Recepty - mák

Recepty s mákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Mák je označení semen rostliny s názvem Mák setý, kterých existuje plno odrůd. Nejběžnější je mák modrý či šedý, ale v gastronomii se používá i mák bílý. Mák bílý je velmi stará odrůda, kvete bíle a semena jsou také bílá. Česká republika je velmi významným pěstitelem máku určeného na potravinářské zpracování a velká část této produkce se exportuje do ciziny. Mák obsahuje velké množství vápníku. Stonek, listy i nezralé makovice jsou jedovaté a z mléka, které vytéká z nezralé makovice, se nelegálně vyrábí opium a z opia pak heroin.

 Rady při nákupu

Potravinářský modrý a šedý mák se prodává nemletý nebo mletý. Seženete ho ve všech supermarketech. Mák bílý koupíte ve specializovaných bio prodejnách nebo na internetu. Mák má tendenci žluknout a hořknout, je proto lepší kupovat mák nemletý a umlít ho až těsně před samotným použitím.

 Využití v kuchyni

Mák se nejčastěji používá jako náplň do sladkého pečiva, do koláčů, závinů, buchet, bábovek či rohlíčků. Výborná kombinace je mák a švestky. Mák již tradičně patří jako posyp na škubánky, nudle, sladké knedlíky či na bramborové šišky. Využití najde i ve slané kuchyni a to nejčastěji jako posyp slaného pečiva. Bílý mák má jemně oříškovou chuť, používá se do sušenek, muffinů, vdolků, závinů, na palačinky či do cukroví.

 Skladování

Mák má tendenci žluknout a hořknout, namletý mák skladujte v mrazáku a nemletý v uzavřené nádobě a v suchém a chladném prostředí.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz