Recepty - mák
Více z Základní suroviny ».

Recepty s mákem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Mák je označení semen rostliny s názvem Mák setý, kterých existuje plno odrůd. Nejběžnější je mák modrý či šedý, ale v gastronomii se používá i mák bílý. Mák bílý je velmi stará odrůda, kvete bíle a semena jsou také bílá. Česká republika je velmi významným pěstitelem máku určeného na potravinářské zpracování a velká část této produkce se exportuje do ciziny. Mák obsahuje velké množství vápníku. Stonek, listy i nezralé makovice jsou jedovaté a z mléka, které vytéká z nezralé makovice, se nelegálně vyrábí opium a z opia pak heroin.
Rady při nákupu
Potravinářský modrý a šedý mák se prodává nemletý nebo mletý. Seženete ho ve všech supermarketech. Mák bílý koupíte ve specializovaných bio prodejnách nebo na internetu. Mák má tendenci žluknout a hořknout, je proto lepší kupovat mák nemletý a umlít ho až těsně před samotným použitím.
Využití v kuchyni
Mák se nejčastěji používá jako náplň do sladkého pečiva, do koláčů, závinů, buchet, bábovek či rohlíčků. Výborná kombinace je mák a švestky. Mák již tradičně patří jako posyp na škubánky, nudle, sladké knedlíky či na bramborové šišky. Využití najde i ve slané kuchyni a to nejčastěji jako posyp slaného pečiva. Bílý mák má jemně oříškovou chuť, používá se do sušenek, muffinů, vdolků, závinů, na palačinky či do cukroví.
Skladování
Mák má tendenci žluknout a hořknout, namletý mák skladujte v mrazáku a nemletý v uzavřené nádobě a v suchém a chladném prostředí.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz