Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Luštěniny a přílohy ».
Papardelle známe také jako: pappardelle
Původ papardellí: ItálieRecepty s papardellemi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Papardelle a víno
Papardelle jsou italské těstoviny, které mají podobu nudlí širokých zhruba 2-3 cm. V prodeji jsou obvykle v sušeném stavu stočené do klubíček. Jejich obdobou jsou toskánské fettuccine. V Itálii jsou papardelle velice populární a například v provincii Emilia-Romagna jsou pořádány festivaly věnované právě těmto těstovinám.
V běžných supermarketech a ve specializovaných obchodech s těstovinami, jsou papardelle k dostání ve dvou typech - s rovným, nebo vroubkovaným okrajem. Tak jako u jiných těstovin, tak i zde je dobré sledovat lhůtu, do kdy je třeba je spotřebovat.
Používají se jako hlavní chod v kombinaci s bohatými omáčkami. Ideální kombinací je směs zeleniny, masa a hub. Jsou velmi syté, ale nelepí se a lze je servírovat k obědu i k večeři. Mohou sloužit i jako náhrada špaget. Zatímco vegetariánům skvěle zachutná recept na pappardelle s houbami a estragonem, milovníci masa ocení pappardelle s kuřecími játry.
V obchodech je dostaneme obvykle v uzavřeném igelitovém obalu. Doma je skladujeme v chladu a suchu. Pokud balení otevřeme, je dobré zbytek obsahu skladovat v neprodyšně uzavřené nádobě.
Papardelle doplňte vínem. Volte podle toho, na jaký způsob jsme papardelle připravili. K masu se hodí červené, k zelenině a sýrovým omáčkám suché bílé.