Věčný sýr

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Roomanka
205 příspěvků 13.01.08 10:42
Věčný sýr

Dobrý den, labužníci! Včera mi kamarád vyprávěl o svém tatíkovi, který doma vyráběl „věčný sýr“. Nebylo to známé uklihnutí tvarohu, ale něco, nad čím zůstává rozum stát. Vaškův táta seškrábal vršky olomouckých tvarůžků, až měl z té oslizlosti kuličku. Dal ji do sklenice s patentním uzávěrem a uložil na kuchyňskou linku. Za nějaký čas byla z kuličky hrouda výtečného sýra. Odebrali z ní, co snědli a nechali kousek ve sklenici opět nabýt větších rozměrů. Zda kuličku tatík něčím zaléval, Vašek neví. Znáte tuto vychytávku někdo?

Reakce:
jARKA77
141 příspěvků 14.01.08 15:06
Sýrové perpetuum mobile?

Nechci nikoho zklamat, ale myslím, že to tak jednoduché nebude. Zní to jako mikrobiologické perpetuum mobile. Jako mykolog a mikrobiolog to vidím takto. Povrch tvarůžků nebo romadůru je tvořen mazlavými koloniemi bakterií a plísní. Aby mohly kolonie žít, musí mít příjem živin.Z čeho by „ta hrouda vznikla“?V popisu tomu tak není, proto nevěřím, že to bude fungovat. Pokud se pletu, ráda se nechám poučit. Bohužel.

Bali
1254 příspěvků 14.01.08 15:45
...

znám z Provence podobnou specialitu. Zbytky sýrů, nejčastěji měkkých nebo poloměkkých, se dají do skleničky a zalijí pálenkou. Něco se časem ubere, další zbytky se tam dodají. Viděla jsem to i se sýry kozími, ale i s hodně jetým camembertem. Někdo to zase zalije olivovým olejem. V každém případě je to příšerný smrad :-))
Můj manžel vezme tvrdší kozí sýr, zalije ho v misce slivovicí, občas doleje, a až se to celé vsákne (po několik dnech) tak si to dá. To teda nemusím, je to totiž síla!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.01.08 15:51
...

trošku nevážne; kamošov tatko nemá tiež skúsenosti s bochníkom chlaba a nasýtením zástupov? ;o)

trošku vážnejšie; popísaným spôsobom mohol získať celkom vhodnú syrovú kultúru, ale niečím ju musel prikŕmiť (mliekom, tvarohom…)

Roomanka
205 příspěvků 14.01.08 19:56
Díky vám!

Díky moc! Také jsem této historce příliš nevěřila! Ale kdo ví, třeba to skutečně byla ta pálenka, zkusím to. Jarko, děkuji a když už jsi zareagovala na můj dotaz, nemohla bys mi prosím poradit, jaké houby mohu naočkovat na pokácený ořešák? A kde seženu :,-(bu? Děkuji. R.

jARKA77
141 příspěvků 15.01.08 12:52
Roomanka a pěstování hub

Na tvém místě bych začala s hlívou. Záleží však na tom, jak dlouho je strom pokácený. Najdi si můj:www.jaruna7.bloguje.cz, zde najdeš hlavní zá:,–(y pěstování hub na dřevě.
Jinak: :,-(by hub posílá na dobírku Mycelium Wolf, Ing. P. Wolf, Sedlec-Prčice, okr. benešov u Prahy.
A nebo mi pošli mejlík, pošlu ti materály. Napsala jsem o pěstování hub 2 knížky, které ještě zakoupíš i s návodem na pěstování i s recepty.
Držím palce Jarka

jARKA77
141 příspěvků 15.01.08 12:56
Kltko, zcela souhlasím.

Já už také sbírala zbytky romadúrů, dala je do měkkého tvarohu a ve sklenici nechala dozrát. Kdo má rád „velmi výrazné a silně voňavé“ sýrové hmoty jako já, byla jsem spokojená. To chce ale silné osobnosti!

Roomanka
205 příspěvků 15.01.08 21:24
Jarko,

díky moc za vstřícnost, tvoje stránky znám a ráda v nich objevuji věci, které mne zajímají - například rostliny budoucnosti. Vyrostla mi náhle na zahradě pupalka dvouletá, ani jsem nevěděla jak. Každopádně se ozvu!

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz