Dobrý den, labužníci! Včera mi kamarád vyprávěl o svém tatíkovi, který doma vyráběl „věčný sýr“. Nebylo to známé uklihnutí tvarohu, ale něco, nad čím zůstává rozum stát. Vaškův táta seškrábal vršky olomouckých tvarůžků, až měl z té oslizlosti kuličku. Dal ji do sklenice s patentním uzávěrem a uložil na kuchyňskou linku. Za nějaký čas byla z kuličky hrouda výtečného sýra. Odebrali z ní, co snědli a nechali kousek ve sklenici opět nabýt větších rozměrů. Zda kuličku tatík něčím zaléval, Vašek neví. Znáte tuto vychytávku někdo?
Věčný sýr
Nechci nikoho zklamat, ale myslím, že to tak jednoduché nebude. Zní to jako mikrobiologické perpetuum mobile. Jako mykolog a mikrobiolog to vidím takto. Povrch tvarůžků nebo romadůru je tvořen mazlavými koloniemi bakterií a plísní. Aby mohly kolonie žít, musí mít příjem živin.Z čeho by „ta hrouda vznikla“?V popisu tomu tak není, proto nevěřím, že to bude fungovat. Pokud se pletu, ráda se nechám poučit. Bohužel.
znám z Provence podobnou specialitu. Zbytky sýrů, nejčastěji měkkých
nebo poloměkkých, se dají do skleničky a zalijí pálenkou. Něco se časem
ubere, další zbytky se tam dodají. Viděla jsem to i se sýry kozími, ale
i s hodně jetým camembertem. Někdo to zase zalije olivovým olejem.
V každém případě je to příšerný smrad
Můj manžel vezme tvrdší kozí sýr, zalije ho v misce slivovicí, občas
doleje, a až se to celé vsákne (po několik dnech) tak si to dá. To teda
nemusím, je to totiž síla!
trošku nevážne; kamošov tatko nemá tiež skúsenosti s bochníkom chlaba a nasýtením zástupov? ;o)
trošku vážnejšie; popísaným spôsobom mohol získať celkom vhodnú syrovú kultúru, ale niečím ju musel prikŕmiť (mliekom, tvarohom…)
Díky moc! Také jsem této historce příliš nevěřila! Ale kdo ví,
třeba to skutečně byla ta pálenka, zkusím to. Jarko, děkuji a když už
jsi zareagovala na můj dotaz, nemohla bys mi prosím poradit, jaké houby mohu
naočkovat na pokácený ořešák? A kde seženu bu? Děkuji. R.
Na tvém místě bych začala s hlívou. Záleží však na tom, jak dlouho
je strom pokácený. Najdi si můj:www.jaruna7.bloguje.cz, zde najdeš
hlavní zá:,–(y pěstování hub na dřevě.
Jinak: by hub posílá na dobírku Mycelium Wolf, Ing.
P. Wolf, Sedlec-Prčice, okr. benešov u Prahy.
A nebo mi pošli mejlík, pošlu ti materály. Napsala jsem o pěstování hub
2 knížky, které ještě zakoupíš i s návodem na pěstování
i s recepty.
Držím palce Jarka
Já už také sbírala zbytky romadúrů, dala je do měkkého tvarohu a ve sklenici nechala dozrát. Kdo má rád „velmi výrazné a silně voňavé“ sýrové hmoty jako já, byla jsem spokojená. To chce ale silné osobnosti!
díky moc za vstřícnost, tvoje stránky znám a ráda v nich objevuji věci, které mne zajímají - například rostliny budoucnosti. Vyrostla mi náhle na zahradě pupalka dvouletá, ani jsem nevěděla jak. Každopádně se ozvu!