V knize Z historie zeleniny a rozkošná bolest od Petra Maška jsem
vyčetla:
Mandlové mléko se vyrábělo z roztlučených mandlí, které se v plátně
prolévaly čistou vodou. Toto mléko se dokonce doporučovalo i pro krmení
kojenců.
Mandlový olej měl vlastnosti skoro zázračné a dokonce i navracel ztracený
sluch.
Mandlová kaše s bílým mákem, sladkou smetanou a šafránem se
doporučovala „pro napravení mozku“.
Mandlové pokrmy měly často požívat těhotné ženy, aby měly „dítě
tlusté a mléka dostatek“.
Jejich mužským protějškům se zase radilo užívat mandle při nechutenství
a žízni „po včerejším ožrání“.
Bratři z mokré čtvrti prý dobře věděli „kterak mandlů užívati“ a
proto je jedli při pití vína, aby se brzo neopili, což bylo vysvětlováno
močopudností mandlí.
V Orientě se hořké mandle míchaly s velbloudím mlékem a dávaly užívat
nemocným pro jejich lepší spánek a zvýšení chuti k jídlu.
Obklady z tlučených mandlí smíchaných s hrachovým nebo cizrnovým
prachem se užívaly proti vadám pleti, ale i bolestem hlavy.
Užitečnou se jevila i smůla mandlových stromů, která hojila svrab a
lišej, rozpuštěná ve víně pak zastavovala chrchlání krve.
Recepty - mandle
Více z Ořechy a semínka ».

Recepty s mandlemi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mandle rostou na stromě - mandloni, která dorůstá výšky až 7 metrů. Mandloň pochází z Asie, jedná se o teplomilnou rostlinu a v Evropě se tak pěstuje především ve Středomoří. Jedná se o skořápkové ovoce typického tvaru. Vlastní mandle jsou tedy semena, která jsou chráněna tvrdou skořápkou. Rozlišujeme mandle sladké a hořké. Hořké se používají jen na ochucování v malém množství, protože mohou obsahovat jed. Mandle mají velké množství tuků, vlákniny, minerálních látek (hořčík, draslík, železo, zinek), z vitamínů hlavně kyselinu listovou, menší množství cukrů a bílkovin. Mandle pomáhají při kožních a nervových problémech, podporují lepší pružnost a lesk vlasů, pevné nehty jsou prevencí proti rakovině.
Rady při nákupu
Mandle se dají koupit v prodejnách potravin, ovoce a zeleniny a v supermarketech běžně po celý rok. K dostání jsou loupané i neloupané, někdy i mleté, sekané nebo jako mandlové lupínky. Zvláštním druhem jsou solené pražené mandličky nebo mandle v čokoládě, v jogurtu, ve skořici, v cukru, v griliáši, případně v dalších polevách. Většinou jsou balené v celofánových sáčcích, někdy se nabízejí i vážené nebo v různých dárkových baleních. Při nákupu je třeba dát pozor zejména na dobu trvanlivosti, (aby nebyly žluklé) a prohlédnout je, zda v nich nejsou malé dírky jako pozůstatek po napadení červy.
Využití v kuchyni
Mandle se používají celé, strouhané, drcené. Před použitím se neloupané mandle blanšírují (spařují horkou vodou a po té se nechají chvíli odstát, aby se z nich dobře dostala slupka). Využívají se v cukrářské výrobě (na dorty, zákusky, koláče, vánočky, mazance - Velikonoční tvarohový bochánek), v teplé kuchyni se přidávají do omáček, k masu - Kuřecí stehna na kari s mandlemi, některých pokrmů čínské kuchyně, ve studené kuchyni se přidávají do salátů, koktejlů, pomazánek, nebo se podávají jako slané mandle k vínu. Mandlová tresť (esence) zvýrazňuje chuť hlavně cukrářských výrobků.
Skladování
Skladují se v suchém, chladném prostředí. Měly by se často kontrolovat, jestli je nenapadli červi nebo jiní škůdci.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz