Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ovoce ».
Recepty s mangem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mango je exotické ovoce, které se u nás více rozšířilo až v posledních deseti letech. Původně pochází z Asie. Jde o nasládlé zeleno-červené plody Mangovníku s oranžovou dužninou. Obsahují značné množství cukru, diabetici by měli jeho konzumaci omezit na minimum. V kosmetice se výtažky z manga přidávají do tělových mlék, šamponů, masek, peelingů a krémů.
Příliš tvrdé plody nám mohou doma dozrát při pokojové teplotě. Jakmile
na omak změknou, můžeme je začít konzumovat. Pozornost při nákupu bychom
měli věnovat černým tečkám či známkám hniloby. K dostání je též
mango sušené, které se také přidává do směsí sušeného ovoce a je
velmi sladké.
Před použitím mango oloupeme a odstraníme pecku. Takto upravené zpracováváme do pěn, krémů, moučníků, mangového čatní, salátů, k drůbeži, rybám, sýrům, sušené uzenině. Lahůdkou je Mango flambované . Lze ho nakládat do sladkých nálevů. Mango je oblíbenou příchutí bonbonů, nanuků, lízátek, žvýkaček, čajů a zmrzlin. Nejvíce se objevuje při přípravě pokrmů v Indii a Karibiku.
Plody skladujeme na suchém, chladném místě nebo v chladničce. Sušené plátky uchováváme při teplotě do 20 °C.