Recepty - řapíkatý celer
Více z Zelenina ».

Recepty s řapíkatým celerem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Celer a víno
U této zeleniny, kterou hojně využívá středomořská kuchyně, se zpracovávají řapíky žebrovitého tvaru. Řapíky se odlomí, očistí od listů a oloupe se vláknitý obal. Krájí se na malé proužky, které mají díky středově prohnutému tvaru řapíků tvar malých podkůvek. V léčitelství se používá při problémech s vylučováním, trávením a také pro léčbu stresu. Díky minimu kalorií jsou vhodné pro dietní recepty.
Rady při nákupu
Seženete ho obchodech s ovocem a zeleninou a na trzích. Vybírejte čerstvý celer, který nemá zvadlé listy. Ideálně by měl mít tlusté řapíky, o délce kolem 30 cm. Dejte pozor, ať ho nezaměníte za bulvový celer. Bulva řapíkatého celeru nepoužívá.
Využití v kuchyni
Řapíky celeru se používají na tvorbu pomazánek, předkrmů, polévek, salátů, ale i jako příloha hlavních jídel. Do polévek a pomazánek se nakrájí na jemno, neobejde se do něj také pravé boloňské ragú. Řapíky se podávají syrové, uvařené nebo ugrilované. Velmi dobře chutnají se všemi druhy masa, včetně mořských plodů.
Skladování
Celer nechte v lednici, kde při teplotě do 5°C vydrží nejdéle týden. Skladováním ztrácí chuť, proto je potřeba ho zabalit do igelitového sáčku nebo do papíru. Pokud se usuší, lze ho skladovat v uzavřené sklenici po celý rok.
Sezóna
Řapíkatý celer je dostupný čerstvý během letní sezóny. Díky dovozu je však k dispozici téměř celý rok.
Celer a víno
Řapíkatý celer se používá k vínu jen v kombinaci s masem, u kterého zvýrazní chuť. Tyčinky z řapíků se s velkou oblibou používají jako míchátka k nápojům.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz