Recepty - amasaké

Původ amasake: Japonsko

Recepty s amasake  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Víno a amasaké  

Amasaké je druh fermentované rýže, obiloviny či jejich kombinace zpracované do podoby sladkého dezertu či krému. Připravuje se z naklíčených usušených krup, pšenice ozimé, rýže a jáhel. Je vhodné pro makrobiotiky, diabetiky, vegetariány a vegany (nikoliv však pro celiaky). Amasaké podporuje trávení a vstřebávání živin, nezatěžuje slinivku břišní. Pochází z Japonska.

 Rady při nákupu

Amasaké lze koupit i hotové přímo v prodejnách se zdravou výživou nebo japonskými potravinami.

 Využití v kuchyni

Amasaké lze snadno připravit i doma z dostupných obilovin. Dá se pak použít samostatně jako kaše nebo jako sladidlo do koláčů a buchet. Servíruje se s ovocem a s kořením, které doplní sladkou chuť amasaké o jiný rozměr. Doporučujeme štiplavější zázvor či lehce nahořklou skořici nebo vanilku.

 Skladování

Amasaké se nemusí uchovávat v lednici, když klíčí, ale po jeho zpracování a otevření již ano. Pak je potřeba ho uchovávat chladu a sníst do týdne. Obiloviny musí být skutečně řádně suché, jinak mají sklon plesnivět.

 Víno a amasaké

Do amasaké se může přidat i kapka alkoholu, např. rulandské šedé. V kombinaci s japonským jídlem se hodí saké, pálenka z rýže.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz