Rybí salát

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
esmeralda
4813 příspěvků 01.10.11 03:52
Rybí salát

Právě jsem dodělala rybí salát, neboť tu není běžně v supermarketu k dostání.
A sledě v kyselém nálevu které jsem koupila v Aldi jsou od firmy Richter z ČR. Jsou vynikající.
Jako většina dovezených věcí je to s horskou přirážkou.

Napadlo mě tedy, že bych si mohla udělat ryby sama. Háček je v tom, že sleď je ryba ze severu a tady ji čerstvou nedostanu.
Poradí mi někdo jakou podobnou rybou se dá sleď nahradit?
A jestli má někdo recept jak ryby naložit, velice přivítám.

Reakce:
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.10.11 08:36
jak nalozit rybu

esme, s podivem, ja odpurce ryb, mam ten nejlepsi recept na jejich nalozeni a eventuelne i dalsi vyuziti. Ocenil kazdy milovnik ryb a kupodivu , po ochutnani i ja! :-) Jiste ti sem napise dost labuzniku sve rady, kazdy ma tu svoji, osvedcenou a nejlepsi, tak si vyberes. Na tomhle receptu je zajimava doba trvani. A ta dela prave tu uzasnou, konecnou chut. Kdyz mi to kamos popisoval, mazlil se i se i s tim popisem :-)
Recept je pouze na pripravu te ryby, salat uz udelas podle chuti a jinych receptu.

Recept na ryby:

  • vykuchat,odsu­pit,odslizit
  • rozpulit(na jedne strane kostra)
  • Z obou stran hodne nasolit a do lednicky na tyden.Pusti vodu,pokud malo,doleji převařenou vychladlou vodu.Maso uplne potopene!
  • umyjem a nalozime do octa(1/2l octa,3dcl vody)opet na tyden.Davam trochu méně octa.
  • Vynda se a od patere sunda kuze
  • na 5 dni do slunečnicového oleje,bobkovy list,nove koreni,pepr

Kuzi nechat když delame zavitky se zelim _____________­________________________­______________

Příspěvek upraven 02.10.11 v 10:53

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.10.11 17:09

Pokud bys chtěla dělat z lososa…
Tohle jsem já, známá odpůrkyně ryb, snědla málem i se skleničkou ;-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
:mrgreen:

dag
540 příspěvků 02.10.11 00:37

Chtěla bych jenom říct, že to co píše Wydra o nasolení je nesmírnš důležité.
Pomocí soli se ryba zbaví nadbytečné vody a maso zpevní.
Nenasolená ryba zalitá kyselým lákem by se rozblátila. Rybí svalovina by se úplně rozložila.

esmeralda
4813 příspěvků 02.10.11 02:59

Wydro, Glamo, Dag, děkuji za tipy.

Zkusím to udělat podle návodu Wydry. Stále ale nevím jakou rybu použiji.

Receot od Glamy vypadá náramně. Klidně ho vyzkouším, ale lososa do octa nepoužiji. To by se prodražilo.

Na to že je Oz obklopená samou vodou, jsou tu ryby dosti drahé.

esmeralda
4813 příspěvků 02.10.11 03:02

Glamo a Wydro, ani já ryby ke štěstí nepotřebuji. Ale rybí salát mohu po kilech.
Ten včerejší jsem vzala s sebou na návštěvu a moc chutnal. A to mně vždy udělá radost.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.10.11 10:57

esmeraldo, urcite se to u ceskych vod s prehledem dela z obycejnych cejnu ! A dodrz opravdu ty dny jednotlivych „operaci“. Bude prekvapena a budes nakladat dalsi :-)

goro
82 příspěvků 02.10.11 12:58
vařená ryba

Víte, já nevím, školy nemám, ale zkoušeli jste do salátu jakoukoli v zeleninovém či kořeněném a mírně okyseleném nálevu krátce povařenou filetovanou rybu?

meisje
580 příspěvků 02.10.11 13:51

Esme diky za tenhle qrisqevek a ostatnim za „navod jak na to“…to urcite vyzkousim. U nas se nic takoveho jako je rybi salat nedostane a ja bych se qo nem utloukla. Ja bych to asi zkusila ze sola…Esme co myslis? Neqouzivas ho v kuchyni?Ten u vas je taky urcite k dostani…si myslim nebo ne? Jakou jinou rybu? :think: Nema nekdo jeste navod jak na klasicke rybicky v remulade? :wink:

esmeralda
4813 příspěvků 03.10.11 05:15

Wydro, cejna tady asi také neseženu. Bude to muset být mořská ryba. Ale něco vyzkouším.
Možna začnu se Sole jak radí Meisje.

Meisje, s rybami moc zkušeností nemám, neboť je moc nejím.
Na vánoce kupuji Ling nebo Barramundi. Ale nejvíce jdou z vody na odbyt krevetové kotlety.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.10.11 09:55
esme

osobne sa v rybách nevyznám natoľko, aby som vedel poradiť, ale keď počujem „ryby“ druhé slovo čo ma napadne je „manek“

bocianka
528 příspěvků 03.10.11 11:21
Rybí salát

Kltko,máš pravdu. Manek je ten správný typ co by mohl poradit. Vždyť Manek a ryby to patří k sobě. Ale zde jsem ho už delší dobu neviděla.
Esmeraldo, zkus ho na téhle adrese: http://www.grilovani-barbecue.com :?:

meisje
580 příspěvků 03.10.11 11:44

Ja mam adresu qrimo na „Mankuv Rybi restaurant“…qred qar mesici jsem u nej hledala jak se nakladaji ryby, ale nenasla.Mozna jsem nehledala dostatecne a nekde to u nej na strankach je. On urcite bude vedet qoradit. :-) Esme…ted me naqadla treska,ale to je asi ryba jen severnich mori…nevim jestli je u nas a nebo u vas.

Alis
2617 příspěvků 03.10.11 12:38

Esme, tady:

http://www.mrk.cz/kucharka.php?…

popisují nejen přípravu při nakládání,ale píší taky, že se tak dají naložit jakékoli bílé ryby, plus recepty dole.

P.S. Zajímal by mě recept na tvůj rybí salát :-)

Bento
794 příspěvků 03.10.11 15:31

Dufam ze pomozem ta rybka je tu velmi lacna nepredava sa v samoskach ale kupis ju len na markete alebo v pristave vola sa „Tommy Ruff“ to je Australsky equivalent herringu =sled. :wink:

esmeralda
4813 příspěvků 03.10.11 21:34

Opět díky všem za nepřeberné rady.
Něco jistě vyzkouším.

Bento, Tommy Ruff jsem tu neviděla. To je rybka ze studených vod. Tady kolem Sydney je teplejší než kolem Adelaide, ale podívám se, třeba se vozí až sem. Dík.

Bento
794 příspěvků 04.10.11 22:24

esmeralda, ja som videl Tomy Ruff minule u nas na trhu , ja byvam teraz na severe to je v tropoch v Queenslande… :lol:
pojdem v sobotu a opytam sa co je nahrada, tiez rozmyslam ze spravim lebo tie ceny su tu absolutne sproste drahe za nakladane rybky.

esmeralda
4813 příspěvků 06.10.11 22:01

Bento, díky. Vůbec by mě zajímalo kolik stojí ryby u vás na severu.
Tady v Sydney jsou velice drahé. Tím myslím syrové ryby na trhu.
Sydney fishmarkets jsou asi úplně nejdražší, snad kvůli japonským turistům ze kterých se snaží vyrazit co nejvíce.

Nedávno jsem byla v Townsville, ale k žádnému „fishmonger“ jsem se nedostala, neboť jsem nevařila.

Alis
2617 příspěvků 08.10.11 14:20

Esme, prosím, nezapomeň na mě s receptem na rybí salát. Děkuji :-)

podzim27
31 příspěvků 08.10.11 15:51
rybí salát

Ahoj Esmerldo, salát dělám ze zavinášů ,ale i ze sladkokyselých filetů. Kdybys měla zájem , tak se podívej na moje recepty , kde je salát napsaný v sekci saláty. Adresa je daninyrecepty­.wbs.cz Ten salát nemá chybu.

esmeralda
4813 příspěvků 09.10.11 02:50

Podzime, předpokládám že jsi ta babička Dana, nebo snad její vnuk?
Máte každopádně moc pěkné stránky. Už je mám založené a při první příležitosti prostuduji.
Na rybí salát také používám buď zavináče nebo Bismarck Herrings. Rozdíl je jen v tom že jedny jsou zarolované.

Alis, díky za zájem.
Recept přidávat nechci, zaplevelené už je to tu dost. Ten můj recept se liší jen málo od receptu od Podzim.

Rybí salát jak ho dělá Esme:
Jednu 500 gr sklenici zavináčů nebo herinků scedím a nakrájím na malé kousky.
Přidám jednu plechonvu scezených Mixed Vegetables (Smíšená zelenina) od firmy Edgell. Jistě u vás bude něco podobného. Plechovka váží 420 gr a ve slaném nálevu jsou v ní na malé kostičky nakrájené brambory, mrkev, hrášek a zrna kukuřice.
Pak nakrájím na kostičky a přidám jednu malou cibuli.
To si dost hlídám neboť jsem v minulosti „přecibulovala“. Přidám dvě malé kyselé okurky nakrájené na kostičky a majonézu z jednoho vejce.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Opepřím. Nesolím, protože se u nás solí málo, ale ochuťte si to podle sebe.
Vše důkladně promíchám a je to. Dobrou chuť!!

Alis
2617 příspěvků 19.10.11 00:38

Esme, děkuju za recept. U nás trochu neobvyklý, nicméně bude jistě dobrý. Zeleninu naloženou v solném nálevu jsem tu neviděla, ale ani jsem se po ní prozatím nedívala. To ale nevadí, uvařit trochu brambor a hrášku s mrkví a kukuřicí bude určitě menší problém, než sehnat u vás naloženou rybu :-)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.10.11 14:18
Alis píše:
Esme, děkuju za recept. U nás trochu neobvyklý, nicméně bude jistě dobrý. Zeleninu naloženou v solném nálevu jsem tu neviděla, ale ani jsem se po ní prozatím nedívala. To ale nevadí, uvařit trochu brambor a hrášku s mrkví a kukuřicí bude určitě menší problém, než sehnat u vás naloženou rybu :-)

Alis, buď by som použil niečo štýlu moravanka, kunovjanka a spol. (sú však v slanom a octovom náleve a nemajú kukuricu a zemiaky), alebo, ak sa chceš držať originálu, bonduel má plechovky s nakladanou mrkvou, hráškom a kukuricou a sú len v slanom náleve. Jediná chyba, že nie zmes, ale jednodruhové. Ale zvyšky určite rýchlo zužitkuješ aj inde.

P.S. - pozrel som ich stránku, majú aj zmesi, nájdi, čo sa ti hodí najviac
 http://www.bonduelle.sk/katalog.php?…

esmeralda
4813 příspěvků 19.10.11 23:35

Alis, uvařit tu zeleninu nebude jistě problém.
Já používám plechovku protože to je jednoduché.
Nemyslím si že ani směs stylu Kunovjanka by se dala použít. Nevím jak chutná, pro jistotu bych slila všechen nálev (to stejně dělám ať je jakýkoliv) aby to nebylo moc kyselé.
Asi jsem se špatně vyjádžila…kyselé naložené ryby jsou tu k sehnání běžně, ale jelikož jsou dovezené z druhého konce světa, jsou dosti drahé. Tak jsem se chtěla pokusit spáchat něco sama.
Ty v Aldi byly ceny přiměřené, ale zase byly hned pryč. Štěstí se na mne usmálo a kamarádka mi přivezla deset láhví, tak mám na nějaký čas pokoj.

Ještě mě napadlo…tady (nepochybuji že u vás též) se prodávají různé zeleninové směsi mražené.
V mikrovlnce jsou uvařené za tři až čtyři minuty. Sama jsem to nezkoušela, ale jistě by se také dalo použít.

Kltko, i tobě dík za doplnění informací.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz