Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Recepty s čurbicou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a čubrica
Čubrica je směs ze sušené zeleniny a dalších bylinek. Najdete v ní saturejku, pálivé papričky, mouku z opražené kukuřice a semen pískavice. Čubricu hojně používá bulharská kuchyně. Tato směs koření podporuje procesy trávení a má tedy pozitivní vliv na činnost žaludku a střev. Pomáhá při střevních křečích, kolikách a při nadýmání. Její dezinfekční účinky využijete v boji proti mastné pleti a také při onemocnění dýchacích cest. Rovněž je mírně močopudná.
Čubrica dnes patří již mezi zcela běžné koření, které seženete v obchodech s potravinami, na trzích, v řeznictvích či v obchodech s ovocem a zeleninou. Lze ji zakoupit ve většině případů v sáčcích. Vybírejte raději druh bez glutamanu sodného.
Čubrica se hodí zejména k rožnění a grilování. Svědčí jí kombinace s luštěninami, zejména s fazolemi. Přidává se často do hustých polévek a mletého masa. V balkánské kuchyni se používá do tradičních jídel jako musaka, kebab nebo džuveč. Skvěle také chutná moderní hamburger s čubricou. Čubrica ozdobí i zdánlivě obyčejný chleba se sádlem, ovčím sýrem či tvarohovou pomazánkou. Dodá mu příjemnou kukuřičnou chuť.
Čubrica se uchovává v suchu a prostorách, které se dají větrat, vlhkost by ovšem neměla překročit 70%. Po zvlhnutí ztrácí čubrica své specifické vlastnosti.
Ideální kombinací je listové těsto se šunkou a krájeným ovčím sýrem podávaným za studena, společně s bílým vínem.