Recepty - mandle

Recepty s mandlemi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mandle rostou na stromě - mandloni, která dorůstá výšky až 7 metrů. Mandloň pochází z Asie, jedná se o teplomilnou rostlinu a v Evropě se tak pěstuje především ve Středomoří. Jedná se o skořápkové ovoce typického tvaru. Vlastní mandle jsou tedy semena, která jsou chráněna tvrdou skořápkou. Rozlišujeme mandle sladké a hořké. Hořké se používají jen na ochucování v malém množství, protože mohou obsahovat jed. Mandle mají velké množství tuků, vlákniny, minerálních látek (hořčík, draslík, železo, zinek), z vitamínů hlavně kyselinu listovou, menší množství cukrů a bílkovin. Mandle pomáhají při kožních a nervových problémech, podporují lepší pružnost a lesk vlasů, pevné nehty jsou prevencí proti rakovině.

 Rady při nákupu

Mandle se dají koupit v prodejnách potravin, ovoce a zeleniny a v supermarketech běžně po celý rok. K dostání jsou loupané i neloupané, někdy i mleté, sekané nebo jako mandlové lupínky. Zvláštním druhem jsou solené pražené mandličky nebo mandle v čokoládě, v jogurtu, ve skořici, v cukru, v griliáši, případně v dalších polevách. Většinou jsou balené v celofánových sáčcích, někdy se nabízejí i vážené nebo v různých dárkových baleních. Při nákupu je třeba dát pozor zejména na dobu trvanlivosti, (aby nebyly žluklé) a prohlédnout je, zda v nich nejsou malé dírky jako pozůstatek po napadení červy.

 Využití v kuchyni

Mandle se používají celé, strouhané, drcené. Před použitím se neloupané mandle blanšírují (spařují horkou vodou a po té se nechají chvíli odstát, aby se z nich dobře dostala slupka). Využívají se v cukrářské výrobě (na dorty, zákusky, koláče, vánočky, mazance - Velikonoční tvarohový bochánek), v teplé kuchyni se přidávají do omáček, k masu - Kuřecí stehna na kari s mandlemi, některých pokrmů čínské kuchyně, ve studené kuchyni se přidávají do salátů, koktejlů, pomazánek, nebo se podávají jako slané mandle k vínu. Mandlová tresť (esence) zvýrazňuje chuť hlavně cukrářských výrobků.

 Skladování

Skladují se v suchém, chladném prostředí. Měly by se často kontrolovat, jestli je nenapadli červi nebo jiní škůdci.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  06.05.12 22:28

V knize Z historie zeleniny a rozkošná bolest od Petra Maška jsem vyčetla:
Mandlové mléko se vyrábělo z roztlučených mandlí, které se v plátně prolévaly čistou vodou. Toto mléko se dokonce doporučovalo i pro krmení kojenců.
Mandlový olej měl vlastnosti skoro zázračné a dokonce i navracel ztracený sluch.
Mandlová kaše s bílým mákem, sladkou smetanou a šafránem se doporučovala „pro napravení mozku“.
Mandlové pokrmy měly často požívat těhotné ženy, aby měly „dítě tlusté a mléka dostatek“.
Jejich mužským protějškům se zase radilo užívat mandle při nechutenství a žízni „po včerejším ožrání“.
Bratři z mokré čtvrti prý dobře věděli „kterak mandlů užívati“ a proto je jedli při pití vína, aby se brzo neopili, což bylo vysvětlováno močopudností mandlí.
V Orientě se hořké mandle míchaly s velbloudím mlékem a dávaly užívat nemocným pro jejich lepší spánek a zvýšení chuti k jídlu.
Obklady z tlučených mandlí smíchaných s hrachovým nebo cizrnovým prachem se užívaly proti vadám pleti, ale i bolestem hlavy.
Užitečnou se jevila i smůla mandlových stromů, která hojila svrab a lišej, rozpuštěná ve víně pak zastavovala chrchlání krve.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 67 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz