Recepty - vanilka

Recepty s vanilkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Vanilka je vysoce ceněné afrodiziakální koření, které je uschované v černém lusku (tobolce). Pochází z Ameriky a do Evropy se dostala v 16. století díky Španělům. Vanilkové tobolky vyrůstají z květů některých druhů orchidejí a největšími producenty jsou Madagaskar, Tahiti, Mexiko a Bourbonské ostrovy. Pěstování a následné zpracování vanilky je velmi náročný a zdlouhavý proces a odpovídá mu i poměrně vysoká cena. Vanilka se využívá jak v gastronomii, tak i do parfémů a voňavek.

 Rady při nákupu

Pravá vanilka se prodává ve formě lusků, vanilkového extraktu nebo jako vanilkový cukr. U extraktu a cukru vždy dávejte pozor, aby byly vyrobeny z pravé vanilky a ne z umělé náhražky, z vanilinu. Lusky koupíte ve větších supermarketech, ve specializovaných prodejnách nebo na internetu (zde jsou za příznivější cenu).

 Využití v kuchyni

Vanilka má pronikavou nasládlou chuť i vůni, s tóny pomeranče a sherry. Před použitím je potřeba tobolku podélně rozříznout a seškrábnout dřeň spolu s miniaturními semínky. Prázdná tobolka si dlouho udrží své aroma a můžete ji tak skladovat v cukru, který krásně ovoní. Vanilka se používá do luxusních dezertů, do cukroví - Vanilkové tyčinky s brusinkami, zmrzliny, čokolády, pudinků a pečiva. Všude dodá velmi intenzivní chuť s nádechem nevšednosti.

 Skladování

Vanilkové tobolky skladujte uzavřené ve speciálních skleněných dózách, aby neztratily své aroma.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist