík polníčku, ale v troubě se peče červená řepa, na plotně se vaří brambory, zítra popustím uzdu fantazii, přivařím vajíčka, přidám trochu nastrouhané mrkve a zeleného z pórku a spáchám salátek jako přílohu k minutce z krůtích prsíček.
Kupř lečo v lednu považuji za něco zcela nepředstavitelného…
Ano, ano v 21. století již není problém sehnat dobrá a čerstvá rajčata i v lednu
Holešovické tržiště mohu jen doporučit.
Az prijedes do Phy, zajdi (nebo pujdu s tebou) do holesovicke trznice. Dalo by se rict, ze vzdycky mam dost dobry rajcata. Sladky a chutny. Zadne sklo. Pravda, 40,– Kc kilo.
tak tohle zkusím. Raději koupím sterilovaná rajčata než chemický kečup. Jen nevím, jestli se výrobek teď v lednu nezkazí těmi čerstvými rajčaty, co prodávají v obchodech.
Dej pokoj, Wolfe, furt mi lezou kolem chaty na Lysou horu. Kdyby jen to, ještě po mě řvou: „Dej sem ženicha dědku“.
Reces spis se mi líbí - jen to koření bych asi umlel. Já na to používám tříštivý mlýnek na kávu zn. Eta, zakoupen byl v sedmdesátých letech minulého věku, ale na mletí koření výtečný pomocník.
584 příspěvků 5.1.12 21:21
jeden chce rajčata ze zahrádky, druhá čerstvé lesní plody. Mařeno, ber košík a hybaj do lesa, vece Leden