Pudink

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Enkeli
1 příspěvek 18.11.05 10:42
Pudink

Potrebovala bych poradit - Fini, jak se zda, v obchodech pudinkove prasky nevedou, a ja mam na pudink takovou chut… Netusil by nekdo, jak udelat pudink, ehm, bez pudinku?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.05 12:48
Pudinkový prášek

je vlastně obarvený a aromatizovaný škrob, v Čechách z brambor. Zkus Solamyl nebo kukuřičný škrob v množství 40 g na 0,5 litru mléka svařeného třeba s vanilkou. Nezkoušela jsem to, ale mělo by to vyjít

 
possum
464 příspěvků 18.11.05 13:15
...

uz jsem ti dva hodila do receptu. Doufam, ze i ten mikrovlnkovy jsem nepsala nadarmo

 
Kvietinka
24 příspěvků 21.11.05 20:47
...

Solamyl by som nedoporučovala. Skôr Gustin od Dr. Oetkera alebo Zlatý klas.

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.11.05 23:22
Pudink
  • vanilkový (5 porcí)
    100 g másla
    100 g hladké mouky
    3 dl mléka
    100 g krupicového cukru
    4-5 vajec
    vanilkový cukr
    3-5 dl žloutkové vanilkové omáčky (viz níže)

Do rozpuštěného másla se nasype prosátá hladká mouka, při stálém míchání lehce zpění a zaleje se studeným mlékem. Směs se za stálého míchání metlou krátce povaří na hustou, hladkou kaši, odstaví z tepelného zdroje a osladí polovinou dávky cukru. Vlažná moučná hmota se ochutí vanilkovým cukrem a postupně se do ní vmíchají žloutky. Z bílků a ze zbylé poloviny cukru se vyšlehá pevný sníh, který se lehce vmíchá do moučné hmoty se žloutky.
Pudinková hmota se vloží do máslem vytřených tvořítek, vysypaných hladkou moukou nebo moučkovým cukrem (plnit maximálně do 3/4), vloží se do vyšší nádoby, do které se nalije tolik vařící vody, aby dosahovala asi do 1/3 výšky tvořítek. Nádoba se přikryje pokličkou tak, aby mohla pára unikat, a pudink se zvolna vaří v páře podle velikosti tvořítek 1/2-1 hodinu na plotně, případně v troubě. Uvařený pudink se po několika minutách vyklopí a podává se se žloutkovou vanilkovou nebo jinou omáčkou (čokoládovou, karamelovou apod.)

 Žloutková vanilková omáčka (známé šodó na dukátové buchtičky)
80 g krupicového cukru
3,5 cl mléka nebo smetany
1/2 proutku vanilky
4-5 žloutků
3 cl rumu

Žloutky se rozšlehají s cukrem, přidá se mléko, vanilka a směs se za stálého míchání zahřívá nad párou nebo ve vodní lázni do zhoustnutí (při vyjmutí je na vařečce hustší povlak) - nesmí se však vařit, protože by se žloutky srazily. Vanilka se vyjme a omáčka se dochutí rumem. Omáčku lze udržet teplou ve vodní lázni. (Žloutky lze nahradit vanilkovým pudinkovým práškem).

  • čokoládový
    moučná hmota z předešlého receptu se ochutí 50-100 g rozstrouhané čokolády; podává se se žloutkovou nebo čokoládovou omáčkou
  • karamelový
    moučná hmota se ochutí s rozvařeným karamelem; doplňkem je karamelová omáčka
  • kávový
    moučná hmota se ochutí silným odvarem z kávy; doplňkem kávová nebo žloutková omáčka
  • oříškový
    moučná hmota se ochutí jemně nastrouhanými praženými jádry lískových oříšků; podává se se žloutkovou nebo oříškovou omáčkou
  • citronový nebo pomerančový
    moučná hmota se ochutí jemně nastrouhanou kůrou z citrusů, vanilkový cukr se nepoužije; doplňkem je žloutková omáčka ochucená místo vanilky šťávou z citrusů; do pudinkové hmoty lze také přidat na kousky nakrájený citrus nebo proslazenou pomerančovou kůru; tento pudink je nutno vařit v porcelánových nebo jiných keramických nebo skleněných tvořítkách, vzhledem k obsahu ovocných šťáv - kyselin.
  • ovocný
    připravuje se podobně jako citrusový; do hmoty se před plněním do tvořítek přidá různé čerstvé nebo kompotové ovoce, případně kandované nebo také trochu ovocného protlaku podle druhu použitého ovoce.

Je to opsáno, není to z mé hlavy


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz