Zatar

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.10.06 16:32
Zatar

neznate nekdo jeste jine pouziti Zataru ne je tady uvedeny v receptech ? Zvlastni smes, koreni ktere pouzivaji v syrii, Jordansku …

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 02.10.06 22:32
wydro,

myslím si, že by Ti k tomu mohla hodně říci jolana, která v Jordánsku žije. Vladimír Poštulka ve svém Lexikonu říká:
„Za'tar je směs koření z Dálného východu. Především obsahuje majoránku, tymián a sumak (bobulky podobné jalovcovým). Sype se nejčastěji na placky smažené na oleji. Nezaměňovat s izraelskou bylinou Za'atar (divoký yzop).“

 
Manana
1515 příspěvků 02.10.06 23:35
vlaďko

sumah je květ škumpy, používá se na okyselení hlavně masa, aby se stáhlo a neutekly šťávy.

 
jolana
5065 příspěvků 03.10.06 06:20
Mila Wydro...

…v mojich receptoch je Zatar- pomazanka. Inac Zatar volaju aj tymian sam o sebe. Neviem co vlastne mas- tak daj vediet.

 
jolana
5065 příspěvků 03.10.06 06:28
Inac..

…ten recept, co si pisala mi nevyhodilo. Sumag sa pouziva v Zatar - lebo dava kyslost. Je vyborny na pecenie maska - hlavne hydina, a je jedno narodne palestinske jedlo - kde hlavna zlozka je sumag a je to lahoda, napisala by som ale je potrebny domaci arabsky chlebik a to je u nas tazko. Aj ked - mozno ako daka obmena by to slo, ale zasa nie je sumag.
Ak to mas daco podobne ako pomazanku - kludne si urob obycajne kysnute cesto - placky asi 1,5 cm hrube, priemer aky ti vyhovuje , bruskami prstov cesto popritlacaj tak aby boli hory-doly, kraj trochu zvyseny , potri olivovym olejom, posyp zatarom a upec do ruzova. Vola sa to " Manekys". alebo to iste- cesto, ale urob tasticky, satocky- len v tom pripade zatar zmiesaj s olejom - kustik , aby ti drzal trochu spolu a moc sa nerozsypoval. To ak s nim chces varit. Inac sa papa ako pomazanka a je vyborna a zdrava . Pa

 
Labužník janat02
33 příspěvků 14.10.06 23:47
zatar

Já zatar používám celkem běžně na různé zeleninové minutky…někdy tím i posypu brokolici na zapékání atd…

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz