Recepty - vanilka

Recepty s vanilkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Vanilka je vysoce ceněné afrodiziakální koření, které je uschované v černém lusku (tobolce). Pochází z Ameriky a do Evropy se dostala v 16. století díky Španělům. Vanilkové tobolky vyrůstají z květů některých druhů orchidejí a největšími producenty jsou Madagaskar, Tahiti, Mexiko a Bourbonské ostrovy. Pěstování a následné zpracování vanilky je velmi náročný a zdlouhavý proces a odpovídá mu i poměrně vysoká cena. Vanilka se využívá jak v gastronomii, tak i do parfémů a voňavek.

 Rady při nákupu

Pravá vanilka se prodává ve formě lusků, vanilkového extraktu nebo jako vanilkový cukr. U extraktu a cukru vždy dávejte pozor, aby byly vyrobeny z pravé vanilky a ne z umělé náhražky, z vanilinu. Lusky koupíte ve větších supermarketech, ve specializovaných prodejnách nebo na internetu (zde jsou za příznivější cenu).

 Využití v kuchyni

Vanilka má pronikavou nasládlou chuť i vůni, s tóny pomeranče a sherry. Před použitím je potřeba tobolku podélně rozříznout a seškrábnout dřeň spolu s miniaturními semínky. Prázdná tobolka si dlouho udrží své aroma a můžete ji tak skladovat v cukru, který krásně ovoní. Vanilka se používá do luxusních dezertů, do cukroví - Vanilkové tyčinky s brusinkami, zmrzliny, čokolády, pudinků a pečiva. Všude dodá velmi intenzivní chuť s nádechem nevšednosti.

 Skladování

Vanilkové tobolky skladujte uzavřené ve speciálních skleněných dózách, aby neztratily své aroma.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Květáková polévka Květáková polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist