Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Dochucovadla a sladidla ».
Recepty s amasake Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Víno a amasaké
Amasaké je druh fermentované rýže, obiloviny či jejich kombinace zpracované do podoby sladkého dezertu či krému. Připravuje se z naklíčených usušených krup, pšenice ozimé, rýže a jáhel. Je vhodné pro makrobiotiky, diabetiky, vegetariány a vegany (nikoliv však pro celiaky). Amasaké podporuje trávení a vstřebávání živin, nezatěžuje slinivku břišní. Pochází z Japonska.
Amasaké lze koupit i hotové přímo v prodejnách se zdravou výživou nebo japonskými potravinami.
Amasaké lze snadno připravit i doma z dostupných obilovin. Dá se pak použít samostatně jako kaše nebo jako sladidlo do koláčů a buchet. Servíruje se s ovocem a s kořením, které doplní sladkou chuť amasaké o jiný rozměr. Doporučujeme štiplavější zázvor či lehce nahořklou skořici nebo vanilku.
Amasaké se nemusí uchovávat v lednici, když klíčí, ale po jeho zpracování a otevření již ano. Pak je potřeba ho uchovávat chladu a sníst do týdne. Obiloviny musí být skutečně řádně suché, jinak mají sklon plesnivět.
Do amasaké se může přidat i kapka alkoholu, např. rulandské šedé. V kombinaci s japonským jídlem se hodí saké, pálenka z rýže.