Recepty - lišky

Více z Houby ».

Lišky

Recepty s liškami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Liška obecná je z čeledi liškovitých a patří mezi nejdelikátnější houby. Liška se dá jen velmi těžko zaměnit s jinou houbou, má jasně žlutou až oranžovou barvu a typický nálevkovitý a po krajích zohýbaný klobouk. Velmi zřídka bývá napadená červy a poslední dobou roste velmi hojně, najdete ji nejčastěji v houfech, ve velmi nízkých a hustých jehličnatých lesích či v borůvčí. Lišky jsou vhodnou dietní potravinou, obsahují minerály, různé vitamíny, bílkoviny a stopové prvky.

 Rady při nákupu

Na lišky můžete buď sami vyrazit do lesa, nebo se obrátit na dnes již několik velmi dobře fungujících sběračů hub. Výjimečně můžete na lišky narazit během jejich sezóny ve větších supermarketech nebo na farmářském trhu. Kupujte jen ty 100% čerstvé a vždy na ověřených místech nebo se raději spolehněte na svou šikovnost při sběru.

 Využití v kuchyni

Lišky jsou vysoce ceněné pro svou výraznou vůni, delikátní chuť připomínající meruňky a pevnou konzistenci (při vaření se nerozpadávají a zachovávají si svůj tvar). Hodí se na různá soté, do omáček či do polévek, výborné jsou v italském rizotu, s těstovinami, na italské bruschettě, jako náplň do raviol či rolád a ve slaných koláčích z listového těsta. Pokud nechcete spotřebovat všechny, můžete si lišky zamrazit nebo naložit do octa. Postup je velmi jednoduchý, nechte odpařit všechnu vodu, kterou lišky obsahují, mráz z mrazničky je pak neponičí. Houby nakrájené na malé kousky osmahněte na másle společně se solí, cibulkou a česnekem. Až se odpaří téměř všechna voda, kterou lišky pustily, nechte je vychladnout a pak dávkujte do sáčků či krabiček a ukládejte do mrazáku.

 Skladování

Lišky vydrží v lednici 2 až 3 dny, ale nejlepší jsou čerstvé. Naložené a zmražené skladujte max. 1 rok.

 Sezóna

Lišky rostou v lesích od června do října.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz