Sweet tamarind

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
pacicka
12 příspěvků 23.04.07 21:21
Sweet tamarind

Dobrý večer,
nevíte prosím, co s lusky sweet tamrindu? Našla jsem několik receptů, ve kterých se přidává tamarindová pasta, ale nevím, co s celými lusky. Lze to jíst jako „sušené“ ovoce (no, dá se, ale nevím, jestli je to ta správná cesta) nebo je vhodnější to používat jen na vaření? Děkuju. Lenka


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jaruna7
61 příspěvků 24.04.07 12:24
Tamarind-publikovaný článek

Pacičko, nevím, co myslíš tím, jak konzumovat celé lusky(suché). Ty se opravdu nejí. Tamarindové pecičky můžeš za:,–(it a dřeň je výborná do vaření. Prodává se i jako koncentrát. Já si ráda mlsám jen tak. Je pro mne příjemně kyselá.
Ochutnat tamarind stojí za to
Tamarind indický (Tamarindus indica) z čeledi bobovitých láká v posledních letech milovníky exotických kuchyní. Lusky, které se sušené dostanou v našich obchodech se specialitami, rostou na pomalu rostoucích, statných stromech s rozložitou korunou a převislými větvemi. Listy připomínají akát. Jsou složeny z 20 – 40 lístečků; v mládí porostlé jemnými chloupky.
V noci se lístky přitisknou k sobě jako u citlivek a brzy ráno se opět rozevřou. Původní obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokáží podle postavení listů předvídat počasí. (Ráno, za šera, tamarind už je vzhůru, zvláště když následuje jasný a slunečný den. Když je naopak chladno, deštivo, tamarind s rozevíráním listů nespěchá. Podobně zajímavě se chová na sklonku dne, někdy se zavírá už v podvečer, ale když je suchý a jasný den, zavírá se později.)
Na konci větví se tvoří vzdušná hroznovitá květenství s 10 až 15 květy. Plody tamarindu jsou zploštěné, zakřivené lusky. Lusky jsou v dospělosti dužnaté, matově hnědé s nenápadným síťováním. Každý lusk obsahuje 1 – 12 ve zralosti černých semen, která dobře klíčí. Z pecky vyrostlý tamarind indický lze pěstovat doma jako pokojovou rostlinu, stejně jako pomeranč, citron nebo datlovou palmu. Je třeba mít na mysli, že rostlina pochází z tropů, pěstujeme ji proto výhradně jako pokojovou hrnkovou zajímavost, které ublíží sebemenší mrazík a průvan.
Kolem semen je dřeň lepkavé konzistence, velmi příjemně nakyslé chuti a nezvykle aromatické. Kyselou dužinu lusků je možno konzumovat přímo. Tamarindový prášek smíchaný s vodou a cukrem a krátce povařený, vytvoří pikantní chutný nápoj.
Hmota se používá k dokořenění různých pikantních thajských a indických omáček chutney. Lusky se máčí 10–15 minut v horké vodě, poté se z nich vymačká dužina. Dužnina se prodává v několika formách: sirupy, marmelády i rosolovitá hmota v plastikových sáčcích. Dává se přímo do jídla během vaření. Někdy se také nejdříve rozpouští ve vodě, záleží na receptu. Je možno také zakoupit tamarindovou pastu nebo koncentrát, ten se poté přidává přesně podle daného receptu. Tamarindové pyré (Tamarind Puree), které lze u i nás zakoupit, nahrazuje čerstvý tamarind.
U mnoha národů je vysazený tamarind posvátným stromem.
Ve specializovaných obchodech již lze i u nás zakoupit tamarindovou pastu v bloku nebo tamarindový koncentrovaný sirup. Nákup této suroviny se jistě vyplatí.

Tamarindový sirup
5 tamarindů rozřízneme, dužinu a semena vybereme lžičkou do kastrolku, přidáme 5 lžíc cukru 2 lžíce citrónové šťávy, šálek vody a povaříme. Sirup pak používáme do koktejlů, dezertů a ovocných salátů.

Dál bhat – nepálský recept
Dál bhat je nejrozšířenějším nepálským jídlem, jež můžete ochutnat v desítkách podob. 0,75 l vody, 200 g červené čočky, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky, 1/2 lžičky semínek černé hořčice, 1/2 lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu), tamarind nebo polovinu citronu, sůl, cukr, olej, čerstvé lístky koriandru, 500 g rýže
Do vařící vody přidáme červenou čočku a vaříme na mírném plameni do změknutí. Mezitím dáme dusit rýži. Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a chvilku povaříme. Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v okamžiku, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s čočkou. Okořeníme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela. Podáváme s rýží. Zdobíme nakrájenými lístky koriandru.

 
pacicka
12 příspěvků 25.04.07 22:53
Obdivuju

Týýýý brďo, to jsou znalosti. Moc díky. Lusky jsem koupila dokonce u nás „na Klondaiku“ v samošce. Doma jsme to ochutnali syrové, sice to má příjemnou sladkokyselou chuť, ale zase mi to tak úžasné nepřišlo, když vezmu, že se to musí oloupat a vevnitř je to plné „pecek“. Asi i z tohoto důvodu je lepší používat sirup nebo pastu. Moc děkuju. Hezké jarní dny. Lenka


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz